Situată într-un peisaj de vis, la poalele munţilor Căpăţânii, pe valea superioară a Luncavăţului, Vaideeni este prima localitatea pe care acest pârâu o străbate la coborârea din munte. Este o aşezare renumită pentru istoria sa zbuciumată,considerată a fi printre cele mai frumoase localităţi ale judeţului, datorită peisajului mirific, dar şi ahărniciei oamenilor de aici.Mândri şi muncitori, născuţi pentru a trai liberi, ungurenii care s-au aşezat pe aceste meleaguri, veniţi dintr-o Transilvanie stăpânită de unguri şi apoi de austrieci, ciobanii vaideeniau fost bogaţi sub toate regimurile. De când se ştiu sunt crescători de oi şi spun, cu o neasemuită mândrie, că îşi iubesc animalele ca pe cel mai de preţ dar dat de Dumnezeu, pentru că ele aduc mâncare pe masă şi bunăstare în casă.

Modernizarea drumului spre Vârful Nedeia va pune în valoare zona

Primarul social-democrat Daniel Băluţă, cioban mândru din tată în fiu are în plan dezvoltarea localităţii şi promovarea turismului din Vaideeni. Spune că, pe tema absorbţiei fondurilor adepus proiecte în vedereamodernizării drumurilor agricole şi a drumurilor locale. Toate proiectele sunt importante, afirmă primarul, însă drumul care duce spre  „Plaiul Nedeiului” va aduce plusvaloare aşezării.Are o lungime de 23 de kilometri, iar finanţarea ar urma să fie folosită pentru modernizarea platformei prin pietruire. Drumul urcă până la cota 2000 şi duce până la poalele vârfurilor Nedeia, în zona Coasta Lacurilor. Pentru că cea mai mare problemă la munte este eliminarea apei de pe terasamentul drumului, modernizarea acestui drum constă în amenajarea rigolelor, a şanţurilor şi a zidurilor de sprijin ale malurilor:

„Drumul face legătura între DJ 665 şi refugiul Căşeriei de la Coasta Lacurilor. Proiectul este declarat eligibil în vederea finanţării şi are numărul de înregistrare 28. În viitor, acest drum poate fi asfaltat mult mai uşor, atâta timp cât, prin acest proiect, se va face structura drumului. Este un drum care va dezvolta zona montană.În această zonă inclusivreprezentanţiiobştei din zonă au în planamenajarea unei staţiuni montane chiar la hotarul cu localitatea Polovragi.Este o zonă foarte frumoasă, care permite accesul spre Coasta Lacurilorşi Refugiul Căşeriei.Încercăm să dezvoltăm turismul în jurul stânelor, însă, pentru acest lucru, avem nevoie de infrastructură. Din Vaideeni se poate ajunge spre Vârful lui Roman, care permite accesul la stânele din acea zonă. Apoi este zona de hotar cu Gorjul, spre care se poate ajunge pe drumul forestier Recea,dar şi drumul de muchie, carepermite cel mai uşor accesul este Plaiul Nediului. Pe acest drum, după ce va fi amenajat,turiştii vor avea acces cătreaproximativ 15 stâne. Tot pentru accesarea fondurilor europene mai avem depuse alte două proiecte pentru modernizarea drumurilor agricole”, a precizat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

Vârful Nedeia, obiectiv turistic la Vaideeni

Vârful Nedeia,aflat la cota 2130 de metri altitudine este cel mai înalt bastion al Munţilor Căpăţânii, care se ridică semeţ pe axa centrală a masivului acoperit de o frumoasă pajişte subalpină, unică prin frumuseţea ei. Aici, în vârf de munte,indiferent de anotimp, peisajul este un spectacol al naturii la fiecare pas, cu mult mai frumos decât cele elveţiene sau austriece. După modernizarea acestui drum se vapune în valoare zona, de o rară frumuseţe:

„Pentru noi, oamenii din Vaideeni, muntele întotdeauna ne-a fost casă, aşa ne-am păstrat identitatea. Pe aceste meleaguri ciobanii vin din veacuri îndepărtate şi ştiu că munţii aceştia sunt încărcaţi de istorie şi legende”, spune primarul din Daniel Băluţă.

Legendele locului spun că vârful este considerat ca fiind și un centru energetic. Există şi o explicaţie a numelui său – Vârful Nedeia, „nedeia”fiind asociată sărbătorilor religioase creştine din perioada primăverii şi începutului verii. Sărbătoarea pare să fie un moment important, cu care au fost asociate nedeile. Bătrânii loculuimai spun că sus, peVârful Nedeia,ciobanii locului aprind focuri în semnul crucii,păstrând credinţa în sfinţenia oii.

Claudia Şchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *