Scriitorul Nicolae Dabija şi vicepreşedintele BNR, premiaţi la Slătioara de Fundaţia „Nişte ţărani”

Scriitorul Nicolae Dabija şi prim-vicepreşedintele BNR, Florin Georgescu au fost premiaţi de Fundaţia Naţională pentru Civilizaţie Rurală „Nişte ţărani” sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediţie a galei premiilor fundaţiei, eveniment organizat în vechea biserică din cătunul Vioreşti, Slătioara. Decernarea acestor premii se acordă anual unor personalităţi din cultură şi ştiinţă care au contribuţii deosebite la pregătirea şi formarea în România a unui nou univers spiritual ţărănesc, potrivit unui comunicat al fundaţiei. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa scriitorului Dinu Săraru, fondatorul fundaţiei, şi a arhiepiscopului Râmnicului, ÎPS Varsanufie, preşedintele de onoare al acestei fundaţii, marele premiu de anul acesta fiind împărţit de doi dintre nominalizaţi – Nicolae Dabija şi Florin Georgescu.

”Să-l aduci aici pe Dabija, care este liderul Basarabiei şi o voce unică pe ambele maluri ale Prutului în favoarea ideii de identitate naţională şi un mare scriitor este un succes. Are publicaţia Literatură şi Artă, care a ţinut trează ideea de identitate naţională şi unitate. După Vieru, este cea mai mare personalitate a culturii basarabene. A fost şi o mare bucurie să dăm marele premiu unui om de ştiinţă autentic. Florin Georgescu este o somitate în domeniul ăsta. A avut în discursul lui soluţii pentru reducerea discrepanţei dintre săraci şi bogaţi, care se petrece acum în România”, a spus Dinu Săraru.

De asemenea, au fost oferite premii regizoarei Chris Simion-Mercurian şi directorului Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Tavi Costin, pentru spectacolul realizat la Vâlcea după piesa francezului Pascal Bruckner – „Crăciunul preşedintelui”, jurnaliştilor Maria Ţoghină, de la Radio România Actualităţi, şi Alexandru Mogoşeanu, de la Radio Oltenia Craiova, în timp ce Mioara Bahna a câştigat premiul pentru literatură şi critică literară, iar sculptorul Radu Aftenie – autor, printre altele, al statuii lui Gheorghe Lazăr din Sibiu – a câştigat premiul pentru artă. Au mai primit premii şi primarul comunei Runcu, din judeţul Dâmboviţa – Gheorghe Brebeanu, pentru administraţie publică locală sau Valerian Alexie, pentru investiţii eficiente în mediul rural, potrivit Agerpres.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *