Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat săptămâna trecută,  pe Florin Cîţu premier. Decizia a fost luată în urma consultărilor pe care şeful statului le-a avut cu liderii partidelor parlamentare. Acesta trebuie să vină în Parlament cu un program de guvernare şi cu o echipă de miniştri. „După consultări am decis deja să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile, încât să nu ne blocăm politic. Am decis să-l desemnez pentru poziţia de prim-minsitru pe domnul Vasile Florin Cîţu, care se va prezenta cred, curând, în faţa Parlamentului cu o echipă şi un program de guvernare”, a spus Klaus Iohannis. Florin Cîţu este ministrul al Finanţelor în guvernul Orban, demis prin moţiune de cenzură. Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură. Iohannis a făcut o scurtă trecere în revistă a evenimentelor care au condus la desemnarea unui nou premier. „Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare şi cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns, iar, la consultări şi desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile stricate. Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de guvernul Orban. PSD a reuşit să adune o majoritate care a trecut o moţiune de cenzură în Parlament. Apoi am desemnat un prim-ministru şi PSD a început să tergiverseze lucrurile în Parlament”, a mai spus Iohannis.

Liberalii vâlceni salută şi ei desemnarea noului premier, mai ales că acesta este vâlcean.

„La finalul consultărilor maraton de la Palatul Cotroceni, Preşedintele României a venit cu propunerea de a-l desemna pe domnul Florin Cîţu, actual ministru al finanţelor şi senator PNL, pentru funcţia de prim-ministru al României. Această propunere a fost oferită ca o soluţie eficientă şi rapidă de a asigura  guvernarea ţării. România are nevoie de  un guvern învestit cu puteri depline care, dacă lucrurile evoluează nefavorabil, să poată lua în regim de urgenţă toate măsurile care se impun. Este momentul ca PSD să nu o  mai dea la întors cu teoriile democraţiei pentru că desemnarea unui premier este un lucru care trebuie tratat cu seriozitate şi nu trebuie tratat de nici un partid ca fiind o mascaradă. Partidul Naţional Liberal salută acest demers, al preşedintelui, de a-i oferi sarcina domnului Florin Cîţu să formeze un nou guvern cu care să se prezinte în Parlament pentru votul de învestire şi pentru a guverna România. În zilele care urmează prim-ministrul desemnat, alături de preşedintele Partidului Naţional Liber, Ludovic Orban, urmează să poarte negocieri în Parlamentul României pentru a avea  majoritate în privinţa votului de învestire.  De asemenea, PNL doreşte un calendar cât mai rapid posibil, totul pentru ca România să fie guvernată, iar structura echipei guvernamentale va fi transmisă Parlamentului cel târziu vineri, 28.02.2020,  alături de programul de guvernare.

Florin Cîţu  face parte din  actuala echipă guvernamentală, fiind Ministrul Finanţelor, dar şi vicepreşedinte economic al Partidului Naţional Liberal. Din poziţia de ministru a reuşit într-un timp record să facă rectificarea bugetară, să închidă bugetul pe 2019 şi să elaboreze proiectul de buget. Astfel, Guvernul a reuşit să livreze bugetul pe 2020 în timpul promis. A reuşit să aşeze finanţele publice pe principiile de legalitate şi de sustenabilitate. Senatorul Florin Cîţu este una liberal autentic, un doctrinar economic liberal, care s-a manifestat încă de când a devenit membru PNL ca un exponent marcant a curentului de gândire liberal. Această propunere reprezintă o garanţie a faptului că guvernarea PNL se va desfăşura pe aceleaşi coordonate, având scopul principal de a asigura o creştere economică sustenabilă şi se continuă repararea dezastrului provocat de guvernările iresponsabile ale PSD-ului. Iar reîntâlnirea emoţionantă dintre Marcel Ciolacu şi Victor Ponta, aceeaşi solidaritate pesedistă, nu o să împiedice guvernarea României şi instalarea unui guvern format pe principii liberale. Partidul Naţional Liberal va susţine propunerea preşedintelui şi va face toate demersurile pentru a forma o majoritate în Parlament”, se menţionează într-un comunicat al PNL.

Elena BUDI

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *