Domeniul schiabil de la Voineasa se va deschide după sărbători, la prima cădere consistentă de zăpadă
Deschiderea oficială a sezonului de iarnă la domeniul schiabil Transalpina Schi Resort va avea loc după data de 1 ianuarie, la prima cădere consistentă de zăpadă. Primarul localităţii, Gabriel Năstăsescu a precizat că deschiderea pârtiilor de la domeniul Transalpina se va face după sărbători în primul rând pentru că temperaturile în zonă nu au ajuns deocamdată sub zero grade, nu este zăpadă şi, chiar dacă instalaţiile sunt pregătite, autorizarea acestora urmează să înceapă abia după data de 1 ianuarie. Data exactă nu este fixă și poate să aibă o diferență de câteva zile, în funcție de condițiile atmosferice: „Deschidem domeniul schiabil după 1 ianuarie, imediat ce condițiile meteo vor fi de natură să asigure funcționarea ei în bune condiții. Acest lucru l-am spus de la bun început din mai multe considerente. În primul rând, cel mai important lucru este că în zonă nu este zăpadă. Pentru necunoscători vreau să spun că trebuie să fii inconștient să crezi că se poate face zăpadă artificială în această perioadă, pentru o suprafaţă de 15 hectare. Este nevoie în primul rând de câteva zile bune cu temperaturi cu minus 20 de grade noaptea, iar ziua temperaturile trebuie sa ajungă la minus 7 grade, ceea ce este imposibil, deoarece la Voineasa temperaturile din acest week-end au fost de plus 7 grade. În situaţia aceasta zăpada artificială este inutilă, fiindcă nu stă pe sol, reprezentând o mare cheltuială cu energia şi cu apa. În ţară se poate schia pe câteva pârtii de schi, însă, acolo unde acum se schiază pe zăpadă artificială, din punctul meu de vedere sunt derdeluşuri, fiindcă nu au mai mult de 100 de metri”, afirmă primarul stațiunii Voineasa.
Temperaturile ridicate nu au permis producerea zăpezii artificiale Din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă, dar şi din cauza costurilor destul de mari, administraţia locală nu şi-a permis producerea de zăpadă artificială, a anunțat primarul: „Pe cei care ştiu doar să critice trebuie să îi informăm că domeniul schiabil de la Voineasa are peste 2800 de metri, mai exact sunt 15 hectare de acoperit cu zăpadă, ceea ce este destul de costisitor. Nu doar temperaturile ridicate sunt cauza, ci și faptul că operatorul pârtiei, firma Acomin nu poate în această perioadă să administreze domeniul deoarece este angrenat în alte activităţi, neputând să întrerupă activitatea”, a declarat primarul Gabriel Năstăsescu.
Acomin va administra domeniul schiabil și în acest an În urma licitaţiei privind administrarea domeniului schiabil nu s-a prezentat nici un operator, motivul fiind, lipsa de personal pe care aceste societăţi o resimt: „Noi am avut puse pe SEAP serviciile pentru administrarea domeniului schiabil din data de 10 august până la finele lunii septembrie, dar, din păcate, nu s-a prezentat nimeni, doar Acomin a cerut clarificări. Mai departe am făcut demersuri pentru o negociere directă, pe care am trimis-o și la alte trei firme, și din nou s-a prezentat nimeni. Trebuie să spun că, pentru această activitate sunt doar câteva firme în ţară, dar multe dintre ele resimt lipsa de personal. Așa s-a ajuns ca și anul acesta societatea Acomin să administreze domeniul schiabil”, ne-a declarat primarul.
Gabriel Năstăsescu: „Scoatem administrarea domeniului în concesiune, cu redevenţă” Pentru următorul sezon, administraţia locală a luat în calcul organizarea licitaţiei privind administrarea domeniului schiabil prin concesiune cu plata unei redevențe: „Unii dintre aceşti operatori ne spun să scoatem administrarea domeniului în concesiune cu redevenţă, pentru că doar aşa se vor prezenta firme la licitaţie. În situaţia aceasta, am stabilit să organizăm licitaţie de concesionare a domeniului, cu plata unei redevențe, chiar dacă acum trei ani am mai avut o astfel de licitaţie, în urma căreia nu s-a prezentat nimeni. Poate că atunci li s-a părut preţul mare, a fost 300 de mii de euro redevenţa. Prin urmare, în urma unei analize, din calculele noastre, preţul pentru următoarea licitaţie ajunge undeva la aproximativ 150 de mii de euro, ţinând cont că, într-un an, câştigul este de 600 de mii de euro, iar cheltuielile sunt în procent de peste 50% din venituri. Dacă cumva mai sunt de făcut unele reparaţii, este posibil să nu mai rămână nici un fel de profit. Aşa ni s-a întâmplat anul trecut, când am rămas cu datorii faţă de Acomin, fiind nevoiţi să mai pună tot ei bani pentru reparaţii, bani pe care nici până astăzi nu i-am dat pentru piese”, a precizat primarul.
Claudia ȘCHIOPU