Covid-19 a lovit din plin turismul din Voineasa

În această perioadă, la Voineasa se amenajează parcul din centrul localităţii, se fac mici modernizări la şcoala din localitate şi câteva amenajări. Primarul spune că, din cauza faptului că s-a închis anticipat domeniul schiabil pentru a combate răspândirea noului coronavirus, administraţia locală, dar şi întreaga zonă au fost afectate. Pe lângă domeniul schiabil, toate pensiunile şi-au închis porţile. Turismul care se desfăşoară de obicei până în primele zile ale lunii mai reprezenta motorul activităţii economice din această zonă:

„Pregătim parcul pentru deschidere, atunci când se vor mai ridica o parte dintre restricţii. S-au plantat flori, s-au vopsit băncile, mai avem gardul exterior de vopsit şi să amenajăm monumentul. La şcoala din localitate se fac mici reparaţii şi se amenajează accesul către locaţie. În localitate se fac mici reparaţii. Lucrăm la un canal de scurgere, reabilităm scările de pe Pârâul Şcolii, iar în curtea şcolii avem o alee unde vom monta pavele. De săptămâna viitoare începem lucrările la sistemul pluvial şi mai face mici reparaţii la şcoală, pentru restul investiţiilor bani nu mai sunt. Trebuie să plătesc pârtia, gaura financiară care s-a făcut anul acesta. Noi avem bani în fondul de rulment, aproximativ 300 de mii lei, dar trebuie să plătesc facturile neachitate la domeniul schiabil. Au rămas în stadiul acesta, neplătite, fiindcă pandemia ne-a tăiat dintr-o dată tot. Pe noi ne-a afectat foarte tare această închidere anticipată pentru a combate răspândirea noului coronavirus. Dacă se mai schia două luni ieşeam şi noi cu profit anul acesta, şi puteam să facem şi ceva investiţii în localitate, dar aşa trebuie să plătim totul din bugetul local”, a precizat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsecu.

Accesul la internet, principala problemă în calea cursurilor online

În ceea ce priveşte obligativitatea cursurilor online, accesul la internet este principala problemă. „Avem patru copii în această situaţie, de a nu avea acces în acest moment la mijloace digitale pentru a urma cursurile în această perioadă a pandemiei şi pentru a se pregăti pentru noul an şcolar. Eu am aflat târziu, directorul şcolii nu ştiu din ce cauză nu ne-a informat”, a precizat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsecu.

Obligativitatea cursurilor online îi împovărează în primul rând pe părinţi, care sunt nevoiţi să scoată din buzunar mii de lei pentru achiziţionarea tehnologiei necesare. Şcoala online i-a găsit în sărăcie pe aproximativ 4000 de copii din Vâlcea. Autorităţile judeţene au economisit bani prin programul laptele şi cornul şi ar putea să cumpere tablete, însă nu au cadrul legislativ aprobat în acest sens. Şi ministrul educaţiei a anunţat că va cumpăta tablete pentru cei 250 de mii de copii aflaţi în această situaţie. Aparatele nu vor rezolva însă toate problemele, deoarece anul trecut în România aproape un sfert dintre gospodării nu aveau acces la internet.

4438 de elevi nu pot continua şcoala de acasă, pentru că le lipseşte conexiunea la internet

În prezent, aşa cum reiese dintr-un comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, dintr-un număr de 48.364 de elevi, 4438 nu au acces la internet, iar 3905 dintre aceştia nu au acces la un dispozitiv. De asemenea, dintr-un număr de 4633 de cadre didactice 30 nu au acces la internet, 26 fiind fără acces la un dispozitiv.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *