Primăria Mateeşti a găsit metoda să stoarcă bani din piatră seacă: 900 de familii, lăsate fără apă pentru o datorie de 59 de mii de lei către comuna vecină, Alunu

Aproximativ 900 de familii din comuna vâlceană Mateeşti au rămas fără apă potabilă, după ce administraţia locală, prin serviciul public de apă, nu a plătit apa furnizată din comuna vecină, Alunu, şi înregistrează în acest moment o datorie de 59.000 de lei. De aproximativ două săptămâni, localnicii din Mateeşti se confruntă cu lipsa apei, lucru care a fost sesizat la ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, din data de 28 octombrie de consilierul liberal Victor Popescu. „Peste 900 de familii nu au în acest moment apă potabilă. Problema a pornit de la faptul că, în comuna Mateeşti, atunci când s-a realizat investiţia cu privire la apă s-au creat patru puţuri care nu au funcţionat niciodată. Două dintre ele s-au umplut cu nisip, unul a secat, iar la al treilea apa captată era sărată. În aceste condiţii, pentru cetăţenii din Mateeşti apa provine din comuna vecină, Alunu, iar livrarea de apă a fost sistată din cauza facturilor neachitate de comuna Mateeşti, care au ajuns la suma de 59.000 de lei. De două săptămâni cetăţenii comunei Mateeşti nu au acces la apa potabilă. Aş vrea să vă întreb, domnule preşedinte, dacă puteţi face ceva în legătură cu această problemă?” a spus consilierul judeţean Victor Popescu.

Primar Alunu: „Aveam angajaţii neplătiţi din luna mai şi conturile blocate de fisc”

Preşedintele Constantin Rădulescu a răspuns prin convocarea de urgenţă a celor doi primari ai comunelor Mateeşti, respectiv Alunu, cu care s-a întâlnit pe 30 octombrie, pentru a soluţiona problema. În urma întâlnirii, primarul din Mateeşti, Valerian Alexie s-a declarat mulţumit de rezolvarea cazului său, fiind optimist că, în următoarele zile, vâlcenii din localitatea sa vor avea din nou apă la robinet: „S-au găsit soluţii, se va rezolva problema, în următoarele zile vom avea apă potabilă în comună. Suntem mulţumiţi şi recunoscători cu privire la modul de rezolvare a problemei”, a afirmat acesta.

Primarul comunei Alunu, Cristian Birăruţi, afirmă că soluţia găsită este de acordare a unui împrumut din partea Primăriei Mateeşti către operatorul de apă din localitate, cu aceşti bani urmând să fie achitate facturile restante către localitatea Alunu. „Am participat la şedinţa cu preşedintele Consiliului Judeţean şi primarul de la Mateeşti; iar soluţia este ca Primăria Mateeşti să realizeze un proiect de hotărâre prin care dă sub formă de împrumut suma de 60.000 de lei către serviciul public, bani cu care se va plăti apa către serviciul public din Alunu. Şi noi suntem în dificultate din cauza acestei situaţii, pentru că avem salariile neplătite din luna mai, anul curent. Avem de plătit suma de 40.000 de lei, plus datorii la fisc neachitate, în valoare de 53.000 de lei. Pur şi simplu nu mai făceam faţă acestei situaţii, avem conturile blocate, şi orice sumă ne intră în cont merge direct la fisc, pentru datorii. Acesta a fost şi motivul pentru care s-a impus această măsură, de sistare a furnizării de apă pentru comuna Mateeşti”, afirmă primarul de la Alunu.

Comuna Mateeşti a dublat preţul apei fără a contribui cu nimic la acest serviciu

Primarul comunei Alunu spune că aşteaptă cu nerăbdare rezolvarea acestei probleme, promiţând că va relua furnizarea apei potabile pentru comuna Mateeşti imediat după ce va primi banii în cont pentru facturile restante. În plus, acesta a dezvăluit faptul că, pe lângă faptul că nu şi-au plătit datoria pentru apa de care au beneficiat, cei de la serviciul public al comunei Mateeşti umflau şi preţul apei pentru cetăţenii din propria localitate, deşi, în realizate, nu aveau nici o contribuţie la furnizarea apei potabile pentru localitatea Mateeşti. „Le-am făcut somaţie, iar în urmă cu o lună şi jumătate i-am anunţat că le vom închide apa, dacă nu ne plătesc datoriile. Noi vindem apa cu 2,98 lei, iar ei au majorat tariful până la peste şase lei pentru locuitorii din Mateeşti, în condiţiile în care ei nu plătesc absolut nimic şi nu contribuie la furnizarea acestui serviciu. În final, au promis că vom avea banii în cont şi toate lucrurile se vor rezolva, oricum noi deja suntem în procesul de pornire a apei către comuna Mateeşti”, a afirmat primarul Cristian Birăruţi. Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *