Dumitru Blejan: „În această criză fără precedent, actuala clasă politică ar trebui să răspundă la apelul poporului”

Dumitru Blejan, primarul localităţii Scundu vorbeşte despre efectele coronavirusului asupra economiei naţionale, dar şi cât de lovit este bugetul primăriei de pandemie. Cine va plăti factura crizei din România, dar şi dacă această criză medicală, la care se va adăuga şi criza economică va schimba raportul de forţe electorale, aflăm în rândurile de mai jos, într-un interviu cu Dumitru Blejan, primarul localităţii Scundu, acordat cititorilor ziarului Impact real.

Impact real: Cine va plăti factura crizei în România?Cine va câştigat lupta împotriva acestei pandemii, dar şi cât timp trebuie să mai ia măsuri România în acest sens?

Dumitru Blejan: Referitor la această pandemie fac o trimitere în timp, când şefii marilor state ale lumii preconizau că va urma o criză economică mare. Nimeni nu se aştepta de unde va veni şi care va fi izvorul acestei crize, dar iată că l-au găsit. Opinia mea personală este faptul că marii investitori s-au confruntat cu o concurenţă venită din partea firmelor mai mici pe care au vrut să le elimine. Însă, dacă această epidemie va dura până anul viitor, peste 70% dintre firmele mici vor dispărea la nivel global. Atunci, marile companii mondiale vor fi beneficiarii acestui război nevăzut când întreaga lume este atrasă într-un vârtej din ce în ce mai mare al spaimei privind sănătatea şi venitul pentru ziua de mâine. Pandemia este o problemă nu doar locală sau regională, este una globală, iar războiul împotriva virusului va fi de durată.

Impact Real: Care sunt efectele coronavirusului asupra economiei naţionale şi cât de ridicat este riscul crizei?

Dumitru Blejan: În toate localităţile României impactul este negativ, nimic nu merge atâta timp cât forţa de muncă lipseşte, stă acasă. În această situaţie, mulţi au ales să plece la muncă, dar nu la noi în ţară, ci în Germania, fiindcă acolo, în plină pandemie se munceşte în agricultură, dar cu lucrători de-ai noştri. De exemplu, 400 de tineri din localitatea Scundu au ales să plece şi să muncească pământurile în străinătate. Prin urmare, în România, economia va avea de suferit, acum suntem abia la început şi nu o simte toată populaţia. Cel mai grav este faptul că, din cauza sărăciei şi a salariilor mici oamenii au devenit manipulaţi şi au plecat în occident fiindcă li s-au promis salarii mai mari, iar acolo, în multe situaţii, au întâmpinat probleme, ceea ce i-a determinat să se întoarcă în ţară în autocare cu români contaminaţi. Acum riscul este mare pentru cei care sunt în ţară, însă politicienii nu fac nimic. În continuare profesioniştii sunt marginalizaţi, pentru că oamenii politici nu au nevoie de această categorie, astfel nu mai pot domina ei. La o greşeală umanitară nu va răspunde nimeni, nimeni nu va suporta consecinţele şi greşelile care s-au făcut şi se mai fac.

Impact Real: Cu toate acestea, în cazul în care se reuşeşte să se păstreze în continuare sub control epidemia, iar firmele îşi vor relua activitatea la cote de avarie de la 15 mai, impactul asupra economiei poate fi limitat?

Dumitru Blejan: Din punctul meu de vedere economia trebuia să meargă, nu trebuia oprită, evident cu măsurile de protecţie de rigoare şi igienă strictă, completate cu decizii rapide şi ferme de alocare a fondurilor privind echipamentele de protecţie şi aparatura necesară în sănătate, medicamente şi personal medical. A ne învârti în jurul punctului nu duce la nimic, testul final îl primesc cei mai puternici. În această criză fără precedent, provocată de coronavirus, actuala clasă politică ar trebui să răspundă la apelul acestui popor. România trebuie să aibă un plan realist pentru a putea merge mai departe, iar politicul trebuie să acorde acea încredere poporului şi să demonstreze că şi-a învăţat lecţia.

Impact Real: Bugetul primăriei a fost lovit de pandemie?

Dumitru Blejan: Bugetul primăriei este gâtuit, în condiţiile în care avem un cămin de bătrâni în subordine unde sunt îngrijiţi 30 de beneficiari şi lucrează 18 angajaţi. La ultima rectificare, Guvernul PNL a alocat administraţiei locale 7 mii de lei, o bătaie de joc! Dacă primarul are altă culoare politică, în această localitate sunt şi cetăţeni care au ideologii şi de dreapta, şi de centru – dreapta, nu-i poţi să-i condamni pe toţi, iar aceşti bani pe care îi primim, alocaţi prin rectificări, sunt banii contribuabililor. Ne descurcăm greu, dar acest cămin este obligaţia mea. Mi se pare totuşi o ruşine să aloci localităţii Scundu 7 mii de lei. Fac această precizare fiindcă aici, în acest cămin sunt bătrâni care, cândva, au fost utili societăţii. Ca dovadă că politicienii nu au nici o grijă faţă de bătrâni, de copii, cu atât mai puţin de tinerii acestei ţări, acest cămin este administrat de primărie în procent de 100%, cu greu, este drept, dar nu voi sta la uşa lor, să mă umilesc. Am primit sprijin prin sponsorizări de la membrii PSD, care ne-au sărit în ajutor în această perioadă. Această pandemie a atras cheltuieli nebugetate pentru măşti sau dezinfectanţi, dar Guvernul PNL nu a luat în calcul nimic din toate aceste impuneri. Nu am solicitat foarte mulţi bani, suntem conştienţi că, aşa cum este localitatea Scundu, cu probleme, mai sunt şi alte localităţi, dar, din necesarul de care aveam nevoie, nu ni s-a onorat nici 2%. Nu mă plâng, spun realitatea, m-am angajat în această muncă şi o voi duce cât timp voi fi primarul acestei localităţi. Pentru mine nu există nu se poate, trebuie să fie implicare. Cu toate acestea trebuie să spun că, peste două luni, nu voi mai avea bani pentru salariile angajaţilor şi nici pentru administrarea acestui cămin. Voi face tot posibilul să merg înainte. Cetăţenii nu sunt vinovaţi că politicienii nu gândesc, iar bătrânii din acest centru nu au nici o vină.

Impact Real: Această criză a afectat şi investiţiile locale?

Dumitru Blejan: S-au stopat investiţiile în localitatea Scundu. Am promovat două investiţii, care au corespuns din punct de vedere tehnic şi au fost depuse pe un program lansat de Guvernul PSD. Am semnat contractul de finanţare, însă a căzut Guvernul PSD, iar noul Guvern Orban a anulat acest program, motivând că este programul lui Dragnea şi al lui Vâlcov. Ce treabă aveau cei doi cu investiţiile? Nu vreau să critic acest Guvern, dar nu are specialişti şi nu-i dau mai mult de patru luni. Poporul acum şi-a dat seama, a scăzut bugetul fiecărui cetăţean, oamenii au fost trimişi în şomaj, iar acest ajutor nu a acoperit toate categoriile.

Impact real: În localitate sunt copii care nu au acces în acest moment la mijloace digitale pentru a urma cursurile online, şi a se pregătit pentru noul an şcolar?

Dumitru Blejan: O dată cu această criză, mulţi oameni au rămas fără locuri de muncă, iar cei care munceau cu ziua nu sunt trecuţi în socoteala Guvernului. Învăţământul este la pământ, iar acest lucru abia acum s-a descoperit. România are peste 250 de mii de copii care nu au acces la internet, pentru că mii de copii trăiesc în sărăcie. Investiţia unei familii sunt copiii, pentru că ei sunt viitorul. La acest lucru trebuie să se gândească domnii guvernaţi. Nimeni nu s-a gândit la învăţământ, l-au bulversat, iar astăzi este praf. Când s-a luat decizia cursurilor online obligatorii a fost cel mai mare eşec, pentru că nu toţi copiii de la ţară au posibilităţi. Doamna ministru consideră că a le da acestor copii tabelele rezolvă situaţia, dar şi-a pus problema dacă aceşti copii au acces la internet, dacă au în casă un colţ unde să poată învăţa? Spre fericirea mea, noi nu avem nici un copil într-o astfel de situaţie. Şcoala din sat este modernizată şi dotată cu tehnică IT, printr-un program cu World Vision şi cu fonduri atrase de administraţia locală. Eu nu iau în calcul localitatea Scundu, dar trebuie să ne gândim la toţi copiii acestei ţări, care trăiesc în localităţi unde nu a pătruns internetul, la cei care nu au ce mânca, care au părinţii plecaţi în lume, care cresc singuri sau, în cel mai fericit caz, stau cu vreo bunică bolnavă. Ministrul învăţământului a luat măsura pe care au aplicat-o statele dezvoltate, însă la noi nu se poate face acest lucru, şi trebuia să se ştie. Am văzut copii care împrumutau telefonul vecinului şi se ducea cu el într-un loc cu semnal. Este o bătaie de joc la adresa copiilor şi a noastră, ca români. Puteau să înfiinţeze în şcoli spaţii de dezinfecţie, echipamente pentru fiecare copil, şi în primul rând să se facă teste, să fie monitorizaţi copiii să nu părăsească zona, pentru că nu toate zonele sunt afectate. De exemplu, în comuna Scundu nu a intrat nimeni necunoscut în această perioadă.

Impact Real: Credeţi că această criză va schimba raportul de forţe electorale, adică va aduce schimbări pe scena politică?

Dumitru Blejan: Noi nu am fost pregătiţi pentru acest virus de care se vorbeşte dinainte de sărbători şi pe care toată lumea l-a tratat superficial. Preşedintele României în acea perioadă avea grija altor probleme: cum să dea jos „ciuma roşie”, cum să facă anticipate, cum să organizeze alegerile locale în trei tururi, şapte tururi şi să critice PSD. Greşelile şi bâlbâielile făcute vor duce la regres această ţară. În vremuri excepţionale, România a fost surprinsă cu o conducere de cea mai joasă clasă politică.Acest Guvern nu va mai avea viaţă mai mult de trei sau patru luni. Fac această precizare fiindcă noi, primarii, simţim glasul poporului. Oamenii au intrat în disperare, nu au locuri de muncă, iar sistemul nu ajută pe nimeni. Era oportunitatea de a pune la punct agricultura, era ocazia de a stopa exodul tinerilor plecaţi şi umiliţi la cules de sparanghel. De ce nu se cultivă terenurile României? De ce nu se găsesc produse româneşti în magazinele noastre? De ce micul agricultor nu este ajutat să îşi valorifice producţia? Pentru că sunt interese!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *