Toma Petereanu: „A trimite oameni în şomaj şi apoi pur şi simplu să-i laşi de izbelişte, nu este o măsură”

O dată cu decizia anunţată de Ciech Soda România, de oprire a procesului de producţie din cauza creşterii preţului agentului termic livrat de CET Govora şi Cariera de calcar Bistriţa – Costeşti, principalul furnizor pentru platforma industrială din Vâlcea şi-a închis activitatea în toamna anul trecut.

Primarul Toma Peştereanu deplânge situaţia şi aşteaptă ca Guvernul să ia măsuri ferme cu angajaţi care au fost afectaţi, rămaşi în şomaj, sau, mai rău, fără loc de muncă. Statul dă neputincios din umeri când vine vorba despre reintegrarea pe piaţa muncii a celor care lucrau la carieră. Mai mult, localitatea Costeşti este dependentă, în mare parte, de activitatea Carierei Bistriţa de la Costeşti: „În localitatea Costeşti, la cariera Bistriţa lucrau peste 80 de oameni care sunt acum disponibilizaţi, deoarece cariera Bistriţa este închisă. Nu văd nici o măsură din partea Guvernului PNL pentru această categorie de cetăţeni. În prezent, o parte sunt în preaviz, iar o altă categorie au fost disponibilizaţi prin ordonanţă. Mulţi dintre ei nu ştiu ce vor face pe viitor, unde se vor duce, pentru că banii pe care-i mai au acum se vor cheltui. Statul nu ia nici o măsură, nu are în plan o reconversie profesională pentru aceşti oameni. Cei care sunt din localitate vin şi ne cer ajutorul nouă, pentru un loc de muncă. A trimite oameni în şomaj şi apoi pur şi simplu să-i laşi de izbelişte, nu este o măsură. Localitatea Costeşti este legată de Cariera Costeşti, era singurul agent economic care, cât de cât, producea şi reprezenta un venit la bugetul local. Celelalte firme din localitate sunt mai mici şi nu au o putere prea mare de acoperire, nu pot suplini în nici un fel miniera şi nici nu pot absorbi forţa de muncă existentă. Pe viitor nu ştiu ce se va întâmpla, fiindcă nu văd nici un semn de relansare sau ajutor. După ce că ne-a fost foarte greu în perioada aceasta, a pandemiei, oamenii nu ştiu unde vor pleca. Cert este că toţi care s-au întors în localitate de teama pandemiei vor pleca din nou în lume, după un loc de muncă mai bine plătit. Criza se simte, şi va fi şi mai greu în perioada următoare. În zona noastră lipsesc investitorii serioşi, şi nimeni nu ia nici o măsură în acest sens. Salariile sunt mici, iar munca de jos, munca grea nu este recunoscută”, afirmă primarul Toma Peştereanu.

Instalaţie de pulverizare a soluţiilor pentru dezinfecţie, achiziţionată în contextul combaterii noului coronavirus

Toma Peştereanu a depus la AFIR documentaţia unui proiect privind achiziţionarea unei instalaţii de dezinfecţie – dezinsecţie. Instalţia poate fi utilizată pentru pulverizarea substanţelor dezinfectante: „Este ceea ce ne trebuie nouă pentru perioada următoare, valoarea investiţiei este de 30 de mii de euro. Deocamdată nu avem nici un program de finanţare. Avem documentaţiile pregătite, dar aşteptăm să apară ghidurile de finanţare. Sperăm ca, în următorul exerciţiu financiar, să nu mai existe acele condiţii de neimaginat, impuse în programele de finanţare. Ca urmare, în judeţul Vâlcea doar 4 localităţi au reuşit să atragă fonduri europene”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *