Localitatea Tetoiu nu a primit nici un leu la ultima împărţeală a banilor publici

Primăria din Tetoiu are mari probleme în ceea ce priveşte asigurarea fondurilor necesare acoperirii diferenţei creată în urma Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, prin care Guvernul a instituit la firmele de construcţii un salariu minim de 3.000 de lei brut. Primarul spune că, pentru a demara procedura de licitaţie, ar avea nevoie de 11 miliarde de lei vechi.
Comuna Tetoiu se numără printre primele administraţii locale din judeţ care au primit finanţare pentru cinci proiecte. Suma totală atrasă prin PNDL-2 de administraţia din Tetoiu, pentru toate cele cinci proiecte este de 140 de miliarde de lei: „Fiindcă nu avem bani pentru a acoperi diferenţa în urma refacerii devizelor privind majorarea costurilor care au survenit din cauza Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, nu am reuşit să demarăm nici o lucrare din toate cele cinci proiecte. Nici proiectul pe care îl avem din PNDL-1, privind înfiinţarea reţelei de canalizare, executat în procent de 98%, nu-l putem finaliza deoarece constructorul nu mai vine, pentru că noi nu avem bani pentru a acoperi această diferenţă de salariu. Speram că, prin această rectificare să primim banii necesari, dar nouă ni s-au alocat zero lei”, ne-a declarat primarul comunei Tetoiu, Lucian Antonie.
Pentru multe primării, noile reglementări au însemnat să se refacă devizele pentru toate licitaţiile pe care le-au făcut înainte de adoptarea ordonanţei, dar şi cele pe care le-au avut în desfăşurare, lucru care a implicat majorarea costurilor lucrărilor: „Am încheiat contracte de finanţare pentru proiectele respective cu Ministerul Dezvoltării pentru o anumită sumă, o valoare fermă, neajustabilă, care, ulterior nu a mai suportat nici un leu în plus. Ordonanţa de Urgenţă 114 a fost dată ca să omoare primăriile, fiindcă această diferenţă trebuie suportată din bugetul local”, afirmă primarul din Tetoiu, Lucian Antonie.
Proiectele sunt stopate din lipsa finanţării
Faptul că pe umerii primăriilor au fost puse şi cheltuielile cu asistenţa socială în procent de 100% este o altă povară dată la început de an bugetar administraţiilor locale: „Dacă, acest capitol, al cheltuielilor cu asistenţa socială, l-am acoperit cu greu până luna aceasta, diferenţa pe care trebuie să o punem conform OUG 114, unde, pentru fiecare proiect, trebuie să alocăm aproximativ 11 miliarde de lei nu ştiu de unde o vom scoate. Am deja proiectul de canalizare în lucru, pentru care îmi trebuie 4 miliarde de lei. Constructorul ne presează să mărim preţul, altfel a spus că nu mai lucrează”, a precizat primarul din Tetoiu, Lucian Antonie.
Claudia Şchiopu