Viaţa economică a locuitorilor din Vaideeni s-a identificat dintotdeauna cu păstoritul. Oameni puternici, mândri şi muncitori, născuţi pentru a trăi liberi, ungurenii care s-au aşezat pe aceste meleaguri, veniţi dintr-o Transilvanie stăpânită de unguri şi apoi de austrieci, au fost bogaţi sub toate regimurile. De când se ştiu sunt crescători de oi şi vite şi spun, cu mare mândrie, că îşi iubesc animalele ca pe cel mai de preţ dar dat de Dumnezeu, pentru că ele aduc mâncare pe masă şi bunăstare în casă. Ciobanii zonei sunt specialişti în brânză de burduf, iaurt ţinut în putini din lemn, lapte mare, caş şi caşcaval de Vaideeni, dar şi recunoscuţi pentru tocanul de oaie. Bucatele tradiţionale au ocupat din cele mai vechi timpuri un loc de cinste pe mesele marilor boieri ispravnici ai Olteniei. Primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă spune că produsele din Vaideeni sunt patentul zonei: „Produsele noastre sunt unice, brânza de Vaideeni stă pe mesele românilor, iar noi ne mândrim atât cu brânza de oaie care se face aici, cât şi cu celelalte produse. Atuul produselor din Vaideeni sunt aerul tare al dimineţilor de la poalele munţilor Căpăţânii, pământul bogat, iarba grasă, florile de muşeţel, brânduşele de pe întreaga vale a Luncavăţului şi dragostea faţă de oi, toate acestea dau secretul gustului şi al aromei unice a brânzei de Vaideeni. Reţeta este veche de sute de ani, însă fiecare familie o are diferită, moştenită din moşi-strămoşi. Dacă este să privim înapoi, în istorie, în Arhivele Naţionale există o înregistrare datând din 1949 a mărcii „Telemeaua din Vaideeni”, ne spune primarul social-democrat al localităţii Vaideeni, Achim Băluţă, fiu de cioban.

Secretul baciului vaideean: apa cristalină a izvoarelor de la poalele munţilor Căpăţânii, în anumite zile ştiute numai de băciţe

La Vaideeni, Asociaţia Crescătorilor de Oi din localitate, formată dintr-un grup de tineri, are un proiect cu obiectivul realizării unei fabrici pentru colectarea laptelui şi prelucrarea brânzei tradiţionale din Vaideeni: „Ce facem noi aici nu seamănă nici pe departe cu ceea ce se produce în momentul de faţă pe piaţă. Brânza de Vaideeni, la fel ca şi celelalte produse pe care le producem conţine doar lapte provenind de la oile noastre. Saramura este şi ea specială, este o saramură făcută cu apă cristalină, din izvoarele de la poalele munţilor Căpăţânii, în anumite zile, ştiute numai de băciţe”, completează Achim Băluţă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *