Ion Vlădulescu: „Ştiu administraţie încât Budeştiul să devină o aşezare atractivă, o localitate model pentru judeţul Vâlcea”

Primăria Budeşti a devenit cunoscută prin performanţele obţinute, ca urmare a unui număr impresionant de proiecte implementate şi a unei bune colaborări cu mediul de afaceri privind crearea a mii de locuri de muncă, în doar patru ani. Pentru o mai bună reflectare a evoluţiei localităţii Budeşti în perioada acestui mandat, dar şi a problemelor sau constrângerilor întâmpinate oferim mai jos un interviu în exclusivitate cu Ion Vlădulescu, cel care a ajuns primar nu pentru a deveni o poveste de succes a judeţului, ci fiindcă a crezut cu adevărat că oamenii acestei aşezări sunt adevărata sa valoare, iar dezvoltarea comunei este o normalitate a secolului în care trăim.

Impact real: Cât de afectat a fost bugetul primăriei în contextul acestei pandemii, dar şi ce impact are asupra dezvoltării localităţii?

Ion Vlădulescu: A avut o repercusiune, deoarece taxele şi impozitele nu s-au putut colecta în această perioadă şi nu se vor putea colecta nici în următoarea perioadă aşa cum trebuie. Sigur că acest fapt duce la un minus în ceea ce priveşte dezvoltarea Budeştiului. În primul rând, perioada aceasta nefastă pentru toată lumea ne-a afectat bugetul local. Asta a însemnat blocarea unor investiţii datorită neîncasării taxelor şi impozitelor locale. Tot ce aveam în lucru cu bani alocaţi din bugetul local s-a blocat şi, din punct de vedere al dezvoltării localităţii este un an care nu este aşa cum ni-l planificasem, este pierdut din punct de vedere investiţional. Prin urmare, investiţiile nu mai sunt la nivelul pe care noi ni-l propusesem la începutul anului, dar avem alte investiţii cu fonduri europene atrase sau fonduri guvernamentale, care s-au derulat bine.

Impact real: Cât de importantă este atragerea investitorilor, ce rol au investiţiile şi mediul de afaceri?

Ion Vlădulescu: Atragerea investitorilor într-o localitate este una dintre cele mai importante atribuţii ale unui primar, ţine în primul rând de administraţia locală şi de primar. Nu reuşim să promovăm şi să dezvoltăm o localitate dacă nu ştim să atragem cu succes investitori. Eu an stăpânit foarte bine acest lucru, am ştiut să promovez localitatea Budeşti şi o voi face în continuare, în aşa fel încât să atragem cât mai mulţi investitori la nivelul localităţii. Începând din anul 2016 am început o promovare activă a localităţii Budeşti, pentru atragerea investiţiilor şi investitorilor în localitate. Lucrul acesta este benefic pentru toată comunitatea şi pentru judeţul Vâlcea.

Impact real: Câte locuri de muncă s-au creat în localitate în cei patru ani, şi ce facilităţi acordaţi investitorilor?

Ion Vlădulescu: Avem câteva mii de noi locuri de muncă, un lucru îmbucurător atât pentru mine, cât şi pentru comuna Budeşti. La începutul pandemiei, localitatea Budeşti avea peste 4000 de locuri de muncă. Majoritatea acestora s-au păstrat, dar au fost şi investitori care şi-au restrâns activitatea în această perioadă, dar asta nu înseamnă că nu mai există piaţă pentru resursa umană de la nivel local. Una dintre firmele de la Budeşti a avut aproximativ 3000 de angajaţi, iar acum face noi angajări. Această firmă îşi va reveni la capacitatea pe care a avut-o înainte de această nefastă pandemie. Ideea este că economia trebuie să funcţioneze, iar crearea locurilor de muncă şi atragerea investitorilor înseamnă bunăstare la nivel local şi judeţean. Este un mare beneficiu, se pot colecta taxe şi impozite, putem să ne dezvoltăm şi, din acest motiv, îmi doresc promovarea localităţii Budeşti în continuare pentru atragerea investitorilor, dar şi pentru dezvoltarea locuinţelor familiale, pentru că localitatea Budeşti nu se dezvoltă doar pe zona industrială, se dezvoltă şi pe zona imobiliară. Ne aflăm la limita municipiul Râmnicu Vâlcea, Budeştiul are foarte multe terenuri pretabile investiţii, dar şi promovarea localităţii este foarte importantă, pentru că nu vine nimeni să dezvolte o afacere în localitate fără să nu aibă o colaborare cu autoritatea locală. Lucrurile acestea le-a făcut cine a înţeles că trebuie făcute, iar eu sunt unul dintre primarii deschişi către investitori. Am făcut un lucru foarte bun, în sensul că am reuşit să atrag investitori în localitate, în aşa fel încât, la Budeşti, în doar patru ani s-a dezvoltat un parc industrial cu firme puternice, care au peste 4.000 de angajaţi, iar lucrurile nu vor rămâne aici.

Impact real: La final de mandat, cum aţi caracteriza aceşti ani la conducerea comunei Budeşti?

Ion Vlădulescu: Pot spune că întotdeauna am fost mulţumit când am promovat şi finalizat o investiţie. În acest sens am finalizat foarte multe investiţii, toate în beneficiul cetăţenilor. Sigur, mai sunt lucruri de făcut la nivelul localităţii, dar o localitate nu se poate dezvolta în patru ani şi nu o putem aduce la un nivel de dezvoltare într-o perioadă foarte scurtă. Dezvoltarea localităţii Budeşti a început din 2006, am fost viceprimar în acea perioadă, iar acum continui proiectele şi planurile implementate atunci. Lucrurile sunt vizibile şi, cu siguranţă, nu vor rămâne la acest nivel. Localitatea Budeşti se va dezvolta în continuare pentru că ştiu ce trebuie făcut, ştiu administraţie, în aşa fel încât comuna să devină o aşezare atractivă, o localitate-emblemă, un model pentru judeţul Vâlcea. Cu siguranţă se va întâmpla acest lucru pentru că îmi place să fac administraţie, îmi place să fiu alături de cetăţeni şi vreau să rămână ceva în urma mea. Aceasta este normalitatea: când vii la conducerea unei primării, când administrezi o comunitate trebuie să ştii de ce ai venit şi trebuie să faci ceva, să rămână ceva în urma ta, iar eu consider că prin tot ceea ce am făcut pentru localitatea Budeşti şi voi face în continuare, acestea sunt lucruri care vor rămâne peste sute de ani, pentru că sunt lucruri bine făcute, trainice. Sunt investiţii în poduri care vor dăinui sute de ani. Investim în şcoli, construim o grădiniţă nouă, care va dăinui zeci de ani. Investiţii sunt şi în drumuri, fiindcă în 2006, când am venit la Primăria Budeşti nici un drum nu era asfaltat, toate erau de piatră şi de pământ. Primul drum asfaltat a fost cel din satul Racoviţa. În 2006 am început reţeaua de alimentare cu apă, iar în 2008 sistemul de canalizare, care nu este în toată localitatea, dar cu siguranţă va fi, avem promisiuni ferme de data aceasta. Proiectul de canalizare este prins de prea multă vreme în masterplanul judeţului, ceea ce a făcut să depindem de acest program.

Impact real: Domnule primar, s-a stabilit data alegerilor. Aţi intrat în linie dreaptă, şi vă pregătiţi pentru scrutinul din toamnă. Ca de obicei, în campania electorală candidaţii au programe electorale atractive, generoase în promisiuni. Dumneavoastră, cât aţi reuşit să realizaţi, din programul din ultimii 4 ani?

Ion Vlădulescu: Sunt lucruri pe care nu le-a trecut în programul electoral, dar care astăzi sunt realizare, fiindcă mi s-a ivit oportunitatea de finanţare, pe care nu am ratat-o. Toate proiectele realizate în localitate sunt vizibile, doar cei care nu vor să vadă probabil vor aduce critici, însă cei care trăiesc aici, cu siguranţă le vor aprecia, pentru că toate acestea înseamnă foarte multă muncă, iar eu cunosc cu vârf şi îndesat „gustul” acestei munci. Un lucru este cert: localitatea se dezvoltă din toate punctele de vedere şi nu poate decât să mă bucure, pentru că reuşesc să fac acest lucru. Reuşita de care mă bucur este datorită strategiei pe care am avut-o, şi pe care fiecare primar trebuie să şi-o stabilească, fiindcă nu poţi veni la primărie fără o astfel de planificare, privind dezvoltarea unei localităţi. Am văzut că unii dintre candidaţii care s-au înscris la funcţia de primar al localităţii Budeşti îşi doresc doar fotoliul de primar, fără să aibă habar nici câte sate componente are localitatea. Ideea este că trebuie să ştii puţină administraţie, să ai o strategie pe termen lung, un lucru pe care nu-l văd la nici unul dintre contracandidaţi.

Impact real: Ce slogan veţi avea în această campanie?

Ion Vlădulescu: Sloganul îl am în mintea mea, în esenţă este ideea şi dorinţa de a dezvolta această localitate şi cu siguranţă se va întâmpla acest lucru mult mai mult decât până acum, fiindcă eu cred cu adevărat că oamenii acestei aşezări sunt adevărata ei valoare. Ştiu ce am de făcut pentru că se vede în tot ceea ce s-a realizat în investiţiile pe care le-am început, iar dorinţa mea este să dezvolt în continuare comuna. Când consider că nu voi mai avea capacitatea de a conduce această localitate şi de a o dezvolta singur mă retrag, nu trebuie să am contracandidat. Când am ales să candidez pentru aceste funcţii mi-am făcut un plan pentru dezvoltarea localităţii, în aşa fel încât să rămână ceva în urma mea, conştient fiind că va veni, la un moment dat, şi momentul în care o să mă retrag. Momentul când mă voi retrage din funcţia de primar va fi atunci când o să consider că nu mai am capacitatea şi nici vârsta să pot conduce şi să mai pot munci pentru a dezvolta această localitate. Nu o să ajung niciodată să stau agăţat de scaun doar ca să îmi iau salariul fără să se întâmple ceva în localitate, aşa este frumos şi normal.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *