Realizările care şi-au pus amprenta pe primul mandat al primarului Doru Diaconu

Doru Diaconu, primarul localităţii Roşiile face o succintă retrospectivă a realizărilor de până acum, oglindite prin fondurile atrase pentru dezvoltarea infrastructurii locale şi spune că unele proiecte s-au finalizat cu succes, altele abia au început, iar o parte sunt pe lista de aşteptare, în vederea finanţării.

La Roşiile, în aceşti patru ani s-a finalizat un proiect integrat cu bani europeni. Proiectul a cuprins patru linii: înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de 13,6 kilometri şi sistem de canalizare pe o lungime de 11,6 kilometri, dar şi construirea unei staţii de epurare, asfaltarea unui drum comunal în lungime de 1,6 kilometri în satul Balaciu, respectiv drumul comunal 83 şi dotarea căminului cultural cu costume populare, aparatură de sonorizare, instrumente muzicale şi mobilier. Tot în această perioadă s-a finalizat asfaltarea drumului comunal 79, un drum foarte important pentru localitatea Roşiile şi pentru întreaga zonă. Finanţat cu bani guvernamentali, drumul leagă localitatea Roşiile de localitatea Grădiştea, prin satul Perteşti, având o lungime de 9,8 kilometri. Tot cu bani de la Ministerul Dezvoltării, prin PNDL-2, s-au atras fonduri şi pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 25,3 de kilometri şi extinderea sistemului de canalizare pe o lungime de 9,7 kilometri:

„Anul trecut şi anul acesta în localitate au continuat racordurile la reţeaua de apă şi canalizare acolo unde se solicită încheierea contractului de branşare. În aceste zile se aprovizionează cu materiale pentru a începe lucrarea de extindere a reţelei de canalizare pe o lungime de 9,7 kilometri, un proiect prins prin PNDL-2. A mers mai greu cu procedurile de achiziţie, dar s-a finalizat, şi practic, de săptămâna viitoare va începe şi execuţia acestei lucrări. La cealaltă lucrare, tot prin PNDL-2, extinderea reţelei de apă a cuprins 25,3 kilometri şi se află spre final. Mai avem aproximativ 3 kilometri de reţea de executat şi se vor încheia lucrările. Astfel, mai dăm în funcţiune peste 25 de kilometri de reţea de apă în localitatea Roşiile”, ne-a precizat primarul localităţii Roşiile, Doru Diaconu.

Promisiunile Guvernului PNL: ministrul Fondurilor Europene promite 100 de milioane de euro pentru pregătirea proiectelor de infrastructură locale

Primarul Doru Diaconu aşteaptă noile ghiduri de finanţare privind absorbţia fondurilor europene după ce, zilele trecute, ministrul Fondurilor Europene a subliniat că este pentru prima dată când un guvern al României pregăteşte portofoliul de proiecte cu opt luni înainte de începerea exerciţiului financiar. Astfel, Guvernul va aloca 100 de milioane de euro pentru pregătirea portofoliului de proiecte de infrastructură. Fiind în temă cu promisiunile guvernului, primarul de la Roşiile aşteptă ghidurile de finanţare privind absorbţia fondurilor europene: „Avem documentaţia proiectelor care trebuie să fie depuse, avem studiile de fezabilitate, dar aşteptăm ghidurile de finanţare. Două lucruri ar mai fi esenţiale pentru comuna Roşiile: înfiinţarea sistemului de alimentare cu gaze şi asfaltarea pe o lungime de aproximativ 20 de kilometri a unor drumuri de interes local. Cu aceste lucrări am rezolva în procent de 100% infrastructura rutieră în localitatea Roşiile. Problema a mai fost abordată de noi. În acest sens, am depus în anul 2017 la Ministerul Dezvoltării această solicitare, dar nu a fost finanţată, fiind totuşi o valoare destul de mare, pentru că erau depuse în vederea finanţării şi proiectele de apă şi canalizare. Am fost mulţumit că rezolvăm sistemul de apă şi canalizare prin PNDL-2”, afirmă primarul localităţii Roşiile, Doru Diaconu.

Apă şi canalizare în toată localitatea

La final de mandat, primarul localităţii Roşiile trage linie, numără reuşitele şi face planuri. Spune că, pas cu pas, a reuşit să dea viaţă promisiunilor făcute cetăţenilor, şi se declară mulţumit: „Aceste proiecte şi cele care s-au finalizat cu fonduri europene privind reţeaua de apă şi canalizare sunt suficiente pentru a rezolva aceste utilităţi, nu va mai fi cazul să abordăm vreun proiect în acest sens. Dacă mai sunt segmente mici unde nu avem apă şi canalizare, le vom face cu bani alocaţi din bugetul local. Faptul ca localitatea nu a fost prinsă în master planul judeţului a fost cel mai bun lucru, altfel pierdeam proiectul de 2,5 milioane de euro cu fonduri europene şi mai pierdeam 1,5 milioane de euro, bani atraşi prin PNDL-2. Au trecut patru ani de la preluarea mandatului şi pot să spun că sunt mulţumit, iar acest lucru îl pot spune şi oamenii. Am reuşit să acoperim şi partea de infrastructură rutieră, dar şi să finalizăm o bună parte a reţelei de apă şi canalizare”, a precizat primarul Doru Diaconu.

Doru Diaconu: „Facem parte dintr-o comunitate europeană, ne-am stabilit un ţel şi trebuie să îl atingem cumva”

Primarul spune că inclusiv documentaţia de înfiinţare a reţelei de gaze este depusă la Ministerul Dezvoltării pentru finanţare. Gazele pentru comunitatea din Roşiile sunt o dorinţă de foarte mulţi ani. Primarul ne informează că fostele administraţii au mai avut astfel de încercări şi în anii 1990, dar acestea nu s-au realizat: „Am văzut că este de actualitate această idee a Guvernului, care vrea să sprijine aceste lucrări. Este o dorinţă a cetăţenilor care le aduce în primul rând confort, poate şi atragerea unor investitori, dar şi faptul că lemnul a devenit o materie destul de scumpă, dar şi greu de adus până acasă. Eu cred că acest proiect este realizabil. Facem parte dintr-o comunitate europeană, ne-am stabilit un ţel, şi trebuie să îl atingem cumva.

Asfaltarea unui tronson din DJ 676, o realizare importantă a Consiliului Judeţean

În primăvara acestui an, pe drumul judeţean 676, Consiliului Judeţean a turnat un covor asfaltic pe toţi cei aproximativ 8 kilometri care despart cele două comune, Roşiile de Lăpuşata, prin zona forestieră. Asfaltarea acestui tronson din DJ 676 este un lucru bun, având în vedere că drumul era complet degradat în ultimii ani. Pentru oamenii care locuiesc în comuna Roşiile, drumul judeţean 676 Tetoiu – Roşiile – Lăpuşata este cea mai scurtă rută spre Râmnic, extrem de importantă, circulată zilnic de zeci de autoturisme. Primarul din Roşiile spune că acest drum se află în atenţia Consiliului Judeţean privind modernizarea în întregime: „Suntem bucuroşi de acest covor asfaltic, s-au îmbunătăţit condiţiile de circulaţie. Drumul judeţean 676 este un drum pe care-l utilizează locuitorii a peste 7 localităţi, iar eu cred că a fost o realizare importantă a Consiliului Judeţean în zona noastră: Tetoiu, Roşiile, Zătreni, Grădiştea, Livezi, Lăcusteni şi oraşul Bălceşti. Drumul acesta din păcate are o lungime foarte mare, leagă comuna Vaideeni de oraşul Bălceşti, având o lungime de peste 90 de kilometri, şi traversează localităţile Slătioara, Stroeşti, Copăceni, Lăpuşata, Roşiile şi Tetoiu. Cel mai rău cred că arată o porţiune din localitatea Roşiile, pe o lungime de 1,5 kilometri şi pe teritoriul comunei Tetoiu, fiind impracticabil pe o lungime de peste 10 kilometri, fiind plin de petece şi cârpeli”, a precizat primarul Doru Diaconu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *