Gheorghe Melente: „Nu este ușor să accesezi proiecte europene, dar sunt investiții sigure”
La Drăgoeşti dezvoltarea continuă este o stare de normalitate. Munca administraţiei locale în slujba comunităţii este vizibilă,comuna Drăgoeşti căpătând o altă înfăţişare. Drumurile comunale sunt acum asfaltate, toate clădirile publice sunt renovate, iar altele noi se construiesc, şcolile pot concura cu cele din mediul urban, administraţia publică funcţionează, este eficientă şi deschisă pentru cetăţeni. Mai sunt multe lucruri de făcut, fiindcă sunt proiecte întocmite care trebuie finalizate. Care sunt principalele realizări pe care le-a obţinut în cursul acestui mandat, în calitate de primar al comunei Drăgoeşti, dar şi ce planuri are pentru următorul mandat, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cu ce gânduri plecaţi în noul an, din punct de vedere investiţional?
Gheorghe Melente: Cu încredere şi împăcare, deoarece comunitatea cred că este mulţumită de realizările mele. Consider că cei care sunt aleşi la conducerea unei administraţii trebuie să performeze, iar dacă nu performează trebuie să plece. Un primar are proiecte în spate şi planuri în agendă, şi trebuie să se dedice comunităţii. Anul 2019 a fost un an foarte bun din punct de vedere investiţional. De altfel pot vorbi despre întreg mandatul, pentru că sunt realizări şi împliniri foarte multe. Este adevărat că a existat un deficit pe anumite investiţii, dar nu este atât de grav, fiindcă este vorba despre 2 miliarde de lei vechi, pe care îi vom acoperi din bugetul acestui an. Acest deficit există din anul 2018 pentru că, la sfârşitul acelui an am fost lăsaţi fără bani. Bucuria noastră este faptul că, la finele anului trecut am primit banii pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi. Nu mai sunt supărat aşa cum am fost în ultimii doi ani, din cauza faptului că aveam datorii şi nu ştiam dacă mai pot să continui investiţiile în localitate.
Impact real: Care sunt principalele realizări pe care le-aţi obţinut în cursul acestui mandat, în calitate de primar al comunei Drăgoeşti?
Gheorghe Melente: A fostun mandat foarte bun, pentru că s-au derulat foarte multe proiecte, începând de la infrastructură, apă , canalizare, dispensare, teren de sport, şcoli, poduri şi podeţe sau iluminat stradal. Avem infrastructura modernizată în localitate în procent de 100%. În zona intravilană a localităţii se merge acum ca pe bulevardele din mediul urban. Am depus la Ministerul Dezvoltării trei proiecte: unul pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de aproximativ 14 kilometri, extinderea rețelei de apă şi canalizare şi modernizarea iluminatului public. Dintre toate proiectele depuse s-a finanţat proiectul privind modernizarea sistemului rutier. Valoarea investiţiei este de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. În paralel am mers cu un proiect depus prin GAL, bani europeni privind amenajarea unui teren de sport. Tot la acest capitol adaug proiectul de modernizare a dispensarului comunal şi iniţierea, prin Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă (FLAG Delta), privind construirea unei pieţe. În prezent proiectul este în procedura de licitaţie.
Impact real: Care sunt perspectivele de dezvoltare ale comunei în perioada care urmează?
Gheorghe Melente: Prin Asociaţia Grup Local pentru Pescărie Durabilă (FLAG Delta), la Drăgoeşti se va amenaja o piaţă agroalimentară. Piaţa va fi amenajată cu spaţii atât pentru produse agroalimentare, dotate cu bazine compartimentate pentru spălarea legumelor şi fructelor și spaţii de vânzare: lapte, produse din lapte, peşte, carne cât şi spaţii comerciale pentru mărfuri diverse, care vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor. În acest fel, localnicii şi comercianţii care îşi vând produsele în localitate nu vor mai trebui să îşi întindă marfa pe jos sau să meargă în târguri. Proiectul este în faza de licitaţie, iar piaţa se va amenaja lângă baza sportivă din localitate. Producătorii locali îşi vor putea vinde aici marfa. Locaţia va fi compartimentată pentru toate produsele. Tot prin acest proiect se va amenaja canalul din zonă, se va construi un podeţ şi o parcare. Valoarea proiectului este de 10 miliarde de lei, iar în jurul acestei pieţe intenţionez să amenajez şi un târg, fiindcă există în acea zonă toate utilităţile. Proiectul va începe în toamna acestui an, iar piaţa va fi deschisă în fiecare zi. Vom avea în acea zonă piaţă şi târg. Fac acest lucru deoarece comunitatea de aici îşi vinde produsele la târgul de la Câmpul Mare, şi nu mi se pare normal. Cireaşa de pe tort este căminul cultural, pe care îl consider o capodoperă. Proiectul se derulează prin Compania Naţională de Investiţii. Valoarea investiţiei este de aproximativ un milion de euro. Mai mult, de săptămâna trecută a început asfaltarea drumului judeţean 678, care pornește din Budeşti şi ajunge până la Câmpu Mare, în judeţul Olt. Lucrarea a început de la Câmpu Mare. Cu acest proiect, de asfaltare a drumului judeţean, toate drumurile din Drăgoeşti vor fi asfaltate.
