Monica Anisie: „Căutăm soluţii pentru ca elevii să fie prezenţi în clase, din 14 septembrie”

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, aflată miercuri, 12 august, într-o vizită de lucru la Râmnicu Vâlcea, a anunţat că, pe data de 14 septembrie, majoritatea copiilor vor reveni la şcoală fizic şi că se caută soluţii pentru asta. A vorbit despre cele trei scenarii care să ofere „şcoală în siguranţă” atât pentru copii, dar şi pentru părinţi. Proiecţiile pentru noul an şcolar nu sunt la virgulă, educaţia aşteaptă răspunsuri de la Ministerul Sănătăţii pentru ca părinţii şi elevii să ştie cum vor aborda noul an şcolar. De asemenea, ministrul a precizat că deciziile vor aparţine autorităţilor locale, care vor hotărî în care scenariu se află fiecare şcoală. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie a mai spus că există soluţii ca numărul de elevi dintr-o clasă să respecte normele DSP, dar fiecare decizie, oricare ar fi ea, aparţine şcolii respective. Toţi cei implicaţi se sfătuiesc, astfel că, între data de 13 august şi 1 septembrie să se cunoască toate aceste criterii şi să se identifice soluţiile oportune: „Ne pregătim să revenim în spaţiul şcolii începând cu data de 14 septembrie. Noi vom analiza ceea ce Inspectoratele Şcolare transmit şi vom prezenta public ceea ce s-a identificat, termenul limită fiind 12 august. Până la urmă, trebuie să ne gândim că totul depinde de situaţia epidemiologică. O şcoală poate să ia o anumită decizie, sau să îşi imagineze acum că s-ar putea să existe un anumit scenariu aplicabil pentru şcoala respectivă, dar situaţia epidemiologică să se schimbe, iar în septembrie să avem o altă abordare. De aceea, deocamdată suntem într-o analiză pe care o vom face publică la timpul respectiv”, a precizat ministrul Monica Anisie. 

Mihaela Andreianu: „Cerinţele fiecărei şcoli au fost centralizate”

„La Vâlcea s-au centralizat toate datele cerute de Ministerul Educaţiei. Avem scenariile pe care fiecare şcoală le-a propus, şi aş prefera să nu le fac publice, întrucât este o situaţie în continuă schimbare. Este posibil ca, până la începutul anului şcolar situaţia să difere de ceea ce există astăzi, astfel încât scenariul pe care acum îl văd viabil să nu mai fie viabil la începutul lunii septembrie. Nu aş vrea să se nască speculaţii cu privire la modul în care vede fiecare şcoală începutul de an şcolar. Toate cerinţele fiecărei şcoli au fost centralizate, atât numărul de dispozitive electronice de care au nevoie elevii şi cadrele didactice, cât şi numărul de săli de care au nevoie şi numărul de norme de care fiecare şcoală ar mai avea nevoie ca să îşi desfăşoare activitatea în condiţiile date, începând cu 14 septembrie. Directorii de şcoli au făcut propuneri în conformitate cu rezultatul discuţiilor pe care le-au avut cu părinţii, cadrele didactice şi elevii din şcoli”, ne-a mărturisit Mihaela Andreianu, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.

Elevii vor primi tablete cu internet din partea Guvernului

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat că, în sprijinul învăţământului online, în şedinţa de Guvern din 13 august a fost introdusă o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea învăţământului online privind achiziţionarea a încă 200.000 de tablete din fonduri europene:

„La nivel naţional, Ministerul educaţiei a alocat banii necesari pentru achiziţionarea tabletelor cu internet inclus pentru doi ani. Pe lângă acest program prin care se achiziţionează tablete pentru elevii din mediile dezavantajate, mai aven încă un program la nivelul Ministerul Educaţiei, „Proiectul Rose”, cu Banca Mondială, prin care achiziţionăm 74.000 de laptopuri pentru licee. De asemenea, unităţile de învăţământ liceal au solicitat şi achiziţii de table interactive, deci vom avea cel puţin 1.100 de table interactive achiziţionate tot prin acest proiect, dar şi camere web prin care să realizeze, dacă este nevoie, acea transmisie a lecţiilor din sala de curs. De asemenea, în şedinţa de guvern de joi, 13 august, vom introduce o ordonanţă de urgenţă prin care oferim posibilitatea autorităţilor publice locale şi şcolilor să mai achiziţioneze 200.000 de echipamente pentru a completa, dacă este necesar, dotările din unităţile de învăţământ cu bani de la Ministerul Fondurilor Europene”, a declarat ministrul Educaţiei, Monica Anisie.  

Achiziţia dispozitivelor electronice cu conexiune la internet necesare facilitării elevilor privind activităţile didactice la distanţă este în faza de licitaţie. Dacă nu vor exista contestaţii, ele vor fi oferite o dată cu începerea anului şcolar elevilor ai căror părinţi nu îşi permit să le ofere acestora condiţiile necesare pentru desfăşurarea cursurilor online.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *