Ion SANDU: „Perişani este localitatea-etalon în privinţa absorbţiei fondurilor europene din Regiunea Oltenia”

Comuna Perişani este locul unde frumuseţile naturale se împletesc cu realizările prezentului, orchestrate de cei care rânduiesc conducerea comunei, în frunte cu primarul Ion Sandu.
Pentru Ion Sandu, cel de-al patrulea mandat a fost unul bun din toate punctele de vedere, cu investiţii importante pentru comună. Un aspect demn de consemnat este cel legat de atragerea fondurilor europene, Perişaniul fiind un etalon în această privinţă. Aici, proiectele europene par să fie din ce în ce mai numeroase, primarul Sandu accesând fonduri încă din primele mandate, fapt care face din Perişani o comună fruntaşă în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene. Proiectele cu finanţare europeană nu se opresc aici, pe lista primarului se află alte investiţii propuse pentru următorul mandat.
Care sunt ultimele demersuri privind asfaltarea drumului naţional 7D, un drum de pământ care încă figurează ca drum naţional şi care, timp de 30 de ani, a reprezentat o expresie a nepăsării şi a incapacităţii statului de a rezolva o problemă esenţială pentru mii de locuitori, ce promisiuni a rupt de la ministrul fondurilor europene privind înfiinţarea sistemului de canalizare în localitate, dar şi care sunt priorităţile în materie de proiecte pentru următorul mandat, aflăm în rândurile de mai jos, într-un interviu acordat de primarul Ion Sandu cititorilor ziarului Impact Real.
Impact real: Alegerile locale vor avea loc în 27 septembrie şi nimeni nu garantează că în acea perioadă virusul va fi mai puţin activ. Credeţi că alegerile locale vor mai putea avea loc, din punctul dumneavoastră de vedere?
Ion Sandu: Privind evaluarea multor lucruri, eu am un altfel de mod de a vedea lucrurile. Din păcate, în acest moment, pe fondul pandemiei sunt probleme serioase, există riscuri privind sănătatea oamenilor şi consider că, măcar acum, partidele politice ar trebui să fi făcut corp comun, pentru a găsi o soluţie, încât oamenii să înţeleagă că există o regulă clară dată prin lege de toţi legiuitorii. Din păcate nu au făcut treaba aceasta, oamenii nu respectă măsurile împotriva Covid-19, iar PSD s-a gândit că va câştiga electoral dacă este critic la adresa guvernării actuale şi a preşedintelui. Culmea, chiar nu se întâmplă acest lucru, pentru că PSD nu creşte în sondaje, mai mult, am convingerea că va fi taxat electoral. Partea proastă este că o bună parte a populaţiei nu a înţeles că trebuie să respecte măsurile medicale şi, din această cauză, multe ţări au început să ne pună bariere. Acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că inclusiv Curtea Constituţională a spus că amenzile nu sunt legale, iar carantina nu este obligatorie. Din momentul acela s-a creat un haos, iar acesta este rezultatul: peste 1.000 de cazuri în fiecare zi, dintre care 5 la sută ajung la terapie intensivă. Lucrurile acestea nu fac bine, deoarece este posibil să intrăm din nou în starea de urgenţă şi este posibil să se amâne şi alegerile.
Impact real: Care este impactul asupra dezvoltării localităţii şi cât de grav a fost afectat bugetul primăriei, în contextul pandemiei?
Ion Sandu: În comuna Perişani, din luna aprilie şi până în prezent nu s-au oprit lucrările nici un moment. S-a lucrat la asfaltarea drumurilor comunale cu bani europeni atraşi prin Măsura 7.2. În prezent avem un utilaj care lucrează în zona de centru a localităţii, unde se face amenajarea unei baze sportive. Investiţia este aproape finalizată, şi se realizează tot cu bani europeni atraşi prin GAL. Tot în această perioadă s-a construit un parc în satul Poiana, cu bani alocaţi din bugetul local. Tot din bugetul local vom începe lucrările de asfaltare a drumului care a fost scos de la finanţare, afectat de calamităţi, şi anume strada Uliţa Câmpului din satul Mlăceni, unde avem 50 de gospodării. Este un drum care de fiecare dată a fost afectat de calamităţi. Din 2012 am tot făcut demersuri, proiectul a fost depus prin PNDL1 şi 2, dar se pare că am avut ghinion, fiind respins de la finanţare de fiecare dată. Această stradă şi DN 7D îmi dau bătăi de cap, mă lupt cu morile de vânt. Refacerea drumului costă 1500 de mii de lei şi vom face anul acesta o parte din lucrări, iar restul anul viitor. Tot din bugetul local, anul acesta am avut de pus bani şi pentru partea de finisare a lucrărilor la grădiniţa din satul Mlăceni, în sumă de 30 de mii de lei. Tot în satul Mlăceni s-a construit o sală de sport anul acesta, pentru care s-au alocat 50 de mii de lei din bugetul local. Cu plata asistaţilor sociali suntem la zi, dar vom rămâne descoperiţi în ultimele luni ale anului.
Impact real: În privinţa atragerii fondurilor europene, Perişani este un etalon pentru această zonă. Câţi bani europeni aţi reuşit să atrageţi în localitate?
Ion Sandu: Noi suntem localitatea care a atras peste 200 de miliarde de lei vechi din fonduri europene. Suntem o localitate în top, desemnată din Regiunea Oltenia cu cele mai multe fonduri europene atrase. În toate cele patru mandate am reuşit să demarăm peste 11 proiecte europene, iar succesul acestor fonduri a venit din primul mandat, când am avut un proiect greu, moştenit, care m-a iniţiat, m-a şcolit în procedurile de accesare a acestor fonduri. Este adevărat, proiectele cu bani europeni sunt greu de demarat, dar şi foarte bine controlate. Anul trecut am avut o verificare pentru un proiect pe Măsura 7.2 din partea Curţii de Conturi de la Bruxelles, fiindcă le-a atras atenţia valoarea mare a fondurilor atrase. Şi vreau să specific faptul că niciodată nu am primit vreo corecţie financiară. La unele proiecte cu bani europeni am avut în control Comisia Direcţiei Generală Antifraudă şi Corpul de Control al Guvernului, dar nimeni nu ne-a găsit nereguli.
Impact real: Ce vă mai rămâne de făcut pentru următorul mandat?
Ion Sandu: Sunt multe, deşi în urmă cu două luni nu prea mai vedeam multe lucrări de făcut în această localitate. În prezent am un nou plan de dezvoltare pentru Perişani. În primul rând, în prezent lucrăm la un proiect pentru înfiinţarea sistemului de gaze pentru toate străzile din localitate. Am găsit soluţii, am consultat mai mulţi specialişti în domeniu şi a rămas ultima soluţie: putem aduce gazul branşând localitatea din conducta vecină, a comunei Sălătrucu, judeţul Argeş. Distanţa dintre cele două localităţi este de numai 5 kilometri. Am participat la o întâlnire a primarilor din zona Topologu, la Tigveni, în cadrul căreia s-a căzut de comun acord să fim şi noi prinşi în proiectul lor de gaze, în ideea de a dimensiona de la început reţeaua pentru a putea aduce distribuţia şi în zona Tării Loviştei. În acest sens am creat o acţiune de asociere a comunelor din Ţara Loviştei în ideea de a putea să ne încadrăm în condiţiile impuse în ghidul prin programul POIM, pentru că se cerea ca la punerea în funcţiune a sistemului obligatoriu să existe minim 1000 de abonaţi, ceea ce era foarte greu la perişani. Atunci am găsit varianta acestui ADI, această asociere ne va ajuta în dezvoltarea întregii zone, privind accesarea şi altor proiecte cu fonduri europene. Tot în mandatul viitor ar mai fi de asfaltat aproximativ 3 kilometri de drumuri comunale.
Impact real: Ce noutăţi aveţi privind modernizarea drumului naţional 7D, un drum de pământ care încă figurează ca fiind drum naţional, şi care de 30 de ani reprezintă expresia nepăsării şi a incapacităţii statului de a rezolva o problema esenţială pentru mii de locuitori?
Ion Sandu:Varianta acestui ADI, în care sunt incluse localităţile din zonă ne va ajuta foarte mult fiindcă, la nivel naţional, s-a dat Ordonanţa de Urgenţă 101/2020 care le dă posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale sau asociaţiilor de dezvoltare intracomunitară să preia obiective de interes local aflate în domeniul statului la companiile de stat nemodernizate. Drumul naţional 7D nu poate fi modernizat decât printr-o acţiune de acest fel. Consiliul Judeţean Vâlcea a încercat, dar nu a reuşit, făcându-şi treaba într-un fel bine, dar lucrurile s-au blocat la Guvern şi a fost bine că nu s-a produs acest lucru, pentru că drumul poate fi acum modernizat tot în categoria drumurilor naţionale, cu trotuare şi cu o lăţime mult mai mare ceea ce este acum. Urmează ca noi, prin acest ADI format cu localităţile Câineni, Boişoara şi Titeşti, după ce vom avea toate documentele gata să mergem la Bucureşti, la ministrul transporturilor să ne predea prin protocol acest drum, pentru că acest minister este proprietarul drumurilor (CNAIR este doar administrator). După aceea putem să depunem un proiect comun la Compania Naţională de Investiţii, cu finanţare europeană, pentru asfaltarea acestui drum.
Impact real: Ce vă face să credeţi că de data aceasta Guvernul se va ţine de promisiune, având în vedre că, timp de 17 ani, Ministerul Transporturilor şi fosta CNADNR nu au fost în stare sa reabiliteze această şosea?
Ion Sandu: Ceea ce mă face să cred că de data aceasta vom rezolva asfaltarea acestui drum este faptul că, prin înfiinţarea acestui ADI suntem o forţă. Este adevărat, CNAIR nu a fost interesat, putea depune un proiect cu bani europeni având în vedere ca s-au scurs trei etape de finanţare până în prezent. Nu au făcut acest lucru pentru că nu au avut interes, dar acum cu siguranţă vom reuşi. De un singur lucru îmi este teamă: să nu se schimbe Guvernul. Eu văd prin acţiunea aceasta unică asfaltarea acestui drum. După 17 ani este pentru prima dată când sunt puţin optimist că se va întâmpla. Dacă acest drum era asfaltat, Perişaniul era astăzi una dintre cele mai dezvoltate aşezări din punct de vedere turistic. Din păcate, în zonă este doar o singură pensiune funcţională, „Casa de Piatră”, în satul Poiana, care are 20 de locuri de cazare, care sunt ocupate tot timpul anului. Turiştii vin şi pe acest drum naţional de pământ şi sunt fascinaţi, spunând că vin la „Casa de piatră” pe un drum ca în Epoca de Piatră. Este un drum pentru care am militat de fiecare dată, în toţi aceşti ani. În decursul acestor ani fiecare ministru, deputat sau senator, atunci când voia voturi sau avea nevoie de imagine, venea în zonă şi promitea că se va asfalta acest drum. Anii au trecut, iar drumul este tot ca la început.
Impact Real: Canalizarea este un proiect realizabil în următorul mandat?
Ion Sandu: Este unproiect extrem de greu, pentru că localitatea a fost prinsă în proiectul judeţean prin POIM, la ADI Apa Vâlcea şi a fost exclusă incorect, împreună cu alte 9 localităţi din judeţ de la această finanţare pe ultima sută de metri, când nu mai exista nici un program prin care să obţinem alocarea de fonduri în acest sens. Prin urmare, am pierdut oportunitatea finanţării oricărui program, altfel astăzi am fi avut proiectul în derulare. Noi, primarii din judeţ ne-am întâlnit cu ministrul fondurilor europene, care ne-a promis că pentru cele 10 localităţi excluse de la finanţare se vor aloca fonduri de la Guvern, cu condiţia ca în Parlament să se dea o lege pentru cele 10 localităţi, să fie finanţate din cheltuielile neeligibile ale proiectului din banii Guvernului, în acelaşi timp cu derularea acestui proiect al judeţului. Aşadar lucrările se vor derula conform proiectelor depuse prin acest master plan al judeţului. Am primit bani pentru situaţii de urgenţă, 910 mii de lei, banii sunt deja în cont. Am rectificat bugetul în acest sen, dar nu a fost prins la finanţare drumul cel mai afectat, fiind unul dintre drumurile care deserveşte cele mai populate sate. Pe acest drum s-a produs o eroziune din cauza apelor care vin din bazinul hidrografic din amonte şi a ploilor puternice care mătură drumul de fiecare dată, dacă nu-l betonăm sau asfaltăm. Refacerea acestui drum costă 1500 de mii de lei , pe care-l vom aloca din bugetul local, aşa cum am spus.