Începând cu 15 mai starea de urgență din România se încheie iar unele restricții sunt eliminate

Klaus Iohannis a anunțat luni, 4 mai, faptul că nu va mai prelungi starea de urgență care va expira la finalul zilei de 14 mai, dar va instala o stare de alertă pentru epidemia de coronavirus.

Totodată din data de 15 mai se vor redeschide saloane de îngrijire personală, cabinetele stomatologice și muzeele.

De asemenea, din 15 mai, aşa cum a anunțat deja Klaus Iohannis, vor fi ridicare interdicțiile pentru deplasările în interiorul localității, cu excepția celor aflate sub carantină (Suceava, Țăndărei).

Ce reprezintă starea de alertă

Starea de alertă se declară în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgență.

Conform legii, „pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră”, cu condiția că „măsurile prevăzute trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege”.

Stare de alertă se emite printr-o hotărâre care trebuie să cuprindă: baza legală, perioada de aplicare, măsurile dispuse, obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.

În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz.

În timpul stării de alertă toate măsurile sunt decise și coordonate de la nivelul unui centru național al situațiilor de urgență, așa cum s-a întâmplat și în ultimele două luni, care este alcătuit din mai mulți miniștri și experți. Rămâne de văzut dacă în fruntea acestuia rămâne ministrul de interne sau trece ministrul sănătății.

Conform legii, Comitetul Național declară starea de urgență la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe, coordonează gestionarea situaţiilor de urgenţă şi declara încetarea stării de alertă. Comitetul Naţional pentru situaţii speciale de urgenţă se întocmește prin hotărâre de Guvern.

Țara va fi condusă, cel mai posibil, tot prin intermediul ordonanțelor de urgență adoptate de guvern. Probabil vor dispărea ordonanțele militare și vor fi înlocuite, atunci când este vorba despre măsuri urgente, de ordine date de ministrul sănătății, cu un rang diferit de cele pe care le au actualele acte semnate de deținătorul acestui portofoliu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *