Proiecte noi pentru încălzirea optimă a oraşului Horezu

Proiectul primarului Nicolae Sărdărescu, de a aduce gazele în locuinţele din zona Horezu este pe lista proiectelor eligibile pentru finanţare, la Fondul Suveran de Investiţii. Acest proiect deserveşte un număr mai mare de beneficiari, fiind alături de alte şase comune: Frânceşti, Tomşani, Pietrari, Măldăreşti, Slătioara şi Vaideeni, cu o valoare totala a proiectului de 179.861.934 de lei. Primarul spune ca nici proiectul de înfiinţare a centralei termice nu este abandonat: „Înfiinţarea reţelei de gaze naturale este un proiect pentru care am muncit şi care obligatoriu trebuie să se realizeze. Întreaga zonă are nevoie de această investiţie, având în vedere că preţul lemnelor a crescut de patru ori în ultimii ani. Această prevedere legală constituie un motiv întemeiat pentru ca întreaga zonă să se dezvolte, fiindcă sistemul se va înfiinţa începând de la Frânceşti, Tomşani, Pietrari, Măldăreşti, Slătioara până sus, la Vaideeni.

Nici proiectul de înfiinţare a centralei termice nu este abandonat, rămâne, şi  suntem în discuţii pentru acesta cu Ministerul Fondurile Europene. Proiectul trebuia să înceapă de acum un an, dar a apărut la nivelul ministerului o problemă legată de tot ceea ce înseamnă finanţarea proiectului centralei termice la Horezu. Cei de la protecţia consumatorului, în principiu cei de la Oficiul Concurenţei au ajuns la concluzia că proiectul ar însemna un fel de ajutor de stat.

Prin urmare, de un an tot aşteptăm să se clarifice la Bruxelles, dacă se poate construi această centrală termică care va funcţiona pe biomasă (resturi vegetale), şi care este mult mai rentabilă decât gazele naturale în sistem centralizat. Cetăţenii oraşului care vor să se branşeze la reţeaua de gaze nu vor avea probleme în acest sens, fiindcă centrala o vom facem cu cogenerare, prin care producem şi energie electrică. Prin urmare centrala este rentabilă şi, dacă am mers pe acest proiect, intenţionez să realizez în plus schimbarea tuturor reţelelor de transport a energiei termice şi apei calde menajere furnizată de acest tip de centrală”, afirmă primarul Nicolae Sărdărescu.

Claudia Şchiopu �Y�}af�mC�)?�����?�A��1������

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *