Robert Schell: „Am devenit cunoscuți în Statele Unite,unde nu se ştie exact unde este România, dar se ştie foarte bine unde este Brezoiul”
Claudia ŞCHIOPU
Robert Schella transformat orașul Brezoiîntr-un templu al notelor muzicale şi al energiilor pozitive.Festivalul „Open Air Blues”, un regal de muzică live, numit şi „Woodstock-ul României” de iubitorii genurilor de muzică blues şi jazz a avut un succes răsunător, devenind un brand naţional și punând Vâlcea pe harta internațională a muzicii de calitate, iar orașul-gazdă al manifestării muzicale se numește acum „Brezoiul lumii”.
Primarul oraşului Brezoi, Robert Schell, a prezentat, într-un interviu acordat cititorilor Impact real stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi investiţiile pe care intenţionează să le mai realizeze pentru modernizarea oraşului.Ce noutăţi ne aduce privind organizarea următoarei ediţii a Festivalului„Open Air Blues”,ce artişti vor contribui la atmosfera acestui eveniment de marcă al județului Vâlcea, dar şi cât este de adevărat faptul căGuvernul PNL ia în calcul închiderea spitaluluidinBrezoi, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real:Reprezintă banii europenişansa de dezvoltare a oraşului Brezoi?
Robert Schell:Sediul primăriei s-a modernizat cu fonduri elveţiene, avem acum oinstalaţie de producerea energiei electrice care acoperă 30% din consumul primăriei:apă caldă, panouri fotovoltaice și panouri pentru apă caldă. Cred că am făcut o lucrare prietenoasă şi cu mediul, pentru că acesta era scopul:creşterea eficienţei energetice a instituţiei publice Primăria Brezoi. Este una dintre cele mai moderne locaţii. La primărie sunt expuse peste 120 de lucrări ale pictorilor contemporani care au participat în ultimii patru ani la Taberele de pictură din Brezoi, organizate de AngelaTomaselli, cetăţean de onoare al localităţii, care face foarte multe lucruri pentru cultura brezoiană. Ea este şi cea care a avut prima dată ideea unui festival la Brezoi. Eu am prins ideea, am lansat-o în presă, m-am trezit cu Mihai RăzvanMugescu la mine, care era foarte încântat să facă aşa ceva,şi de aici s-a ajuns unde suntem acum: Brezoiul este pe harta lumii.
Impact real: Aţi reuşit ca proiectul „Open Air Blues Festival Brezoi” să fieunul dintre cele mai bune festivaluri din Europe, primul eveniment de marcă al județului Vâlcea.Evenimentul va reveni cu cea de-a patra ediție?
Robert Schell:Festivalul s-a născut ca fiind un proiect de promovare a localităţii. Înaceastă perioadăse organizează și o expoziţie de fotografie, timp de trei săptămâni, la Galeriile de Artă din Râmnicu Vâlcea, care are ca temă Open Air Blues Festival Brezoi.Este o formă de promovare a localităţii noastre şi efectul a fost faptul Brezoiul a devenit foarte cunoscut în Statele Unite unde nu se ştie exact unde este România, dar se ştie acum foarte bine unde este orașul-gazdă a festivalului, Brezoi. Acest lucru este foarte important pentru mine. Mai mult, anul viitor vom avea o invazie de americani şi de turişti străini pentru că o agenţie din Italia a vândut deja 50 de bilete, noi estimăm că vor fi peste 500 de turişti italieni, elveţieni şi nemţi prin această agenţie care vor avea pachete integrale: transport, preluare de la aeroport, cazare şiexcursii in judeţul Vâlcea, iar seara vor fi prezenți la Festival. Vor fi nişte pachete complexe oferite prin această agenţie şi atunci, zicem noi că avem ceva perspective de dezvoltare pentru această localitate. Avem și câteva proiecte semnate care vor fi derulate în primăvară.
Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi privind organizarea următoarei ediţii a festivalului?
Robert Schell: Anul viitor,festivalul va fi gândit sa se desfăşoare pe o perioadă deo săptămână,şi vom vrea ca oamenii să îşi petreacă concediul aici, la noi, la Brezoi. Pentru asta trebuie să le oferim mai multe alternative, pornind de la locurile de cazare, care sunt o problemă. La noi lucrurile se întâmplă invers: întâi creăm evenimentele,iar apoi urmează să se dezvolte şi această parte,a locurilor de cazare. Deja avem semnale că se vor emite în următoare perioadă autorizaţii de construire pentru noi pensiuni, iar cineva a achiziţionat6 hectare de teren pentru a construi o bază turistică complexă cucampinguri, căsuţe, bungalouri şi piscine. Sperăm ca, pentru anul viitor, alte 200 de locuri de cazare să fie disponibile, pe lângă cele 500 deja existente, și atuncivom dezvolta puternic și turismul local.
Impact real: Ce artişti vor contribui la atmosfera festivalului de anul viitor?
Robert Schell: În lista de anul viitor avem primii cinci artişti derenume internaţionaldin top zece ai Statelor Unite. Open Air Blues Festival Brezoi este considerat la ora actuală ca fiind unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa. În Italia există o asociaţie a iubitorilor de blues, iar preşedintele acelei asociaţii, care organizează 25 de festivaluri în Italia va fi prezent la Brezoi pentru că a aflat de acest festival şi a spus că aşa ceva nici măcar la ei nu s-a întâmplat. Ne onorează această chestiune.Sunt mândru, fiindcă oraşul Brezoi şi-a schimbat faţa, sunt mândrupentru că brezoienii au început să fie mândri de oraş, să se laude. Avem foarte mulţi brezoieni carelucrează în străinătate și acum promovează evenimentul nostru, au început să îşi iubească oraşul şi, mai mult decât atât,încep să îl şi respecte,pentru că asta era o problemă mare a mea față de educaţia celor din localitate, care au început să înveţe să păstreze ce se construieşte, ce se amenajează. Cred că acesta este un lucru bun.
Impact real: Ce alte investiţii cu bani europeni se realizează la Brezoi?
Robert Schell:Un alt proiect pentru care s-a semnat contractul de finanţare şi care va fi derulat în primăvarăeste cel referitor la amenajareapistelor de biciclete. Sunt incluse achiziționarea a treiautobuze electrice, amenajarea staţiilor de autobuz, biciclete care vor fi cumpărate şi vor fi puse la dispoziţia pensiunilor, pentru a fi date turiştilor, Proiectul are valoarea de3,4 milioane de euro. Pe lângă acest proiect este şi amenajarea şi reabilitarea primăriei, un proiect cu fonduri elveţiene în valoare de un milion de euro. Mai avem în lista de aşteptare încă două proiecte, care au fost declarate eligibile. Daraşteptăm, fiindcă au fost depăşite sumele Axei 13 din POR, însăavem speranţe că vor fi realocate alte fonduri şivor intra şi acestea la finanţare. Este vorba despre amenajarea parcului central din Brezoi și construirea unei piscine acoperite la baza sportivă, un proiect în valoare de 4 milioane de euro.În plus, acum lucrăm la un proiect cu finanţare norvegiană, care ne va ajuta să reabilităm şi să extindem iluminatul public.Am convingerea că va fi finanţat şi acesta,în cursul iernii care urmează. Un alt proiect este amenajarea traseului până în Vârful Ţurţudan.
Impact real: În cestadiu este proiectul privind modernizareaCasei de Cultură?
Robert Schell:S-a semnat contractul, trebuiau sa înceapă lucrările luna aceasta, dar s-a întârziat din cauza proiectării, dar lucrurile trebuie să decurgă normal.Finanţarea există, licitaţia a fost realizată de Compania Naţională de Investiţii, termenul de execuţie estevara viitoare.Suntem optimişti că vom avea şi această Casă de Cultură mult dorită de brezoieni. Sper să fie agreate activităţile care vor fi acolo pentru că, aşa cum are denumirea, va fi un aşezământ cultural. Vor fi spectacole, evenimente, dar nu totdeauna vor fi accesibile, pentru cămulte vor fi cu bani, aşa cum se face peste tot. Ştiu că au fost discuţii şi pe marginea festivalului.De când s-a introdus bilet de intrarebrezoienii au fost puţin mâhniţi,pentru că ei nu au putut să participe gratuit. Nu se poate să creşti un eveniment fără să selectezi puţin publicul şi prin prisma acestui bilet, dar şi pentru a face rost de banii necesari organizării unui eveniment de acest gen. Vreau să spun că bugetul festivalului a crescut de la an la an, iar aceste lucruri pe care le vedem acum şi care vin la Brezoi costă. Anul acesta avem un buget care se va ridica la suma de 400 de mii de euro. Banii în nici un caz nu sunt puşi de primărie, sunt scoşi din bilete şi de le sponsori. Aşadar, trebuie sa facem acest efort şi să înţelegem că nici un festival din ţară nu este organizat gratuit.
Impact real:PSD a rostogolit în ultima perioadă scenariul potrivit căruia urmează să se închidă spitalul de la Brezoi. Ce puteţi să ne spuneţi cu privire la această informaţie?
Robert Schell:Sunt intoxicări, sunt lucruri foarte deranjante, că sunt astfel de oameni care pot să lanseze astfel de ştiri. Spitalul din Brezoi nu se va închide sub nicio formă. Este unul dintre cele mai bune spitale la nivelul judeţean. Nu are nici un fel de datorie, lucrurile decurg normal acolo. A fost o chestiune care, probabil a vrut să sperie electoratul din Brezoi. Cu toate acestea, eu am scos cel mai bun rezultat la nivel de oraşe,din judeţul Vâlcea,pentru KlausIohannis. Se ştiefoarte clar că eu sunt unul dintre cei mai înverşunaţi susţinători ai lui şi pentru asta voi lupta cât pot de mult. Există un Guvern liberal, iar acest lucru este pentru prima dată de când sunt primar. M-am obişnuit să mă descurc singur,şi tocmai de aceea nu sunt foarte mari aşteptările acum. În primul rând aştept două chestiuni de la acest Guvern:să anuleze toate pensiile speciale şi, în al doilea rând, mi-aş dori să ţină cont de acel referendum, cu 300 de parlamentari. Dacă aceste lucruri vor fi făcute, eu cred că vom rămâne în continuare la Guvernare şi după acest an. c