Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” intră în reabilitare

Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” din Valea Bălceasca este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Valea Bălcească, comuna Nicolae Bălcescu. Conacul are o structură arhitectonică unde se îmbină stilul gotic cu cel brâncovenesc. Inaugurarea expoziţiei de bază, la 1968 a adus în reţeaua muzeală o instituţie care a contribuit, în timp, la cercetarea şi valorificarea patrimoniului cultural-naţional. Astazi în interioarele Conacului Balceştilor este organizată expoziţia de bază, structurată pe două componente: primele patru săli zugrăvesc atmosfera boemă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, următoarele patru, prin panouri şi vitrine, oglindesc mărturii despre memoria lui Nicolae Bălcescu.

Lângă muzeu de va construi un complex turistic

Pentru a pune în valoare Ansamblul Muzeal Nicolae Bălcescu, monument de categoria A, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a propus consilierilor alocarea sumei necesare pentru a construi un complex turistic de agrement şi servicii, benefic pentru muzeu. Această hotărâre a fost aprobată luni, 28 octombrie, iar demersurile vor fi continuate cât mai curând.

De altfel, directorul Muzeului, Antonie Chelcea afirmă că iniţiativa este una foarte bună, mai ales că muzeul nu a mai fost restaurat din anul 1965. „A fost o iniţiativă foarte bună, şi dorim să-i mulţumim preşedintelui Consiliului Judeţean, mai ales că ultimele intervenţii semnificative la muzeu s-au realizat în anul 1965. Monumentele de categoria A aveau nevoie de o restaurare şi este dificil să facem această restaurare din bani proprii sau cu ajutorul Consiliului Judeţean, aşa că am ales să ne orientăm către fondurile europene. Consiliul Judeţean a fost foarte receptiv la propunerea noastră, s-au mobilizat rapid, şi am ajuns în punctul în care s-a făcut un proiect de 4,3 milioane de euro. Acest proiect are în vedere clădirea conacului, biserica şi amenajarea peisagistică a parcului de aproximativ 1,7 hectare. Ne dorim să dezvoltăm infrastructura culturală a zonei şi, din acest punct de vedere, ne-am dorit să creăm nişte spaţii de cazare şi de agrement pentru cei care vin la muzeu. Astfel, am convenit să facem un han în proximitatea muzeului. Deşi am făcut câţiva paşi, urmărim să accesăm tot un proiect cu finanţare europeană, iar în momentul actual demersurile sunt în linie dreaptă, şi sperăm ca totul să fie bine. Aici depind multe lucruri şi de constructor sau de arhitect. Noi supraveghem lucrurile, şi cred că va fi o investiţie foarte prosperă, un fel de carte de vizită pentru o instituţie de cultură din judeţul Vâlcea. Prin tot ceea ce facem aici, ne dorim să introducem vizitatorii în atmosfera secolului XIX, o atmosferă culturală a acestui secol, încercăm să luăm ceea ce este bun de la înaintaşii noştri şi să implementăm aici, la noi”, afirmă directorul muzeului.

Constantin Oprea: „Ne doream de multă vreme construirea acestui compex”

Primarul comunei Nicolae Bălcescu a spus că este mulţumit de punerea în practică a acestui proiect inovator. „Sunt extraordinar de mulţumit, deoarece instituţia noastră culturală va intra în reabilitare, iar faptul că se va construi un complex turistic este ceva la care aspiram şi ne doream de multă vreme. Vin vizitatori foarte mulţi la muzeu, iar majoritatea dintre ei solicită să rămână peste noapte acolo, dar nu au unde, deoarece nu avem nici un fel de locuri de cazare, iar această hotărâre, dată de Consiliul Judeţean Vâlcea este ceva minunat, pentru că în acest mod localitatea va avea foarte multe de câştigat. Noi, primăria comunei, dar şi conducerea muzeului suntem într-o colaborare extraordinar de bună şi vrem tot ceea ce este mai bun pentru localitatea noastră, iar datorită preşedintelui Consiliului Judeţean vom avea exact acest lucru”, spune primarul Constantin Oprea. Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *