Mandatele aleşilor locali se prelungesc, iar data scrutinului va fi stabilită de legislativ

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, 13 mai, Ordonanţa de Urgenţă care prevede ca mandatele aleşilor locali să se prelungească cu cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau stării de alertă”, se arată în proiect. „PSD a insistat foarte mult să se voteze legea de prelungire a mandatelor aleşilor locali pentru o perioadă de cel mult 6 luni de la data încetării stării de urgenţă sau a stării de alertă. Sigur că au fost discuţii, PNL s-a opus, însă legea este corectă, este constituţională şi este foarte bună fiindcă primarii, indiferent de culoarea politică, o vor saluta, deoarece mulţi dintre ei au ocazia să îşi finalizeze proiectele începute. Cred că vestea va fi primită bine de toţi primarii, indiferent de culoarea politică. Prin urmare, în maxim 6 luni se va stabili data alegerilor locale, dacă între timp nu apare o altă stare de urgenţă care să împiedice desfăşurarea lor şi să fie nevoie ca Guvernul sau Parlamentul să dea un alt act normativ care să revină asupra acestei perioade”, a precizat deputatul Vasile Cocoş.
Trei zile fără reglementări
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru instituirea stării de alertă pe teritoriul României, dar au fost trei zile fără reglementări, până când legea a intrat în vigoare, iar acest lucru s-a văzut cu uşurinţă, pentru că oamenii au profitat de libertate pentru a ieşi în stradă şi chiar pentru a protesta. Articolul din legea fundamentată este destul de clar: „orice lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial” sau la un termen ulterior, prevăzut în conţinutul ei. Este destul de clar pentru noi toţi, cuvântul ulterior nu înseamnă înainte de trei zile, ci după cinci zile, după o lună sau după un an, pentru că au fost legi promulgate în care se prevedea un termen ulterior de intrare în vigoare.
Vasile Cocoş: „Eu am încredere în români, că nu îşi vor schimba atitudinea o dată cu intrarea în starea de alertă”
„Legea intră în vigoare cel târziu luni, după publicarea în Monitorul Oficial. Rămânem trei zile într-un vid de legislaţie în care atât cetăţenii, cât şi instituţiile care ar trebui să menţină ordinea şi disciplina sunt puşi în încurcătură. Dar, indiferent ce se întâmplă, cred că românii, cu şi fără această lege au înţeles un lucru: că se impun câteva reguli stricte. Eu am încredere în români că nu îşi vor schimba atitudinea de luni, o dată cu intrarea în starea de alertă. Nu cred că va fi o diferenţă foarte mare, doar că va fi o situaţie mai lejeră decât situaţia de urgenţă, şi românii au nevoie de o asemenea stare. Referitor la relansarea economică, consider că va fi o problemă, deoarece multe firme, după această stare vor porni motoarele foarte greu, pentru că şi-au pierdut ritmul, viteza cu care mergeau. Ne-am speriat de acest virus, am stat două luni pe dreapta şi am stat numai în casă pe când alţii, vecini de-ai noştri, au început să se mişte. Am senzaţia că această stare de urgenţă prea s-a generalizat în toată ţara, în timp ce în foarte multe zone nu se impunea, puteau anumite firme să îşi desfăşoare activitatea, sigur, respectând acele reguli de distanţare socială şi de igienă. Toate se reflectă în nivelul de trai al românilor, pentru că nu o să fie bani de pensii.
Amendamente propuse de PSD
Referitor la proiectul de lege pentru instituirea stării de alertă, deputatul Vasile Cocoş spune că, în urma discuţiilor din Comisia juridică s-au introdus unele amendamente ale PSD, care vin să înlocuiască sau să contrazică anumite amendamente ale Guvernului PNL.
„Varianta Guvernului Orban introducea sub paravanul situaţiei de alertă posibilitatea ca achiziţiile publice să fie în continuare total netransparente, iar bugetul de stat avea de suferit. Prevedea de asemenea abuzul prin care, sub paravanul stării de alertă, PNL voia să facă o epurare în instituţiile publice şi voiau o stare de alertă pe termen nelimitat, fapt care ar fi suspendat cu totul democraţia din România. PSD a introdus faptul că starea de alertă nu poate depăşi 30 de zile şi poate fi prelungită de Guvern, dar nu mai mult de încă 30 de zile. Mai mult, se pot restrânge drepturile fundamentale ale cetăţenilor prin măsuri temporare, proporţionale, graduale şi necesare protejării vieţii cetăţenilor. Mai zice PSD că achiziţiile bunurilor şi serviciilor de necesitate imediată privind gestionarea situaţiei de urgenţă pentru care a fost declarată starea de alertă nu se mai pot face prin negocieri directe, cum s-au făcut în această stare, fără publicarea prealabilă a anunţului. Numirile făcute prin ordin de ministru fără concurs pot ocupa doar poziţiile vacante, fiindcă până acum PNL a profitat de această stare şi a făcut destule angajări fără concurs. Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise începând cu 15 mai şi să se menţină plafonarea preţurilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanţi, insecticide, dispozitive medicale. S-a luat această decizie deoarece preţurile la medicamente, dar şi la anumite materiale şi dispozitive medicale au suferit creşteri de preţuri. De asemenea, din 15 mai deplasarea persoanelor în afara localităţilor este permisă în starea de alertă în anumite condiţii. Cetăţenii sunt supăraţi din cauza acestei stări de urgenţă pe anumite măsuri, mai ales privind programul de ieşire din casă. Sigur că trebuie să se introducă măsuri de păstrare a distanţei, acele măsuri care impun obligativitatea măştilor. În privinţa amenzilor nu sunt constituţionale, aşa cum a spus CCR, şi nu neapărat datorită volumului, cât a modului în care au fost date aceste amenzi, încălcându-se grav nişte drepturi ale cetăţenilor de a se deplasa, de a se mişca”, a precizat deputatul social-democrat Vasile Cocoş.