La Vâlcea, alegerile vor fi câştigate prin alianţe

Campania electorală pentru locale încă nu a început, dar partidele politice locale au împânzit judeţul cu bannere, lozinci şi însemne electorale. Se trag deja sfori, se stabilesc alianţe, se fac promisiuni, se construiesc parteneriate. Lupta politică din Vâlcea poate părea haotică, mai ales dacă este privită prin prisma alianţelor care se formează doar pentru atingerea unor scopuri politice, destul de divergente, fiind împotriva doctrinelor specifice sau chiar neaparţinând vreunui proces de durată. Dar este una bine gândită în avantajul principalilor combatanţi.

Unul din aceste scopuri este maximizarea şansei la Primăria Râmnicului, iar de cealaltă baricadă, de a obţine un scor cât mai bun în alegeri pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Se pare că aceste alegeri vor fi câştigate sau pierdute pe baza alianţelor deja predefinite, iar câştigătorii sunt cunoscuţi înainte chiar de începerea campaniei electorale. Ideea de alianţă, de tovărăşie se vrea mai pregnantă, generată de obiective derivate din raţiunea luptei politice, dar pentru partidele mari este posibil ca această perspectivă să fie înşelătoare.

Jocul alianţelor din Vâlcea a fost început deja de PSD şi PER, care au pus bazele unei alianţe valabilă pentru municipiul Râmnicu Vâlcea. Deşi aceasta este menită să întărească şansele primarului în funcţie, Mircia Gutău, de a-şi păstra puterea încă un mandat şi de a stabiliza, de asemenea, şansele preşedintelui PSD, Constantin Rădulescu la conducerea Consiliului Judeţean, pentru PSD această alianţă s-ar putea dovedi cu două tăişuri în teritoriu, unde primarii PSD sunt total nemulţumiţi de concurenţa pe care le-o fac noii contracandidaţi virulenţi de la PER, iar acest lucru i-ar putea determina să nu mai atragă voturi şi pentru partid, la alegerile locale.

La PNL, cântecul de lebădă al preşedintelui Cristian Buican nu a avut până acum trecere la celelalte partide de dreapta, care continuă să îi facă opoziţie lui Buican la Consiliul Judeţean şi lui Virgil Pîrvulescu pentru Primăria Râmnicului, partiduleţele de buzunar micşorându-le astfel şansele de a câştiga bătălia electorală din acest an. Şi eforturile făcute până acum de PNL de a atrage cât mai mulţi primari de la PSD au avut doar parţial succes. Pe ultima sută de metri preşedintele PNL, Cristian Buican lansează invitaţia pentru duminică, 16 august, tuturor forţelor democratice de centru-dreapta din judeţ de a se alătura echipei, chiar dacă data limită la care ar fi putut fi înregistrate alianţele electorale a fost 11 august 2020. Rămâne de văzut dacă partidele mici, de centru-dreapta, cum sunt Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) vor fi prezente la discuţii şi negocieri, având în vedere orgoliile mari şi aspiraţiile pe măsură. Liderii partidului – fantomă USR au spus deja că vor răspunde invitaţiei doar cu condiţia ca liberalii să susţină candidatul USR-PLUS la Primăria Râmnicu Vâlcea, iar USR-PLUS să susţină candidatul PNL la Consiliul Judeţean Vâlcea, lucru care, în acest moment, nu mai este posibil.

La Vâlcea partidele politice sunt pregătite pentru alegerile locale. Fiecare formaţiune politică şi-a desemnat candidaţi sperând că lucrurile se vor schimba în mod diametral în multe administraţii locale. Un lucru este cert: partidele politice mari nu se pot schimba, iar cele

mici nu vor putea accede la o schimbare radicală, pentru că regulile electorale favorizează partidele mari. Aşadar, în campaniile electorale, alianţele se practică pentru a păstra avantajele deja câştigate, negocierile nu mai sunt un secret, iar în ecuaţia campaniei se dă lupta pentru restabilirea controlului politic. La finalul campaniei vom constata, cel mai probabil, o egalizare a forţelor politice de dreapta şi de stânga, dar cu păstrarea în funcţie a majorităţii aleşilor locali actuali, cu unele excepţii, în favoarea PNL şi PER.

De 30 de ani asistăm la aceleaşi jocuri politice, la aceleaşi manevre de imagine rafinate ale liderilor politici, iar în urma campaniei electorale cei aleşi de popor sunt tot rezultatul unor manevre politice, în loc să fie reprezentanţii majorităţii populaţiei, aşa cum ar fi normal. Nimeni din Vâlcea nu este dispus în acest moment la o confruntare politică reală, totul se face în spatele cortinei, cu lovituri anonime sub centură, în urma unor alianţe pe sub masă, şi nici unul dintre combatanţi nu are curajul de a ieşi la luptă în „câmp deschis”, de teamă să nu se expună şi el gloanţelor determinate de propriile manevre politice.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *