Nicolae Moraru: „Consider că onestitatea este calitatea mea cea mai importantă ”

Primarul comunei Pietrari, Nicolae Moraru a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, în vederea modernizării infrastructurii din localitate.

Care sunt principalele nemulțumiri ale comunităţii referitoare la deficiențele sistemului, dacă măsurile luate de noul Guvern sprijină activitatea administraţiilor locale, dar şi ce alte probleme prioritare sunt în atenţia administraţiei locale în următoarea perioadă, aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Sunteți mulțumit cu ritmul în care s-a desfășurat activitatea în administraţie, anul trecut ?

Nicolae Moraru: Ca în fiecare an, şi anul 2019 a fost finalizat la Pietrari fără datorii. O cheltuială destul de mare, pusă de Guvernul PSD pe umerii administraţiilor locale a fost cu asistenţa socială, pentru care Primăria Pietrari nu a primit nici un leu anul trecut de la nivel central. La finalul anului 2019, după investirea noului Guvern, ni s-a alocat suma de 450 de mii de lei, bani pe care nu i-am cheltuit, sunt în fondul de rezervă, fiindcă nu am avut timp să-i întrebuinţăm. Un lucru bun este că acest nou Guvern Orban a diminuat cu 50 % această cheltuială, cu asistenţa socială, pusă în sarcina bugetelor locale de PSD în procent de 100%. Pe parcursul anului vor mai fi rectificări de buget, iar, dacă va mai fi în continuare această guvernare liberală, va avea în vedere plata integrală cu asistenţa socială, aşa cum prevede legea. 

Impact real: Măsurile luate de noul Guvern sprijină activitatea administraţiilor locale?

Nicolae Moraru: La întâlnirea pe care am avut-o cu premierul Victor Orban, prezent la Horezu la finele anului 2019, unde au fost prezenţi cea mai mare parte a primarilor, nu s-au făcut promisiuni. Premierul a explicat clar care este situaţia financiară la nivel naţional, ce cheltuieli a fost obligat Guvernul să facă fiindcă Guvernul Dăncilă a lăsat, pe lângă multe altele datorii, inclusiv facturi neonorate către primăriile care aveau lucrări cu fonduri alocate de la stat. Prin urmare, toate investiţiile prin PNDL se blocaseră, deoarece, de la începutul lunii septembrie nu au mai fost achitate facturile către constructor. Ritmul scăzuse, iar unii constructori au întrerupt lucrările fiindcă aveau facturi nedecontate, iar muncitorii nu își puteau primi salariile. Noi nu am fost afectaţi, deoarece constructorul nostru a făcut raportări ritmice şi a reuşit să îşi încaseze banii pe ceea ce a lucrat. Eu am încredere în acest Guvern liberal, dar privesc cu scepticism fiindcă, neavând o majoritate, va fi greu să ia cele mai bune decizii.

Impact real: Care sunt principalele nemulțumiri ale comunităţii referitor la deficiențele sistemului?

Nicolae Moraru: Se pune problema măririi pensiilor, dar nimeni nu pune problema celor care contribuie la fondul de pensii. În Vâlcea sunt locuri de muncă foarte multe, dar cu salariul minim pe economie. Tinerii din localitatea noastră aleg să plece în străinătate fiindcă cu doar 2.000 de lei lunar nu se pot descurca. Este trist faptul că ne pleacă din sat familii întregi, fiindcă nu pot să muncească pe un astfel de salariu, doar pentru a-şi achita facturile şi pentru a pune ceva pe masă. Principalele motive sunt neîncrederea în guvernaţi și corupția. Nu se iau măsuri de stimulare a tinerilor căsătoriţi pentru a rămâne în țară, şi asta mă doare. Atunci, care poate fi raportul angajaţilor cu salariul minim pe economie pentru a acoperi o pensie de 3.000 de lei? În privinţa salariilor şi a pensiilor statul trebuie sa aducă un echilibru, iar cu acele pensiile speciale pe care au de gând să le acorde primarilor eu nu sunt de acord, fiindcă primarii nu au cerut pensii speciale. Consider că cel mai corect ar fi să se calculeze sporul de vechime pentru toţi aleşii locali, fiindcă doar cei care au dat în judecată statul l-au recâştigat, şi ar fi mult mai corect.

Impact real: Ce noutăţi ne aduceţi despre reţeaua de gaze naturale, o investiţie aşteptată de localnici?

Nicolae Moraru: Acel FDI înfiinţat de Guvernul PSD, unde toţi primarii au depus proiecte, s-a desfiinţat, ne-a anunţat premierul Victor Orban, deoarece noul Guvern nu a fost de acord cu modul de îndatorare a localităţilor, odată cu finanţarea proiectelor. Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, la Horezu, că înfiinţarea şi extinderea reţelelor de gaze reprezintă o prioritate pentru Guvern şi că va negocia cu Uniunea Europeană ca aceste investiţii să se realizeze cu fonduri europene. Prin urmare, în următorul exerciţiu financiar, 2021 – 2027, proiectele de gaze naturale vor fi finanţate cu prioritate.

Impact real: În ce stadiu este proiectul pentru extinderea sistemului de apă şi canalizare, prins în masterplanul judeţului?

Nicolae Moraru: Suntem prinşi în acest mare proiect al judeţului cu extinderea rețelei de apă şi canalizare şi îmi pare rău, fiindcă noi puteam să avea întreg sistemul de apă şi canalizare extins în toată localitatea astăzi, dacă mergeam pe alte tipuri de finanțare. Atunci când s-a înfiinţat ADI Apa Vâlcea, localităţile s-au înscris cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentărilor cu apă şi canalizare, în plus au renunţat şi la investiţii pe alte axe, sau prin PNDL. Ghidul de finanţare a suferit între timp numeroase modificări, în detrimentul localităţilor cu un număr mai mic de locuitori și, dacă ne retrăgeam, plăteam penalizări. Aveam posibilitatea să depun un proiect de extindere a rețelei de apă şi canalizare pe alte programe de finanţare, însă, fiind prinşi în acest masterplan nu am mai putut să fac astfel de demersuri. Prin acest master plan ar trebui să realizăm aproximativ 3 kilometri de canalizare şi modernizarea sistemului existent, sperăm ca în toamna acestui am să înceapă lucrările.

Impact real: Care este stadiul proiectelor aflate în derulare, pe raza localităţii?

Nicolae Moraru: Avem mai multe proiecte, în diferite stadii de implementare. Unele vor continua, iar altele vor începe în acest an. Este vorba despre proiecte demarate din bugetul local, dar şi despre investiţii din fonduri guvernamentale. Cu bani de la Guvern, prin programul naţional PNDL-2 am primit finanţare pentru trei proiecte. Este vorba despre construirea unui pod din beton armat peste pârâul Otăsău, în punctul „La Miroiu”, lucrare care s-a finalizat,

modernizarea, reabilitarea şi extinderea şcolii din centrul comunei, unde am întâmpinat probleme, fiindcă avem contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării pe o anumită valoare, iar, o dată cu ordonanţa 114, cea cu mărirea salariilor în construcţii, trebuie sa alocăm din bugetul local diferenţa de 300 de mii de lei. Prin urmare, sper ca anul acesta să facem rost de bani să începem lucrările la şcoală. Vom face licitaţia din nou, cu noile valori. În aceeaşi situaţie este şi modernizarea dispensarului uman. Totodată, mai avem un proiect finanţat prin PNDL-2, împreună cu comunele Costeşti şi Bărbăteşti, prin care se asfaltează câteva drumuri de interes local, pe unde vor face legătura cu cele două localităţi. Am scos la licitaţie și execuţia lucrărilor de amenajare a trotuarelor pietonale pe tronsonul cuprins între școala gimnazială, până la limita cu localitatea Bărbăteşti pe partea stângă, pe sensul de mers, cu bani alocaţi din bugetul local. Ne-am propus de asemenea asfaltarea a patru drumuri în satele Angheleşti şi Pietrarii de Sus, lucrări pe care le vom scoate la licitaţie tot cu bani alocaţi din bugetul local. Dacă vor apărea noi programe de finanţare cu bani europeni, dar cu măsuri prin care să putem accesa, vom implementa și alte proiecte.

Impact real: Ce alte probleme prioritare sunt în atenţia dumneavoastră, în următoarea perioadă?

Nicolae Moraru: În satul Pietrarii de Sus sunt alunecări de teren, generate de pârâul Otăsău, pe a cărui albie să fac exploatările de balast din talvegul râului, care a generat si adâncirea talvegului părăului Valea Sărată producând alunecări de teren destul de avansate în satul Pietrarii de Sus. Sunt puse în pericol în acest moment multe gospodării, vorbim despre cătune întregi. Satul Pietrarii de Sus este de fapt axa satului, și are aproximativ 1400 de locuitori. Dacă vor apărea noi programe de finanţare cu bani europeni, sau alte surse de finanţare, urgent trebuie sa facem o regularizare solidă de-a lungul acestui pârâu care are aproximativ o lungime de 3 kilometri. Valoarea proiectului este foarte mare, dar, prin absorbţia fondurilor europene este posibilă o astfel de lucrare. Aceasta este soluţia care să asigure scurgerea rapidă a apei.

Impact real: Care este secretul unei administrări eficiente și cu rezultate?

Nicolae Moraru: Sunt primarul acestei localităţi aflat la al patrulea mandat, şi pot spune ca am făcut ce mi-a sta în putinţă încât să atrag câţi mai mulţi bani pentru a rezolva cât mai multe probleme în localitate. Onestitatea este calitatea care mă caracterizează, eu le promit cetăţenilor doar acele lucruri pe care le pot controla. Este greu fiindcă nu promit cetăţenilor fără sa am o bază financiară în spate, consider că nu are rost să-i dezamăgesc la final.

Claudia Șchiopu

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *