Sorin Vasilache: „Pandemia afectează economia, turismul în general şi turismul balnear, în mod special”

Care sunt efectele crizei asupra turismului şi impactul acesteia asupra dezvoltării oraşului Băile Olăneşti, dacă elevii din localitate au acces la teleşcoală, cum reuşesc profesorii să pună în aplicare recomandarea ministerului de a organiza cursuri online şi dacă această criză medicală şi economică schimbă raportul de forţe electorale aflăm în rândurile de mai jos, într-un interviu acordat de primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache cititorilor Impact real.

Impact Real: Care sunt efectele crizei asupra turismului şi impactul acesteia asupra dezvoltării oraşului Băile Olăneşti?

Sorin Vasilache: Băile Olăneşti este cea mai cunoscută staţiune balneară din România, care atrage anual mii de turişti, în contextul actualei crize, impactul economic în comunitate este semnificativ. Nu ştiu dacă va mai fi ca înainte, pentru că, în momentul de faţă, unităţile hoteliere sunt închise, iar despre o revenire la ceea ce a fost nici nu se discută. Mai mult, va exista temere din partea turiştilor de a nu se îmbolnăvi, iar un impediment sunt şi măsurile de protecţie în vigoare la acest moment, care trebuie respectate. Cu toate acestea, nu se ştie când se vor deschide unităţile hoteliere. Prin urmare, va trebui să treacă o perioadă de timp ca să ne adaptăm la noile măsuri de protecţie şi până când nu vom avea un vaccin sau până nu vom fi siguri că această boală nu va avea un impact major asupra sănătăţii oamenilor, vom fi extrem de prudenţi. Pandemia afectează economia, turismul în general şi turismul balnear în mod special. Fac această precizare fiindcă vor fi reţineri în ceea ce priveşte terapiile efectuate la bazele de tratament din staţiuni. Resimţim deja impactul crizei în contextul epidemiei. În momentul de faţă agenţii economici nu îşi pot plăti impozitele fiindcă nu au turişti şi nu au încasări. O mare parte a unităţilor hoteliere au proiecte în derulare care vizează construcţia de unităţi hoteliere, a spaţiilor de cazare sau a zonelor de agrement cu fonduri europene, pentru care trebuie să participe cu acea parte de cofinanţare. În situaţia aceasta va trebui să se împrumute şi le va fi foarte greu, deoarece la toate aceste probleme se adaugă şi salariaţii care trebuie plătiţi. În acest tăvălug, prin faptul că nu se pot plăti impozitele şi taxele suntem şi noi afectaţi. Nu putem face investiţii, nu putem continua lucrările, nu putem acoperi partea de cofinanţare la proiectele pe care le avem, iar în impas este şi funcţionarea aparatului şi salariile angajaţilor. Consider că va trebui să se analizeze ce este de făcut pentru domeniul turismului balnear, astfel încât să se implementeze măsuri fiscale de susţinere a angajaţilor şi angajatorilor pe parcursul acestei pandemii. Fac această precizare pentru este nevoie de forţă de muncă pentru a dezvolta un astfel de sector, iar în turism ştim că antreprenorii se lovesc de o problemă gravă, aceea a deficitul de personal calificat în turism, care atinge cote alarmante. Prin urmare, consider că trebuie să înceapă activitatea, sigur, cu restricţiile de rigoare, nu putem sta la infinit să aşteptăm să vină banii, altfel oamenii de afaceri vor fi nevoiţi să se împrumute bani cu dobânzi foarte mari şi va fi tot mai greu pentru toţi.

Impact Real: Pandemia de coronavirus este pe cale să genereze o criză economică globală. Consideraţi că este necesar un răspuns ferm din partea guvernanţilor privind pachetul de măsuri de repoziţionare a economiei pe termen mediu şi lung?

Sorin Vasilache: Sunt necesare măsuri ferme, pe care guvernanţii au anunţat că le-au luat, însă nu se văd. Ne aşteptam ca la ultima rectificare să ne aloce fonduri pentru continuitatea proiectelor, fiindcă aceste lucrări sunt în administrarea unui constructor care, la rândul lui, are obligaţii faţă de angajaţi, dar şi faţă de stat. Primăria nu are bani pentru salarii, pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap sau pentru plata asistenţilor personali. Mai mult, după izbucnirea epidemiei de coronavirus a trebuit să alocăm bani din bugetul local pentru cheltuieli suplimentare de cumpărare a unor echipamente medicale, dar şi a soluţiilor de dezinfectare a locurilor publice, bani care nu erau prevăzuţi în buget. În această perioadă bugetul local a fost grav afectat, deoarece agenţii economici şi cetăţenii nu îşi mai plătesc taxele şi impozitele locale, iar cota din impozitul pe venit a scăzut dramatic în luna aprilie. În situaţia aceasta trebuie să se aloce bani de la Guvern pentru a acoperi nevoile administraţiei locale, fiindcă nimeni nu se aventurează să facă investiţi sau cheltuieli fără o analiză concretă şi corectă, dar, dacă nu suntem ajutaţi, practic nu putem să funcţionăm. Mai grav este faptul că noi avem proiecte cu bani europeni atraşi în valoare de 1,5 milioane de euro, pentru care trebuie să asigurăm cofinanţarea, plus cheltuielile neeligibile. Dacă agentul economic nu plăteşte impozitul suntem blocaţi. Prin urmare, trebuie să se facă o analiză corectă şi reală a nevoilor pe care le are fiecare administraţie locală.

Impact Real: La recomandarea Ministerului Educaţiei, cursurile se fac online. Copiii din localitatea Olăneşti au acces la teleşcoală, şi dacă toţi profesorii reuşesc să pună în aplicare recomandarea ministerului?

Sorin Vasilache: Consider că este foarte bine că se desfăşoare această activitate educaţională online, pentru a nu se crea mai multe infectări. Pentru a veni în sprijinul copiilor care nu au posibilitatea, statul trebuie să acorde resursele financiare necesare, pentru că sunt situaţii unde trebuie să se intervină. Prin urmare, concomitent cu această decizie, Guvernul trebuie urgent să vină în sprijinul familiilor defavorizate, fiindcă în România sunt copii săraci, iar această pandemie a scos la suprafaţă şi această urgenţă, a educaţiei acestor categorii de copii vulnerabili. Şi noi avem în localitate astfel de situaţii, sunt familii care nu au posibilităţi şi pentru care trebuie, în primul rând, să asigurăm conexiunea la internet, pentru că altfel degeaba le dă dăm tablete sau laptopuri. Este o problemă, trebuie să ne implicăm pentru a asigura continuarea accesului la educaţie pentru toţi copiii şi, repet, Guvernul trebuie să aloce fonduri în acest sens.

Impact Real: Credeţi că alegerile locale vor mai avea loc anul acesta?

Sorin Vasilache: Până când nu vom avea o scădere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de vindecări, un control al întregii situaţii existente în momentul de faţă, cred că nu putem să vorbim despre o campanie electorală. Am văzut că sunt discuţii ca în septembrie să aibă loc alegerile locale, însă cu toţii avem o temere.

Impact Real: Credeţi că această criză, la care se adaugă şi criza economică schimbă raportul de forţe electorale, adică va aduce schimbări pe scena politică, sau va rămâne în aceeaşi situaţie dinainte de criză?

Sorin Vasilache: În această perioadă au fost şi sunt disfuncţionalităţi din partea guvernanţilor, dar cel mai important ar fi ca nimeni să nu se mai gândească la politică, iar din punctul meu de vedere puteau fi analizate mult mai bine anumite zone, anumite măsuri trebuiau luate de mult timp. Nu ştiu în ce măsură criza va schimba raportul de forţe, dar, dacă nu vor fi sprijinite administraţiile publice locale, efectele crizei economice vor fi mult mai grave. Trebuie continuate proiectele care au început, fiindcă nu poţi să laşi jumătate din stradă sau o construcţie neterminată, iar constructorul să trimită angajaţii acasă. Noi avem în derulare proiectul de amenajare a parcului din oraş, avem proiecte cu bani europeni care au un termen de finalitate unde trebuie să depunem banii pentru cofinanţare, altfel pierdem finanţarea investiţiei. Dacă nu se asigură resursele necesare şi dacă nu se vor găsi măsuri sustenabile pentru mediul de afaceri, atunci s-ar putea să se schimbe raportul de forţe electorale.

Impact real: Această pandemie a dat peste cap investiţiile din multe localităţi. Administraţia publică locală din oraşul Băile Olăneşti a continuat lucrările de modernizare a localităţii?

Sorin Vasilache: În localitate proiectele au continuat, constructorii au lucrat. În această perioadă am făcut o prelungire a contractului pe care îl avem cu constructorul pentru lucrările de modernizare a Parcului Unirii. Investiţia, sub genericul „îmbunătăţirea infrastructurii de turism” prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritara 7 –  se va finalizată cel târziu la sfârşitul lunii iulie. În cadrul proiectului sunt cuprinse trasele turistice din zonă, hotelurile, punctele de atracţie şi un panou luminos pe care va fi afişată harta oraşului, cu principalele obiective de interes public. Proiectul mai cuprinde amenajarea a 10 cişmele, iar întreaga zonă va fi dotată cu mobilier urban şi se va monta gazon rulou rezistent în toate spaţiile verzi. În zona de sud a parcului se va realiza unui ceas floral şi se va amplasa o fântână muzicală şi luminoasă, în apropierea zonei de acces în parc. În proiect este inclusă şi reamenajarea zonei cu apă a iazului, realizarea unei mici cascade prin montarea unor pompe de recirculare a apei şi punerea în valoare a întregii zone printr-un sistem de iluminat nocturn. Se va moderniza inclusiv locul de joacă, prin înlocuirea în totalitate a obiectelor de joacă cu un echipament modern, compus din elemente de lemn echipat cu frânghii de căţărare, aşezat pe fundaţii izolate din beton armat. Incinta locului de joacă va fi amenajată cu dale de cauciuc speciale pentru astfel de spaţii. Pentru iubitorii de sport, proiectul include amenajarea unei zone pentru fitness prin amplasarea de echipamente fitness în spaţiul unuia dintre cele două foişoare existente, montarea a şapte mese de şah şi două mese de tenis în celalalt foişor. În zona accesului principal se va achiziţiona şi amplasa un ceas urban, astfel încât să poată fi observat inclusiv din zonele învecinate parcului. Se vor monta instalaţii wi-fi şi se va realiza un sistem de iluminat fiabil şi eficient, prin înlocuirea celor 28 de corpuri de iluminat, dar şi plantarea a 82 de arbori de diferite specii în ton cu flora locală.

Impact real: Carantina a oprit şantierele de construcţii din oraşul Băile Olăneşti?

Sorin Vasilache: În localitate mai avem o lucrare de stabilizare a perimetrului străzii Epureşti, cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă. În zonă a avut loc o alunecare de teren şi necesita stabilizarea zonei cu lucrări de construire a unor ziduri de sprijin, rigole, drenuri pentru preluarea apei şi asigurarea unei siguranţe a drumului. Şi proiectul de amenajare a bazei sportive va continua. S-a întocmit documentaţia pentru atribuirea lucrărilor şi la jumătatea lunii mai vom avea în vedere documentaţia pentru achiziţie şi vom continua cu plata eşalonată, pentru că altfel nu vom putea achita toată suma anul acesta. Vom continua toate lucrările pe care le avem, dar cu prioritate şi în funcţie şi de disponibilităţile pe care le avem la nivelul administraţiei locale. Cert este faptul că nu vom mai avea veniturile pe care le-am avut anul trecut din cauza imposibilităţii de a plăti a agenţilor economici.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *