Ceas de bilanţ pentru primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu

Primarul liberal al localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu, face o retrospectivă a realizărilor vizibile de anul trecut, dar şi a proiectelor pe care le are pe masa de lucru în viitorul apropiat. Spune că porneşte în noul an cu gândul de a continua investiţiile începute, dar își dorește să întocmească în plus noi proiecte cu privire la reabilitarea infrastructurii rutiere. Afirmă că a fost un mandat pe parcursul căruia, alături de Consiliul Local şi aparatul administrativ al primăriei s-a axat pe implementarea unor proiecte de investiţii importante pentru dezvoltarea comunei. Toate investiţiile derulate au avut la bază o prognoză realistă a resurselor financiare avute la dispoziţie prin absorbţia de resurse financiare din fonduri europene, programe guvernamentale, dar şi din bugetul local:  „Niciodată nu sunt mulţumit, mereu îmi doresc mai mult, dar depindem de accesibilitatea accesării fondurile puse la dispoziţie administraţiilor locale.  Avem promisiunea că se vor finanţa proiectele de extindere şi înfiinţare a reţelei de gaze naturale, în prezent facem studiile de fezabilitate privind extinderea reţelei de gaze în localitate pe o lungime de 20 de kilometri. Continuăm amenajarea trotuarelor şi asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 2 kilometri. Tot cu fonduri din bugetul local se vor amenaja spaţiile verzi din centrul localităţii”, a precizat primarul liberal al localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.

Utilitățile, învățământul și sănătatea sunt proiecte importante la Păușești La Păuşeşti Măglaşi, cu fonduri atrase de la Ministerul Dezvoltării s-au aprobat în vederea finanţării trei proiecte: extinderea şi alimentare cu apă printr-o rețea de o lungime de 5 kilometri, reabilitarea şcolii din satul Valea Cheii şi a dispensarului medical din localitate. Tot la capitolul realizări este şi căminul cultural. Un proiect finalizat cu fonduri atrase prin Compania Naţională de Investiţii care a vizat reabilitarea, dotarea şi modernizarea acestui cămin cultural.  Pe linia absorbţiei fondurilor europene, în localitate începe acum un proiect pentru realizarea unui centru de zi şi a unei unităţi de îngrijire la domiciliu. Proiectul se va adresa persoanelor vârstnice, în funcţie de nevoile sociale identificate pentru fiecare dintre acestea. Centrul va oferi condiţii optime pentru desfăşurarea activităţilor care ţin de reabilitarea şi recuperarea neuropsihică, consilierea psihosocială, dar se are în vedere şi nevoia de socializare şi de petrecere a timpului liber. Beneficiarii vor avea parte de terapii de recuperare şi relaxare, asistenţă şi suport pentru familia persoanei vârstnice, îngrijiri de specialitate la domiciliu şi ajutor pentru realizarea activităţilor zilnice.

Alexandru Dediu: „A fost un mandat bun din punct de vedere investiţional” În cadrul Centrului de zi sunt prinse de asemenea achiziţionarea de echipamente pentru electroterapie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi pentru sala de tratament, achiziţionarea de mobilier, dotări IT şi achiziţionarea unui autovehicul necesar serviciilor de îngrijire la domiciliu. „Îşi vor desfăşura activitatea aici un medic, un asistent, un psiholog şi un administrator. Tot la capitolul absorbţie a fondurilor europene s-a reactivat Grupul de Acţiune Locală. Va fi valabil în vederea accesării fondurilor europene pentru următorul exerciţiu financiar, 2020 – 2024, iar la Compania Naţională de Investiţii avem depus un proiect pentru construirea unei săli de sport, dar am fost din nou anunţaţi că trebuie să mai ducem nişte documentaţii. Ne cer din nou cartea funciară actualizată. A fost un mandat bun din punct de vedere investiţional. S-au atras fonduri guvernamentale şi europene. Şi, ca în fiecare an, şi anul 2019 a fost finalizat fără nici o datorie. Avem alte două proiecte pentru care se lucrează în prezent la documentaţia privind construirea unui pod peste pârâul Cheia şi asfaltarea tuturor drumurilor şi uliţelor rămase neasfaltate , în total însumând o lungime de 5 kilometri. Deocmdată identificăm sursa de finanţare, dar pe aceste tronsoane trebuie mai întâi să se introducă reţeaua de canalizare, altfel se distrug”, a precizat primarul localităţii Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu.

Proiecte prioritare În ceea ce priveşte extinderea reţelei de canalizare, administraţia locală aşteptă cu nerăbdare ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, ADI Apa Vâlcea să demareze proiectul care asigură alimentarea cu apă şi canalizarea pentru toate localităţile judeţului incluse în acest masterplan: „Localitatea Păuşeşti Măglaşi este inclusă în acest masterplan al judeţului cu reţeaua de canalizare pe o lungime de 34 de kilometri, reprezentând o extindere a reţelei pentru întreaga localitate. În aceste zile am fost informaţi că, pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată” al judeţului Vâlcea se fac demersuri privind obţinerea acordului de mediu aferent proiectului”, a mai precizat Alexandru Dediu.

În toţi aceşti ani, proiectul a fost modificat de câteva ori, din cauza condiţiilor incluse. În unele localităţi anumite zone au fost retrase din proiect, fiindcă nu au îndeplinit condiţia privind densitatea gospodăriilor pe kilometru.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *