Utilităţile din comuna Stoeneşti au modificat piaţa imobiliară

Dacă în unele zone rurale din judeţ sunt din ce în ce mai puţini locuitori la sate, Soeneştiul este comuna care, în ultima perioadă face excepţie de la regulă, fiind printre localităţile unde populaţia este în creştere, iar preţurile terenurilor sunt pe un trend ascendent.
Comuna Stoeneşti se află la aproximativ 24 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, distanţă care poate fi parcursă în cel mult 25 de minute cu maşina. Cu toate acestea, în ultimii ani, multe familii din mediul urban tind să se retragă spre satele comunei. Gheorghe Dumbravă, primarul localităţii Stoeneşti afirmă că oamenii sunt atraşi de liniştea şi de aerul curat pe care le-o oferă traiul la ţară şi, în primul rând, de faptul că au condiţii la fel de bune sau chiar mai bune decât la oraş. Media preţurilor pe teren în comună este undeva la 15 euro/mp. Acest lucru se datorează dezvoltării constante a localităţii. Aici casele au utilităţile la poartă, drumurile sunt asfaltate, în zonele publice te poţi conecta la internet gratuit, şcolile sunt moderne, iar proiectul de înfiinţare a sistemului gaze naturale se află în stadiu de finanţare. Stoeneştiul este şi comuna campioană la atragerea fondurilor europene. Primarul Gheorghe Dumbravă este la finele celui de-al doilea mandat, şi spune că tot ceea ce se vede în comuna sa reprezintă un standard de viaţă „normal”, de care ar trebui să se bucure fiecare cetăţean:
„În ultima perioadă sunt asaltat de telefoane de la cetăţeni din Râmnic şi chiar din diferite colţuri ale ţării, fiindcă sunt tot mai interesaţi de localitatea noastră, vor să îşi cumpere terenuri sau case. Este nebunie, nu mă aşteptam la aşa ceva. În ultimele luni s-au vândut peste 20 de case în localitate. Dacă acum 8 ani cineva din localitate voia să dea pe degeaba o bucată de pământ şi nimeni nu îl lua, acum lucrurile s-au schimbat. Era firesc să se întâmple acest lucru, cu atâtea investiţii făcute în localitate. Vreau să spun că fiecare gospodărie are utilităţile la poartă. Satele Zmeurăt şi Suseni nu au canalizare şi, din cauza aceasta, nu am auzit că s-a vândut vreo casă. În aceste sate există reţea de apă şi este prevăzut inclusiv proiectul de gaze naturale. Proiectul de canalizare pentru aceste sate este depus la Compania Naţională de Investiţii. În satul Zmeurăt se va construi inclusiv o fosă septică şi 3,4 kilometri de reţea de canalizare, iar pentru satul Suseni se va realiza reţeaua de canalizare pe o lungime de aproximativ 3 kilometri. Cu aceste două proiecte închidem tot ceea ce înseamnă apă şi canalizare în localitate”, a punctat primarul Gheorghe Dumbravă.
Stoeneşti are o administraţie eficientă şi un primar vizionar
La Stoeneşti, ultimul proiect privind asfaltarea drumurilor comunale a primit finanţare săptămâna trecută. „Proiectul de asfaltare a drumurilor pe o lungime de 11 kilometri, cu fonduri atrase de la Compania Naţională de Investiţii s-a finanţat. Aceştia sunt ultimii kilometri de drumuri comunale de asfaltat în localitate. Nu mă voi putea apuca de modernizat drumurile din satul Cacova, unde şi în prezent mai am de introdus 2 kilometri de reţea de apă şi canalizare din proiectul pe care îl avem cu bani europeni, de 2 milioane de euro în care avem inclus şi sursa noastră proprie de apă. Constructorii spun că dacă s-a lucrat pe acel drum, abia peste un an putem interveni cu lucrări privind modernizarea. Nu toţi cei 11 kilometri îi avem în satul Cacova, avem şi alte uliţe, şi alte sate pe care trebuie să le finalizăm, şi vom lăsa mai spre final satul Cacova”, afirmă primarul comunei.
Gheorghe Dumbravă este primarul care, dacă nu ar fi existat, probabil ar fi trebuit inventat, spun cetăţenii din localitate. Dintr-o comuna care se afla la finalul listei de localităţi dezvoltate ale judeţului, în cei opt ani de mandat, primarul Gheorghe Dumbravă a reuşit să fac minuni. S-au asfaltat numeroase drumuri locale, au fost reabilitate şi dotate toate cele cinci cămine culturale, au fost modernizate şcolile şi dispensarele, s-a construit din temelii o grădiniţă, a fost introdus sistemul de apă şi canalizare în toate cele 13 sate, s-au ridicat noi poduri, s-au modernizat sediile instituţiilor locale din centrul comunei şi a fost amenajat un centru civic elegant. Într-un cuvânt, Stoeneştiul beneficiază astăzi de o infrastructură bine pusă la punct şi are proiecte în valoare de peste 8 milioane de euro în derulare, finanţate din fonduri europene şi guvernamentale. Este un bilanţ de succes pentru primarul Gheorghe Dumbravă, fiind o perioadă pozitivă, a investiţiilor şi a întocmirii de noi proiecte. Nu este o noutate pentru nimeni faptul că primarul comunei Stoeneşti este respectat de consătenii săi, fiind ales în funcţie pentru prima oară în anul 2012 şi reconfirmat cu 94% dintre voturile cetăţenilor în 2016, cu cel mai bun procent din ţară. Gheorghe Dumbravă a reuşit, în cele două mandate, să alinieze Stoeneştiul cu localităţile dezvoltate ale judeţului Vâlcea, comuna fiind una dintre localităţile care a explodat, pur şi simplu, în ultimii ani.
