Comuna Lungeşti  are platformă de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd

Astăzi, 11 iunie 2020, a fost făcută recepția finală la platforma comunală pentru gunoiul de grajd din comuna Lungeşti. Valoarea totala a platformei este de 2.090.446,89 lei inclusiv TVA, iar contribuția locală a comunei Lungești fiind de aproximativ 5,4%,  constând în contravaloarea serviciilor de proiectare. Comuna Lungești fiind  printre puținele din județ unde s-a implementat un proiect menit să prevină poluarea cu nitriți și nitrați. În acest sens,administraţia locală a atras fonduri de la Ministerul Mediului pentru amenajarea unei platforme betonate de gunoi de grajd unde fermierii din comună să ducă iarna gunoiul provenit de la animalele din gospodărie, iar primăvara să-l ia de acolo şi să-l împrăştie pe ogoare. Este un proiect pentru prevenirea poluării cu nitriţi şi nitraţi a zonei.

Localnicii salută faptul că se face un pas spre civilizaţie

Administraţia locală a demarat proiectul privind rezolvarea problemei gunoiului de grajd şi resturilor vegetale considerând că este necesară amenajarea unei asemenea platforme pentru gunoiul de grajd, care este un foarte bun îngrăşământ. El va fi distribuit, conform tehnologiei, în anumite cantităţi pe terenurile din localitate. Dacă acest tip de gunoi este distribuit în cantităţi foarte mari, atunci poate deveni un factor poluant, potrivit administrației locale. Investiţia a avut  două elemente, şi anume construirea unei platforme, dar şi achiziţionarea unor utilaje

„Capacitatea platformei este de 1.940 mc/an și a fost dimensionată în corelare cu numărul de animale existente în zona comunei și cu perioada de interdicție a împrăștierii gunoiului de grajd pe terenurile agricole. În vederea exploatării optime a platformei, UAT-ul a primit și un set de utilaje, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă. Astfel, fermierii pot opta pentru servicii de preluare a bălegarului de către operatorul platformei sau pot să își transporte singuri la platformă gunoiul de grajd, același lucru fiind valabil pentru împrăștierea compostului (mraniței) pe terenurile agricole.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *