„11paşi pentru relansarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea – măsuri urgente pentru vremuri dificile”

PNL Vâlcea a susţinut prima conferință de presă din ultimele două luni în aer liber

Vineri, 22 mai 2020, într-un cadru inedit, conducerea Partidului Național Liberal a ales ca loc de desfăşurare a întâlnirii cu presa platforma industrială Râureni, unde pe hectare întregi de teren zace de ani buni ruina unei clădiri invadată de buruieni care s-a dorit a fi odinioară o fabrică de seringi. 

Locul nu a fost ales întâmplător, fiindcă Virgil Pîrvulescu, candidat la funcţia de primar al Râmnicului din partea PNL a prezentat câteva idei economice, dar şi faptul că are în plan crearea unui parc industrial, datorită faptului că, de la 1 ianuarie 2021, Uniunea Europeană alocă României 4,5 miliarde de euro pentru a dezvolta industria farmaceutică. Este o oportunitate care nu trebuie ratată, având în vedere că pe platforma chimică Râureni halele ruinate ale fabricii de seringi şi terenurile din zonă aflate în paragină sunt o comoară, spun liberalii vâlceni, care vorbesc tot mai des despre nevoia de atragere a investitorilor care să ofere venituri atractive şi oportunităţi de deschidere a sectoarelor de muncă şi economice vâlcenilor. 

Tema liberală a Râmnicului: „Deschidem oraşul!”

La conferinţa de presă au participat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, senatorul Romulus Bulacu, preşedintele organizaţiei municipale, Claudia Banu şi candidatul PNL pentru funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu. Sub genericul „Deschidem oraşul”, tema conferinţei a fost una economică „11paşi pentru relansarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea – măsuri urgente pentru vremuri dificile”.

Cristian Buican: „Ultimele locuri de muncă efectiv create în judeţul Vâlcea au fost atunci când Consiliul Județean Vâlcea a fost condus de o echipă liberală”

În deschiderea conferinţei, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a prezentat tema şi a subliniat faptul că nu întâmplător a ales cadrul, un loc invadat de buruieni, din care scheletul unei clădiri semnalează dezinteresul sau incapacitatea de a dezvolta o întreprindere care putea fi profitabilă, dar a devenit o ruină: „Astăzi, constatăm că judeţul Vâlcea, după 30 de ani de la Revoluţie, a decăzut economic şi evident din punct de vedere social, pentru că cei care au condus în aceşti ani l-au ţinut închis pentru investitori. Din 2016 şi până astăzi nu s-au mai creat locuri de muncă. Ultimele locuri de muncă create în judeţul Vâlcea au fost atunci când Consiliul Județean Vâlcea a fost condus de o echipă liberală, care a reușit să aducă investiții importante în localitatea Budești, unde s-au creat câteva mii de locuri de muncă și unde foarte mulți locuitori ai municipiului și județului lucrează și astăzi. Noi ne-am desemnat candidatul pentru funcţia de primar încă dinaintea pandemiei. Nu am avut ocazia să promovăm toate ideile şi proiectele, să arătăm că suntem alături de el însă, o dată ce măsurile se vor relaxa, vom participa cu toţii la promovarea proiectelor alături de Virgil Pîrvulescu”, a precizat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Romulus Bulacu: „Râmnicul prin Virgil Pirvulescu poate să fie o oră exactă pentru tot judeţul Vâlcea, în ceea ce priveşte dezvoltarea” 

Romulus Bulacu a subliniat faptul că România trece printr-o situaţie dificilă din punct de vedere economic şi financiar, şi a readus în discuţie faptul că actualul Guvern PNL a luat măsuri care au creat posibilitatea ca mediul de afaceri să respire, iar România să fie pe primul loc privind creşterea economică faţă de celelalte 27 de state europene raportat la trimetrul I şi trimestru IV al anului trecut: „Măsurile luate de Guvernul PNL sunt obiective, binevenite şi cred că acest lucru face ca posibilitatea de repornire reală a economiei să fie benefică. Pentru judeţul Vâlcea nu este suficient ca Guvernul să vină cu măsuri, dacă în municipiu nu se iau măsuri specifice, astfel încât problema investiţiilor să aibă soluţionare. Râmnicul prin Virgil Pîrvulescu poate să devină o oră exactă pentru tot judeţul Vâlcea, în ceea ce priveşte dezvoltarea”, a punctat senatorul liberal Romulus Bulacu. 

Claudia Banu: „Avem o administraţie care ar prefera să-i admirăm deciziile nechibzuite şi cheltuielile nejustificate”

Claudia Banu a subliniat declinul economic, piața muncii și salariile din judeţ. În România, Vâlcea se bate la ultimul loc pentru salariul minim cu Suceava, Teleorman sau Harghita, şi asta din cauza managementului defectuos care sufocă din fașă orice tentativă de reformă și face imposibilă o deschidere largă a porților pentru atragerea investitorilor, astfel încât copiii acestui oraş să rămână acasă: „Din păcate această zonă, fabrica de seringi, reflectă decăderea economică a oraşului. Este timpul sa avem aici şi acum o discuţie sinceră pe care o aşteaptă vâlcenii de mai multă vreme. Trebuie să avem curajul să recunoaştem că noi, vâlcenii, am acceptat cu uşurinţă faptul că Râmnicul este un oraş captiv, un oraş blocat în trecut, un oraş din care copiii şi nepoţii preferă să plece, un oraş în care locurile de muncă se împuţinează, iar investitorii întârzie să apară. De prea multă vreme Râmnicul este condus de o administraţie care a refuzat să deschidă oraşul către investiţii, care a refuzat să se reformeze, care a refuzat să facă aceste locuri minunate de pe platformă atractive pentru investitori şi pentru tinerii educaţi. Avem o administraţie care mai de grabă ar prefera să aplaudăm la unison şi să-i admirăm deciziile nechibzuite şi cheltuielile nejustificate”, afirmă preşedinta organizaţiei municipale, Claudia Banu.  

Virgil Pîrvulescu: „30 de ani de administraţie publică locală făcută după ureche”

Virgil Pîrvulescu este de părere că administraţia publică locală a unui oraş are obligativitatea de a crea facilităţi privind atragerea investitorilor. Prin programul pe care îl promovează, candidatul PNL la Primăria Râmnicului are în plan dezvoltarea unui parc industrial pentru generarea nu numai a locurilor de muncă, dar şi a unui viitor singur pentru tinerii vâlceni. Pentru a atenua efectele negative asupra nivelului de trai al populației și asupra economiei, Pîrvulescu a prezentat în cadrul conferinţei un plan de adoptare care cuprinde un set amplu de măsuri privind relansarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea: 

„Locul ales pentru această conferinţă este unul cu totul special, pentru că aici se reflectă cel mai bine cei 30 de ani de administraţie publică locală făcută după ureche. Când vorbim despre administraţia publică local dezvoltarea este un cuvânt străin, pentru faptul că noi, în acest moment, suntem la o cotă foarte joasă, iar aceasta se regăseşte în nivelul de trai al populaţiei oraşului. Cele 11 idei economice pe care astăzi le prezint sunt cele mai urgente care trebuie neapărat aplicate pentru a putea pleca de undeva, dintr-un moment zero. Dacă vom reuşi să dezvoltăm economic oraşul care ne-a gonit copiii, este momentul să-i readucem acasă. Acest loc, unul dintre plămânii economici ai oraşului, reprezenta platforma chimică, care genera pentru toţi venituri substanţiale, iar pentru administraţia publică locală şi judeţeană venituri la buget care asigurau investiţii. Nu doar propunem, avem o coerenţă în programul de dezvoltare a oraşului, fiindcă am comparat veniturile bugetului local cu ceea ce ne propunem, cu modul acesta de investiţii pe care în vom pune în aplicare. Este imperios necesar să putem oferi investitorilor ceva, şi aici putem vorbi de o zonă metropolitană”, spune Virgil Pîrvulescu.

CET Govora va trece la faza a doua, la faliment 

În setul de măsuri prezentat de Virgil Pîrvulescu, privind relansarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea este inclusă şi alocarea resurselor financiare necesare achiziţiei bunurilor scoase la vânzare de CET Govora, dar şi salvarea celor 1800 de locuri de muncă de la societăţile aflate în interdependenţă cu CET Govora. În opinia lui Pârvulescu, societatea CET Govora va intra în faliment din 15 iunie 2020, deoarece 32 de milioane de euro, cât reprezintă plata certificatelor CO2 este o sumă mult prea mare, nevandabilă în acest moment pe piaţă, ceea ce ar însemnata ca agentul termic să fie extrem de scump, iar termenul în care administraţia publică ar fi putut opta pentru achiziţia de bunuri propuse spre înstrăinare de societate a expirat: „Când vorbim despre o societate comercială vreau să vă spun că CET Govora, într-o perioadă foarte scurtă de timp, va trece la faza a doua, de faliment, pentru faptul că nu are resursele financiare pentru a continua activitatea, iar plata certificatelor de dioxid de carbon nu poate fi efectuată din această cauză. Administratorul judiciar, care foarte curând se va numi lichidator, a propus spre înstrăinare trei obiective din cadrul patrimoniului CET, şi anume: staţia 110KVA, racordul de gaze, secţia chimică, pavilioanele administrative și terenul. Prin urmare, aceste bunuri au fost scoase la vânzare şi propuse a fi achiziţionate de administraţia publică locală pentru suma de 8,4 milioane de euro, iar termenul a fost 30 aprilie 2020. Pentru că autoritatea publică locală şi administrația publică judeţeană nu au fost interesate, termenul în care optau pentru achiziţia respectivelor bunuri a expirat. Prin urmare, prin programul prezentat, propunem achiziţia acestor obiective, esenţiale de astfel pentru a asigura termoficarea oraşului în viitor. 

Cu aceste bunuri duse în capitalul social al unei societăţi comerciale nou înfiinţată, în care Primăria să fie acţionar majoritar şi printr-o discuţie cu operatorii economici existenţi pe platforma chimică, Ciech Soda şi Oltchim, dar şi cu resursele financiare puse de ei în completare, putem să discutăm despre o centrală în cogenerare. Aceasta este singura variantă pentru care nu este nevoie să achiziţionăm certificate CO2, care înseamnă nişte costuri extrem de ridicate şi nevandabile în acest moment pe piaţă, ceea ce ar însemnata ca agentul termic să fie extrem de scump. Când vorbesc în pliantul meu de prezentare despre salvare a 1800 de locuri de muncă mă gândesc la faptul că Ciech Soda a disponibilizat 500 de locuri, iar Salrom, pentru faptul că dispare furnizorul de căldură, va pierde 200 de locuri de muncă, iar în acest lanţ este şi cariera de calcar de la Costeşti, unde vor dispărea alte 500 de locuri de muncă şi restul, tot ce înseamnă societăţile la orizontală, inclusiv Oltchim, care nu îşi vor mai desfăşura activitatea. Împreună cu disponibilizările de la Ciech Soda, adunate, toate acestea înseamnă 1800 de locuri de muncă. Sunt calcule efectuate pentru toate societăţile, privind salvarea acestor 1800 de locuri de muncă”, mai spune Virgil Pîrvulescu, candidat la funcţia de primar al Râmnicului din partea PNL.

Cristian Buican: „Adresez o invitație tuturor forţelor democratice să vină alături de noi şi de candidatul nostru, pentru a deschide şi dezvolta oraşul”

În încheierea conferinţei, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican a ţinut să adreseze o invitație tuturor forţelor democratice, de a se alătura echipei liberale şi candidatului Virgil Pîrvulescu:  „Acest demers, al PNL nu trebuie să fie unul singular, vreau ca forţele politice care doresc cu adevărat binele judeţului şi municipiului să se alăture demersului nostru. Suntem deschişi la dialog și la colaborare, astfel încât acest proiect să fie dezvoltat prin propunerile lor şi să fie viabil, cu sprijinul tuturor forţelor politice responsabile din judeţ. Adresez o invitație tuturor forţelor democratice, să vină alături de noi şi de candidatul nostru, pentru a deschide şi dezvolta oraşul”, a afirmat Cristian Buican. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *