Dăești, Horezu și Costești iau startul pe 12 septembrie

Programată inițial să ia startul la 29 august, Liga a III-a va debuta pe 12 septembrie, cu 10 serii a câte 10 echipe!
Viitorul Dăești și Flacăra Horezu urmau să debuteze în noul sezon pe 29 august, într-o serie de 18 echipe, însă formatul la Liga a III-a s-a modificat complet, fapt care a avantajat pe Minerul Costești, invitată în ultimă instanță de Federație să urce la al treilea eșalon.
În noua ediție programată să debuteze la 12 septembrie 2020, numărul echipelor participante a fost extins la 100, urmând ca acestea să fie repartizate în mod egal în zece serii și fiecare să susțină doar câte 18 meciuri. Inițial, planul era pentru cinci serii, cu 18 echipe (90 de echipe în total).
Numele echipelor care vor completa locurile nou create de la 90 s-a anunțat sâmbătă, după ședința Comitetului de Urgență al FRF, care a validat propunerile Departamentului de Competiții. Au avut prioritate celelalte șapte echipe clasate pe locul 2 la barajul de promovare, apoi cluburile din Liga 1 și Liga 2 care vor dori ”satelit” și în cele din urmă cluburile din Liga Elitelor.
Primele două echipe din fiecare serie vor intra într-un baraj de promovare, în dublă manșă. Câștigătoarele vor disputa un nou baraj între ele, pentru a se decide cele cinci promovate în Liga a II-a.
Vor retrograda în total 21 de echipe, adică ultimele două clasate din fiecare serie și cel mai slab loc 8. ”Sunt doar 18 jocuri, fiecare meci este foarte important, pentru că dacă pierzi două jocuri consecutiv, este greu apoi să mai recuperezi” a explicat antrenorul de la Dăești, Gabi Mangalagiu.
În mod normal, FRF va anunța în perioada următoare repartizarea seriilor, iar Horezu, Dăești și Costești vor fi probabil în aceeași serie, alături de formații din Argeș (Bascov, Budeasa), Olt (Potcoava, Colonești) sau Dolj (Craiova II, Filiași). Cum vor fi doar 10 echipe în serie, formațiile din Vâlcea vor scăpa de deplasări lungi și în comparație cu sezonul trecut, vor merge la meciuri doar în ziua jocului, urmând a face economii semnificative, cu care să achite teste pentru coronavirus. Costești și Horezu par a fi echipe care să se lupte pentru evitarea retrogradării, în timp ce Dăești este una din candidate pentru un loc fruntaș, mai ales că în zonă nu par echipe redutabile, cum am fost Slatina sau FC U Craiova.
Teste la două săptămâni
A fost aprobat noul protocol medical pentru desfășurarea competițiilor, modificat conform noului ordin MTS și MS, dar perioada de testare RT-PCR rămâne aceeași, din 14 în 14 zile. În cazul apariției unui caz pozitiv, acesta și contacții sunt izolați, iar restul continuă să joace, cu condiția ca echipa să aibă minim 13 jucători valizi. O partidă poate fi reprogramată o singură dată, dar nu mai devreme de 7 zile. Până acum, toată echipa era izolată în cazul unui jucător infectat. Glumind puțin, putem spera că Minerul Costești va prezenta înaintea jocurilor oficiale teste RT-PCR, nu cele de sânge.