Impact real: Ce noutăţi aveţi referitoare la proiectul de apă şi canalizare, prins în masterplanul judeţului?
Gheorghe Melente: Suntem în faza obţinerii acordului de mediu, asta înseamnă că se lucrează la autorizaţii. Localitatea Drăgoeşti este prinsă în acest „Proiect regional de dezvoltarea a infrastructurii de apă şi apă uzată”, propus pentru finanţare prin programul POIM 2014 – 2020 şi va beneficia de apă şi canalizare toată localitatea. În acest masterplan, localitatea Olanu va fi racordată la sistemul de alimentare din localitatea Drăgoeşti, fiindcă noi avem o staţie performantă, şi avem inclusiv un sistem de canalizare dimensionat corespunzător. În mare parte, localitatea beneficiază de apă şi canalizare pe arterele principale, dar prin acest proiect se vor face extinderile de reţea pe uliţe adiacente.
Impact real: Ce planuri aveţi pentru următorul
mandat?
Gheorghe Melente: În localitate toate drumurile sunt asfaltate în zona intravilan, şcolile pot concura cu cele din mediul urban, avem un dispensar modern, teren de sport şi bază sportivă, after school, centru cultural, poduri şi podeţe noi construite, zonă centrală amenajată, sediu pentru primărie. Pentru următorul mandat mă voi axa pe salubrizare, şi caut să identific fonduri pentru regularizarea torenţilor. De altfel, acest proiecte este cel mai important pentru localitate, fiindcă, atunci când plouă mai puternic, viiturile distrug drumurile, şi poate să treacă apa şi peste asfaltul pus. Prin intermediul ABA Olt s-a făcut regularizarea prin decolmatare a gârlei Geamăna, care ne crea multe probleme. De asemenea, prin intermediul unei organizaţii, din care facem şi noi parte, întreaga localitate va beneficia de refacerea în întregime a sistemului de irigaţii, prin accesarea fondurilor europene.
Impact real: Măsurile luate de noul Guvern sprijină activitatea administraţiilor locale?
Gheorghe Melente: S-au luat câteva măsuri, dar nu suficiente, și aici mă refer la degrevarea administraţiilor privind cheltuiala cu asistenţa socială de la 100% la 50%, dar primul ministru ne-a explicat din ce cauză nu s-a putut mai mult. Am încredere în acest guvern liberal, îmi doresc să meargă pe linia promisă, pentru că doar aşa îşi menţine popularitatea de care beneficiază în prezent. Cred că este un Guvern responsabil,transparent și de nădejde, care s-a apucat de treabă încă din prima zi şi care poate să rezolve marile probleme cu care se confruntă România.
Impact real: Proiectele de gaze vor fi într-un final investiţii eligibile?
Gheorghe Melente: Noi suntem în faza de depunere a proiectului de înfiinţare a reţelei de gaze naturale, în colaborare cu localităţile Olanu şi Galicea, prin PNDL-3. Premierul Ludovic Orban ne-a declarat, într-o întâlnirea cu primarii, că înfiinţarea şi extinderea reţelelor de gaze reprezintă o prioritate pentru Guvern şi că va negocia cu Uniunea Europeană pentru ca aceste investiţii să se realizeze cu fonduri europene. Proiectul va cuprinde înfiinţarea reţelei de gaze în toată localitatea.
Impact real: Care este secretul acestei administrări eficiente și cu rezultate?
Gheorghe Melente: Mai mult de 70% dintre investiţii sunt realizate cu bani europeni. Nu este ușor să accesezi proiecte europene, dar sunt investiții sigure. În cele două mandate cred că am atras fonduri guvernamentale şi europene de aproximativ 6 milioane de euro. În momentul când ai împlinirea de sine că s-a făcut tot ce poate există acea mulţumire interioară, şi aştept campania fără emoţii. Sunt tare mulţumit că las ceva în urma mea. Pentru mine, comunitatea contează cel mai mult, şi nimeni nu a fost defavorizat.