Pensii speciale amânate pentru primari, viceprimari și aleși locali

Primarii, viceprimarii și aleșii locali vor beneficia de indemnizații speciale la ieșirea la pensie, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aprobat de Executiv. Prevederea a fost inițial într-un proiect de lege eșuat din cauza unor probleme de constituționalitate, iar acum se regăsește în acest proiect de ordonanță de urgență.

Termenul de aplicare a legii s-a amânat însă pentru anul viitor. Toţi cei care au fost primari, viceprimari, persoane alese, vor avea dreptul de a li se calcula contribuția la asigurări sociale și impozitul atunci când vor avea dreptul de a ieși la pensie. Singurul inconvenient a fost o perioadă când nu se primea sporul de vechime, timp în care au fost defavorizaţi faţă de ceilalţi salariaţi ai sistemului, dar s-a intervenit în justiţie şi li s-a dat dreptate să beneficieze de aceste sporuri de vechime, care le-au fost acordate retroactiv celor care au acționat în instanță.

Pensiile mici nu se datorează faptului că nu s-a plătit contribuţia la asigurări sociale, ci faptului ca primarii nu au fost din categoria celor care au beneficiat de salarii mari până în acest moment. Poate de aceea s-a și luat măsura să beneficieze de o indemnizaţie specială prevăzută de o lege specială la data pensionării. Această prevedere legală a fost totuși prorogată pentru anul 2021. Prin urmare, nici de la 1 ianuarie 2020 primarii nu vor beneficia de această indemnizaţie, prevăzută pentru cei care au fost aleşi în funcţii.

La nivel naţional sunt câteva mii de persoane aflate în această situaţie, așa încât este foarte posibil ca Guvernul să amâne şi anul viitor aplicarea legii. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *