La Vaideeni se păstrează arhitectura tradiţională a spaţiului construit din istoria locului

În satul de vacanţă Ursu-Ursuleţul se vor permite doar construcţii respectând arhitectura populară, tradiţia şi civilizaţia bacilor din satele Vaideeniului, după cum afirmă primarul Daniel Băluţă, unul dinte susţinătorii datinilor locului. Astfel, elementele spectaculoase ale arhitecturii unei case din Vaideeni trebuie să fie puse în evidenţă la noile construcţii, pentru a se respecta rânduiala aşezării care datează de sute de ani, şi care nu se bazează pe un proiect, ci pe istorie: „Va trebui să fim foarte atenţi şi riguroşi în ceea ce priveşte construirea în satul de vacanţă Ursu-Ursuleţul, fiindcă nu vreau să creăm ceea ce s-a făcut în alte staţiuni şi să acceptăm arhitectura de prost gust. Lucrurile sunt foarte clare, loturile au 100 de metri şi maxim o suprafaţă construită de 30%, iar partea de exterior a construcţiei nu poate fi decât din piatră, zidărie albă şi lemn. Este ceea ce ne reprezintă pe noi, locuitorii din Vaideeni în privinţa construcţiilor caselor, şi nu vreau să ne abatem de la acest specific, care ne reprezintă”, a precizat primarul Daniel Băluţă. Ursu – Ursuleţul este una dintre cele mai frumoase staţiuni, care foarte curând se va alătura mănunchiului de perle turistice ale judeţului. Este al treilea punct turistic al Vâlcii, aflat în construcţie, care va acoperi platoul de la 1.500 de metri până sus, la Vârful Ursu, la înălţimea de 2127 de metri. Primăria a dat în concesiune loturi a câte 1000 de metri pătraţi pe golul alpin, şi aşteaptă să primească investitorii din turism.
Daniel Băluţă: „Produsele noastre sunt unice, brânza de Vaideeni stă pe mesele românilor”
La Vaideeni, Asociaţia Crescătorilor de Oi din localitate are un proiect pentru realizarea unei fabrici pentru colectarea laptelui şi prelucrarea brânzei tradiţionale din Vaideeni. Pe lângă aceste proiecte primarul spune că care în plan şi promovarea brandul brânzei de Vaideeni la nivel european. Astfel, fiecare gospodărie din Vaideeni va putea fi o mini-fabrică: „Este un efort mic pentru un pas foarte mare. Comunitatea noastră este suficient de puternică pentru a realiza această necesitate. Produsele noastre sunt unice, iar brânza de Vaideeni stă pe mesele românilor. Facem eforturi, fiindcă investitorii mari, din afară nu vin şi nu vor veni din cauza instabilităţii politice creată la centru. Mai mult, trebuie să ai într-adevăr o infrastructură puternică: autostradă şi aeroport în apropiere, pentru a vorbi despre investiţii care să atragă mii de angajaţi. Din păcate, nici zona noastră nu este cea mai favorizată din acest punct de vedere. Este peste puterile noastre să gândim astfel de parteneriate de anvergură. În timp sperăm că lucrurile se vor reglementa, şi vom putea să visăm şi la astfel de proiecte”, a precizat primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.

Vaideeni, o aşezare renumită pentru istorie, tradiţii, dar mai ales pentru brânza de Vaideeni şi pentru renumitul tocan de oaie
O dată cu dezvoltarea turistică apărută prin construirea pensiunilor, a locurilor de agrement şi de cazare, fiindcă sunt mii de loturi concesionate atât la Vaideeni cât şi în zona Horezu, se doreşte ca această zonă să devină la un moment dat una dintre cele mai puternice staţiuni din ţară: „O dată dezvoltată zona, cred că avem destul resurse pentru a dezvolta localitatea prin ceea ce am moştenit. Să nu uităm că în zonă avem, pe lângă produsele tradiţionale cultura noastră şi istoria, avem ceramica de Horezu, ceea ce ne poate propulsa la un nivel foarte înalt în ţară şi în lume. Sunt ţări care trăiesc doar din turism, iar potenţialul nostru este cu mult mai mare decât ceea ce mulţi şi-ar dori, pentru că produsele noastre, tradiţiile, şi aşezarea sunt superioare. Diferenţa între noi şi ei este că ei au învăţat să îşi vândă produsul, pe când noi încă facem primii paşi, şi aceia timizi”, a precizat primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.
Vaideeni este o aşezare renumită pentru istorie şi tradiţii, pentru produsele tradiţionale ale ciobanilor din zonă, mai ales pentru brânza de Vaideeni şi pentru renumitul tocan, o mâncare tradiţională din carne de oaie care face deliciul turiştilor care merg la stânele din această zonă. Este considerată a fi printre cele mai frumoase localităţi ale judeţului şi datorită peisajului mirific, dar şi hărniciei oamenilor de aici.
