CET Govora, cu un pas mai aproape de faliment

CET Govora se află cu un pas mai aproape de faliment, după ce fosta uzină de sodă îşi construieşte o centrală proprie, iar comunicatele vehiculate în ultima perioadă de autorităţi au mai mult o tentă electorală. În timp ce administratorul judiciar al CEt Govora curtează în continuare uzina de sodă, propunând pe hârtie un preţ mai mic pentru aburul industrial, reprezentanţii USG, astăzi Chech Soda România spun că propunerea a avut mai mult o tentă electorală, decât una serioasă. În acelaşi timp, reprezentanţii Guvernului în teritoriu ridică din umeri, afirmând că nu se poate face nimic la nivel guvernamental pentru rezolvarea situaţiei.  

Adrian Mugioiu: „Comunicatul a fost o treabă electorală, praf în ochi”

Începând cu 18 septembrie 2019, Ciech Soda România şi-a oprit producţia din cauza majorării preţului la aburul industrial până la un nivel nesustenabil, operat de unicul său furnizor, CET Govora. Singura fabrică de sodă calcinată din ţară, a fost forţată să ia decizia de a disponibiliza cei 500 de angajaţi pe care îi mai avea prin intermediul unui program de disponibilizări voluntare, începând cu 1 aprilie 2020. Clienţii uzinei au fost notificaţi pentru a permite identificarea de noi furnizori, iar conducerea Ciech Soda România a insistat în tot acest timp pentru găsirea unei soluţii la nivel local, dar, din păcate, nu a primit nici un răspuns. Acest moment de decădere a singurei fabrici de sodă din România a fost semnalat tuturor entităţilor interesate încă de anul trecut, spune liderul de sindicat de la Ciech, Adrian Mugioiu.

La începutul lunii iunie, CET Govora a anunţat, printr-un comunicat de presă, că poate furniza abur la un preţ sub nivelul anterior, având capacitatea de a asigura necesarul de abur solicitat de Ciech Soda. Adrian Mugioiu spune că a fost de fapt doar o ieşire pur electorală, praf în ochi, deoarece CET a lansat oferta printr-o informare publică, nu printr-o adresă oficială: „A fost doar un comunicat, ca de altfel toate comunicatele de presă din ultimul an şi jumătate. După 18 septembrie 2019 se joacă acelaşi scenariu, prin comunicate de presă, nimic concret. La Ciech Soda nu a venit nici o adresă oficială. A fost o treabă electorală pentru prostime, să spună, ca idee, că s-a găsit alternativa de a scădea preţul gazului cu 30% şi alte economii. În consecinţă, la preţul acela scăzut, pe care nu-l ştie nimeni, a trebuit să stăm opt luni cu fabrica oprită. CET Govora nu ştia că pe data de 1 aprilie oamenii au plecat? Că timp de opt luni am stat, tot aşteptând un preţ care să permită funcţionarea societăţii? S-a aşteptat atâta timp să facă un comunicat de presă, în opinia mea, pur electoral, doar ca să arate bunele lor intenţii. A fost o bătaie de joc, nu au existat bune intenţii niciodată pentru un preţ competitiv, chiar dacă le-am arătat destul de clar că nu se putea funcţiona la capacitate cu preţurile acestea. Se pune întrebarea cum au trebuit să treacă două luni după ce au plecat oamenii acasă, ceea ce a însemnat peste 12 milioane de lei plătiţi pentru cei 450 de salariaţi cu plecare voluntară? În prezent reluarea comenzilor este foarte grea, chiar dacă s-ar dori să se repornească fabrica. Clienţii au fost notificaţi pentru a permite identificarea de noi furnizori. În prezent mai lucrează 12 salariaţi la producţia de silicaţi de sodiu, în total sunt sub 50 de salariaţi care mai lucrează în acest moment în uzină. Nu s-a vrut, acesta este adevărul, pe nimeni nu interesează faptul că oamenii aceştia stau acasă acum, cu o indemnizaţie de şomaj de 770 de lei pe lunar”, a precizat liderul de sindicat de la Ciech Soda Râmnicu Vâlcea, Adrian Mugioiu.

Ştefan Prală: „Astăzi există condiţii să putem continua activitatea împreună cu Ciech Soda”

Referitor la oferta pe care CET a comunicat-o opiniei publice Ştefan Prală, administrator special la CET Govora spune că nu a primit nici un răspuns. Acesta a menţionat faptul că, aşa cum reiese din comunicat, datele problemei s-au schimbat în cele 7 luni, deoarece în tot acest timp CET Govora a făcut economii pe mai multe paliere, ceea ce a dus la posibilitatea de a înainta o nouă ofertă privind cantitatea de abur care Ciech Soda la un preţ competitiv, sub preţul pe care l-a oferit în luna februarie:

„Ciech Soda nu ne-a transmis nici un răspuns. În comunicat este efectiv preţul la care Ciech Soda a luat aburul până acum de la noi. Noi le-am arătat că deja putem să revenim la parametri normali. Eu nu eram atunci când s-a întâmplat nenorocirea la Berbeşti, când a căzut excavatorul. Acela a fost motivul pentru care, din momentul acela, nu a existat nici cărbune suficient, iar dacă atunci se producea şi se furniza abur cu un cazan pe gaz, la preţul gazului de la vremea respectivă, CET termina rezerva de bani lichizi în două sau trei luni şi trebuia să închidă. În situaţia aceasta nu au avut ce să facă, au trebuit să mărească preţul în funcţie de costurile pe care le aveau al data respectivă. Acum s-au schimbat datele problemei şi s-a ajuns la posibilitatea furnizării aburului, în primul rând la cantitatea solicitată, şi la preţul pe care ei l-au acceptat până la un moment dat. Adică, atunci când le-am spus că putem să le oferim un preţ competitiv, ei nici măcar nu ne-au sunat sau nu ne-au transmis un răspuns. Dacă ei ne solicitau cu privire la preţ şi condiţii, bineînţeles că ne aşezam la masă şi purtam o discuţie. Dar Ciech Soda nu s-a arătat dispusă la discuţie. Noi suntem în continuare deschişi, pentru că datele problemei s-au schimbat în bine, pentru ambele unităţi. Pericolul ca cetăţenii să rămână fără agent termic în iarna aceasta nu există sub nici o formă. Noi aşteptăm în orice moment de le ei, cu toată deschiderea o discuţie şi, la masa negocierii, putem să vedem ce va ieşi. Cert este că astăzi există condiţii să putem continua activitatea împreună cu Ciech Soda”, a precizat Ştefan Prală, administrator special la CET Govora.

Adrian Mugioiu: „Un Guvern competent ar trebui să ia decizia de a continua activitatea la Ciech Soda”

Vâlcea este zdruncinată din temelii din punct de vedere economic, iar problemele de la CET Govora nu fac decât să agraveze situaţie. Cu toate acestea nimeni nu a luat în serios lucrul acesta. Mai mult, în această primăvară, 450 de angajaţi au încetat contractul cu firma în mod voluntar. Liderul de sindicat de la Ciech Soda, Adrian Mugioiu spune că, dacă se dorea cu adevărat, oricare Guvern, indiferent de culoarea politică, putea şi poate în continuare să facă ceva pentru salvarea şi repornirea uzinei de sodă:

„Noi am făcut toate demersurile posibile, la toţi premierii şi la preşedintele României. Impactul social este major pentru economia judeţului Vâlcea. Consider că cineva a atentat la subminarea economiei naţionale fiindcă, de fapt, în opinia mea, se vor pierde aproximativ 10 mii de locuri de muncă prin închiderea societăţii noastre, iar pe orizontală destul de multe alte sute de locuri de muncă vor fi compromise, adică tot ce curge de la Berbeşti spre Vâlcea.

Un Guvern competent ar trebui să ia decizia pentru a continua activitatea la Ciech Soda România acum, în regim de urgenţă!. Se tot vorbeşte despre construirea centralei de cogenerare, însă acea centrală nu se va construi decât peste 3 sau 4 ani. În opinia mea şi în opinia noastră, concomitent cu centrala pe cogenerare trebuie să se facă şi o altă fabrică de sodă fiindcă asta o să pice, neproducând nimic nu o să vrea să se bage bani în permanenţă în Soda Govora. Prin urmare dacă se vrea, oricare Guvern poate să facă ceva pentru uzina Ciech Soda România pentru repornirea acestei uzine prin implicare politică”, a precizat liderul de sindicat Adrian Mugioiu.

Cristian Buican: „Guvernul nu poate interveni în relaţiile dintre două societăţi”

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican a precizat că, în situaţia Ciech Soda România Guvernul nu poate interveni, iar soluţiile, dacă sunt, nu sunt la Guvern:

„Guvernul nu poate interveni în relaţiile dintre două societăţi. Este evident faptul că Consiliul Judeţean Vâlcea nu a făcut nimic pentru salvarea CET Govora. Mai grav este ceea ce s-a întâmplat la cariera Berbeşti-Alunu. Acel eveniment nu a făcut altceva decât să ducă CET în faliment. Nu mai există un program de reorganizare, aşa că falimentul este clar. Din această perspectivă Guvernul nu poate decât să încurajeze crearea unei noi centrale de producţie a energiei electrice şi agentului termic în cogenerare, lucru pe care deja l-a făcut. Nimeni nu face lucruri ilegale, cel puţin din partea PNL, pentru a îndrepta aceste lucruri. Prin urmare, soluţiile, dacă sunt, nu sunt la Guvern. Soluţiile sunt la proprietarul CET-lui. Ajutorul de stat se face la cererea agentului economic. CET Govora nu a cerut nimic, nici ajutor de stat, nici ajutor pentru reorganizare. I-am invitat de nenumărate ori să ceară diverse finanţări posibile. Dar, pentru aceste lucruri, bineînţeles că se face notificare la Comisia Europeană şi nu au făcut nimic în acest sens. Ce să înţelegem? Că ei nu doresc să salveze această societate? O intervenţie din partea unui reprezentant al Guvernului ar fi catalogată drept trafic de influenţă, sau mai mult decât atât”, a precizat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Singura fabrică de sodă din România şi-a închis porţile

În acest moment, singura fabrică de sodă din România şi-a închis porţile. Produsele obţinute în fabrica de la Vâlcea erau folosite până acum inclusiv ca materie primă în industria textilă, alimentară, farmaceutică şi a detergenţilor, dar acum acestea vor deveni un lux pentru România. Pe verticală aproximativ 10 mii de locuri de muncă au dispărut. O parte dintre cei disponibilizaţi vor lua calea agriculturii în Germania, la cules de sparanghel sau cine ştie pe unde, cu speranţa unui trai mai bun pentru familiile rămase acasă, în timp ce alţii îşi vor duce amarul zilei de mâine pentru o perioadă scurtă de timp, cu cei 770 de lei alocaţi de stat prin şomaj, fiindcă nădejdea unei noi reconversii profesionale sau găsirea unui nou loc de muncă în Vâlcea este la stadiul de vis. Speranţa ca Soda România să îşi mai deschidă porţie este mică, spune Adrian Mugioiu, deoarece proiectele prezentate în presă sunt doar poveşti: „Ce se spune acum, că se va construi o centrală prin cogenerare sunt praf în ochi, fiindcă în trei ani, concomitent cu noua centrală, trebuie să construiască şi o altă fabrică de sodă, deoarece aceste utilaje vor pica rând pe rând”, afirmă liderul de sindicat de la Ciech Soda, Adrian Mugioiu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *