Cum îi afectează pe primarii vâlceni alegerea primarilor în două tururi, asumată de Guvernul Orban
PNL a anunţat că trebuie să se revină la alegerea primarilor din două tururi de scrutin. În opinia liderilor liberali, alegerea dintr-un singur tur de scrutin nu este potrivită, deoarece un primar are nevoie de o legitimare puternică pentru a-şi pune în practică proiectele, dar şi pentru că, în opinia lor, s-ar corecta aberația ca un primar să fie ales cu 15-20% din voturi. Prin urmare, varianta cea mai rapidă a legii privind alegerea primarilor în două tururi va fi adoptată de Guvern prin asumarea răspunderii, a anunţat premierul Ludovic Orban. Ordonanţa de Urgenţă ne fiind o soluţie, motivul fiind acela că o ordonanță de urgență ar putea fi uşor de contestat.
PSD ameninţă Guvernul cu moţiunea de cenzură
Procedura asumată oferă gloanţe pentru PSD, şi asta pentru că liderii social-democraţi consideră incorectă decizia liberalilor privind alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, acuzându-i de „schimbarea regulilor în timpul jocului”. În opinia liderilor PSD, o astfel de măsură ar putea fi luată în calcul pentru următoarele alegeri, care vor avea loc peste patru ani. Puşi într-o astfel de situaţie, social-democraţii au anunţat că PSD va depune moţiune de cenzură. Astfel, se fac paşi mici spre anticipate.
Este un joc politic riscant, pentru că alegerea primarilor în două tururi în acest moment ar putea să lărgească reprezentativitatea aleşilor locali. Aşadar, introducerea într-o dezbatere politică, în care fiecare tabără vine şi aduce contraargumente, folosind instrumente legislative constituţionale de atac nu coincide cu această perioadă de inversiune politică, când lumea aşteptă mari schimbări, chiar o întreagă resetare a aspectului politic după ciclonul din toamnă, respectiv după căderea Guvernului. În urma deciziilor luate de liderii partidelor implicate activ se poate face foarte uşor o separare distinctă a celor care văd cu ochi buni organizarea alegerilor primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin şi a celor care sunt de părere că acest demers este unul inutil, dar şi incorect.
Alexandru Dediu: „Ar fi o decizie democratică”
Primarul liberal al localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu afirmă că alegerea primarilor în două tururi de scrutin este o decizie democratică:
„Funcţia de primar nu este veșnică și de neînlocuit, iar decizia Guvernului Orban, de a se reveni la alegerea primarilor din două tururi este o decizie democratică, dar şi o necesitate, pentru a avea legitimitate mult mai puternică. Este adevărat că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este în avantajul primarilor care sunt în funcție, dar, dacă în acești ani au fost alături de cetăţeni, au realizat ceva pentru comunitate, vor fi cu siguranță realeși chiar și în două tururi de scrutin”‚ a precizat primarul liberal al localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.
Ştefan Bogdan: „Această decizie, de modificare a legislaţiei în timpul jocului este incorectă”
Primarul social-democrat al oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan spune că ar fi imorală decizia liberalilor, deoarece modifică legislaţia în timpul jocului:
„Benefic pentru ţară, în această perioadă, este ca această luptă politică să se încheie. După această rundă de alegeri vor urma patru ani, timp în care o administraţie potrivită poate să pună localitatea pe traseul corect, iar legislaţia privind alegerea primarilor din două tururi de scrutin să se modifice. Această decizie, de modificare a legislaţiei în timpul jocului acum, când mai sunt abia trei luni până la alegeri, este incorectă și imorală. Să ne aducem aminte că Raluca Turcan declara, în 2011, că este un susţinător al legislaţiei privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin”, a precizat primarul social-democrat al oraşului Băbeni, Ştefan Bogdan.
Ion Streinu: „Ţara are nevoie de decizii solide”
Referitor la acest subiect, primarul localității Șirineasa consideră că subiectul este de fapt unul fals. „Organizarea alegerilor pentru alegerea primarilor și a președinților de consilii județene în două tururi de scrutin, cu doar trei luni înainte faţă de termenul prevăzut de legea fundamentală a ţării o consider o fumigenă, în spatele căreia liberalii încearcă să ascundă incompetenţa şi proasta guvernare. Este una dintre principalele subiecte de pe agenda acestui Guvern liberal, asta în timp ce ţara are nevoie de decizii solide”, a precizat primarul social-democrat al localităţii Şirineasa, Ion Streinu.
Gheorghe Melente: „Este una dintre deciziile pentru care liberalii şi-au angajat răspunderea în fața Parlamentului”
Nici primarii liberali nu par prea fericiți de decizia decidenților politici, dar par să se supună hotărârilor partidului. „Sper ca pe mine, personal, să nu mă afecteze în nici un fel, ţinând cont de rezultatele pe care le-am avut la alegerile precedente, din 2016. PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unul dintre voturile cetățenilor, fiind una dintre deciziile pentru care liberalii şi-au angajat răspunderea în fața Parlamentului. Liberali au ales adoptarea legii prin asumarea răspunderii, aceasta fiind varianta cea mai rapidă, dar şi pentru faptul că o ordonanță de urgență nu ar fi avut șanse să treacă în Parlament, deoarece PSD are încă majoritatea în Parlament”, a punctat primarul liberal al localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente.
În urma alegerilor din 6 iunie 2016, cele 3.186 de posturi de primar au fost repartizate astfel:
- PSD ……….. 1.677
- PNL ………… 1.081
- UDMR …………195
- ALDE ………….. 64
- Alții …………… 166
- Independenţi … 53