La Guşoeni,  oamenii s-au dovedit receptivi la campania de informare derulată în comuna lor

La Guşoeni, oamenii ies din curte doar dacă au neapărat o urgenţă, sunt responsabili, iar restricţiile de circulaţie sunt respectate. Primăria sprijină şi cele 390 de persoane care sunt totuşi sub îngrijirea familiilor și le oferă informații care îi ajută să nu se îmbolnăvească. Primarul spune că nu sunt motive de îngrijorare, atâta timp cât se respectă ordonanţele militare:

„În localitate nu există deplasări inutile pe drumurile publice. Şi noi am avut şi avem persoane aflate în izolare la domiciliu, dar care nu ne-au creat probleme, oamenii sunt corecţi şi conştiincioşi. Alte cazuri speciale nu avem. Sunt bucuros că oamenii înţeleg mesajul transmis de autorităţi şi, deocamdată, noi nu ne confruntăm cu situaţii care să nu respect ordonanţele militare şi normele de aplicare, în această perioadă în care ne confruntăm cu această boală pe care nimeni nu se aştepta să apară pe pământ. La noi este linişte, oamenii îşi fac curat în gospodării, văruiesc pomii, îşi curăţă şanţurile. În acest sens şi noi venim în întâmpinarea acestor sărbători pascale reuşind să facem curat în localitate şi, în primul rând, dezinsecţia bisericilor şi a spaţiilor publice. Am modernizat şi am montat inclusiv lămpile din cimitire, pentru ca oamenii să poată pune o lumânare ”, afirmă primarul localității, Nicolae Concioiu.

Nicolae Concioiu: „A venit vremea să i se dea un nou preţ spaţiului rural”

Cum lumea satului a fost şi rămâne un spaţiu de suflet şi al rânduielii treburilor omului aşezat, cei plecaţi cândva din sat s-au reîntors acum mânaţi de teama coronavirusului, dând culoare şi viaţă fiecărei gospodării: 

„În această perioadă, mulţi dintre cei care locuiesc în oraş s-au reîntors în sat, reuşind să redea viaţă gospodăriilor. Aici regulile impuse sunt mult mai uşor de respectat. Fiecare îşi muncește pământul, uitând pentru o clipă de efectele panicii induse de noul coronavirus. Grădinăresc, curăţă pomii fructiferi, sapă grădinile sau pun răsaduri. Este primăvară, iar omenii, aici, „la ţară”, respectă aceste etape, esenţiale pentru fiecare familie din spaţiul rural. Probabil că a venit vremea să i se dea un nou preţ spaţiului rural, şi eu cred cu tărie că, în viitor, oamenii se vor reorienta să îşi gospodărească mai mult proprietăţile de la ţară. În ultimul timp, trebuie să recunoaştem, au fost date uitării gospodăriile din spațiul rural. Acum au realizat că este minunat pentru cei care au o casă la ţară, în vremurile acestea, când se impune ca oamenii să stea în casă. Oamenii par liniştiţi, ies în curte, îşi cultivă legume, îngrijesc pomii fructiferi şi viţa de vie şi o fac cu mare drag. În aceste vremuri sunt foarte bucuroşi cei care au acest avantaj, de a locui la ţară în ciuda unor astfel de venituri”, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

În localitate investiţiile continuă

La Guşoeni se mențin șantierele deschise cu respectarea, din partea constructorilor, a regulilor pentru protecția angajaților. Primarul este de părere că doar aşa vom putea restarta rapid economia, neacceptând întârzieri în executarea lucrărilor, în cazul când constructorii sunt de acord să îşi continue activitatea. „În localitate constructorii continuă activitatea în privinţa obiectivelor publice și sunt prezenţi la muncă în fiecare zi. Se lucrează la modernizarea dispensarului, investiţie de care sunt foarte mulțumit, fiindcă asigurăm condiții optime pentru desfăşurarea activităţii medicului de familie, care este extrem de important pentru comunitate. Al doilea proiect privește construirea grădiniței. Aici se lucrează, se toarnă betonul peste armătura de fier, la partea de demisol. Clădirea este o construcţie doar cu parter, dar are un demisol, pentru că vorbim despre o grădiniţă cu program prelungit, cu două grupe de copii. Din aceste motive spațiul respectiv trebuie să aibă suficiente încăperi pentru alimente și pentru vestiarele personalului care deservește acest obiectiv. Fiecare grupă de copii va avea sală de jocuri, sală de somn, sală de mese, conform normelor europene, iar locația va concura cu cele din mediul urban.  

Modernizarea centrului civic este în plină desfășurare

În acest sens primarul are în plan şi modernizarea primăriei: „În centrul localităţii avem bustul doamnei Malvina Urşianu, şi nu este întâmplător. Această mare doamnă, care s-a născut și a crescut aici, și-a ținut cuvântul dat prin urmașii dumneaei și ne-a donat terenul din centrul localității Gușoeni. În acest fel putem reabilita și clădirea de lângă căminul cultural, care aparține deja primăriei. Prin urmare, modernizarea centrului civic va continua, indiferent de situaţie”, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Primăria ţine legătura cu medicul de familie pentru a monitoriza bolnavii din localitate

În localitate îşi desfăşoară activitatea medicul Marian Diaconescu, despre care primarul Nicolae Concioiu spune că este omul care face parte din grupul celor  din prima linie. Medicii de familie, la fel ca medicii din spitalele de boli infecţioase şi nu numai riscă să intre în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus, ei sunt eroii acestor zile:

„În privinţa solicitărilor venite din partea medicului de familie am răspuns de fiecare dată cu promptitudine şi, aşa cum se ştie, dispensarul din localitate este într-un amplu proces de modernizare. Am intervenit şi intervenim de câte ori este nevoie. În ceea ce priveşte dotarea dispensarului cu măşti de protecţie şi dezinfectați, sprijinim medicul de familie cu aceste produse în măsura în care are nevoie. Noi ne-am creat un mic stoc şi putem să răspundem cerinţelor medicului de familie. Avem discuţii în fiecare zi legate de modul în care se desfăşoară activitatea la cabinetul medicului de familie din comuna noastră, iar colaborarea este una foarte bună cu domnul doctor. Acest lucrul l-am spus de fiecare dată şi îi mulţumesc pe orice cale pentru faptul că medicul Marian Diaconescu îşi desfăşoară activitatea la cabinetul din comuna Guşoeni. Fac această apreciere pentru că sunt foarte multe localităţi care nu au medici de familie, şi îmi dau seama de importanţa acestui lucru. Apreciez faptul că domnul doctor continuă să îşi desfăşoare activitatea la noi, având şi alte oportunităţi. Este un medic cu pregătire, cu experienţă şi ar fi putut oricând să practice meseria într-un alt spaţiu medical, cu un venit financiar mult mai important. În localitate mai avem şi un alt punct sanitar, în satul Guşoianaca, unde medicul nostru merge de două ori pe săptămână, iar acest lucru este extrem de important pentru comunitatea noastră”, spune primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Criza Covid-19 va avea repercusiuni considerabile asupra activității economice

„Trecem prin momente grele și sperăm să nu se prelungească această stare de urgenţă şi să nu se ajungă la o perioadă prea mare de stopare a activităţii ceea ce ar duce, cu siguranţă, la imposibilitatea repornirii unor motoare importante ale economiei. Este posibil să avem surpriza ca multe dintre aceste motoare să nu se mai poată reporni, fiind nevoie de o resetare sub o altă formă, ceea ce ar duce la pierderi uriaşe de capital sau chiar la închiderea multor societăţi. Este foarte important să vedem cum abordează problema şi celelalte ţări, pentru că trăim într-un context european şi mondial, nu trebuie să inventăm roata noi, românii. Va trebui să tragem concluzii din măsurile pe care le adoptă şi alte ţări care sunt, după părerea mea, cu o expertiză mult mai mare în ceea ce priveşte traversarea unei crize. Părerea mea este că se va aborda cu prudenţă, de aici înainte orice altă intervenţie mai dură, şi aici, la baza oricărei decizii, trebuie să stea componenta financiară”, este de părere primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *