Drumul Naţional DN7D, expresia nepăsării şi a incapacităţii clasei politice

Ion Sandu: „După 17 ani, este pentru prima dată când sunt puţin optimist că se va asfalta”
Pentru asfaltarea drumului naţional 7D, sau „Drumul Ruşinii”, un drum de pământ care încă figurează ca fiind drum naţional şi care, de 30 de ani, reprezintă expresia nepăsării şi a incapacităţii statului de a rezolva o problema esenţială pentru mii de locuitori, Ion Sandu vede lumina de la capătul tunelului. Varianta înfiinţării unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, în care sunt incluse localităţile din zonă, va ajuta foarte mult de data aceasta fiindcă, la nivel naţional, s-a dat Ordonanţa de Urgenţă 101/2020, care le dă posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale sau asociaţiilor de dezvoltare intracomunitară să preia obiective de interes local aflate în domeniul statului la companiile de stat nemodernizate. Drumul naţional 7D nu poate fi modernizat decât printr-o acţiune de acest fel. În acest sens, administraţia locală din Perişani face demersuri privind înfiinţarea unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară formată cu localităţile Câineni, Boişoara şi Titeşti:
„După ce vom avea toate documentele vom fi gata să mergem la Bucureşti, la ministrul transporturilor, să ne predea prin protocol acest drum, pentru că acest minister este proprietarul drumurilor, CNAIR este doar administrator. După aceea putem să depunem un proiect comun la Compania Naţională de Investiţii, cu finanţare europeană, pentru asfaltarea acestui drum. Consiliul Judeţean Vâlcea a încercat, dar nu a reuşit, făcându-şi treaba într-un fel bine, dar lucrurile s-au blocat la Guvern şi a fost bine că nu s-a produs acest lucru, pentru că drumul poate fi acum modernizat tot în categoria drumurilor naţionale, cu trotuare şi cu o lăţime mult mai mare, ceea ce este acum”, spune Ion Sandu.
Drumul național 7D este, de fiecare dată, motiv de dispună politică
La fiecare rundă de alegeri, clasa politică promite un nou destin acestui drum, înăbuşind alegătorii cu promisiuni.
Ţara Loviştei este cea mai frumoasă zonă a judeţului, vestigii din istoria neamului românesc și cele mai cunoscute legende mustesc la tot pasul, pe acest traseu. Cu toate acestea, puţini sunt cei care se încumetă să vină aici sau să investească în zonă din cauza acestui drum naţional. Modernizarea DN7D este singura şansă a Ţării Loviştei. Sute de adrese şi memorii înaintate de primarul Ion Sandu satului român, zeci de procese din partea şoferilor care au dat în judecată CNAIR, nimic din toate acestea nu a determinat acțiuni concrete ale vreunui Guvern. După 30 de ani de la Revoluţie, drumul naţional 7D este în continuare un drum ca în Epoca de Piatră. Primarul Ion Sandu spune că, fără acest drum, absolut nimeni nu investeşte aici, Perișaniul poate să fie cea mai frumoasă aşezare din lume, atâta timp când cei care se încumetă să ajungă în zonă îşi rup maşinile. Drumul Naţional 7D este singurul drum de pământ din România, acesta asigurând legătura între Câineni şi Curtea de Argeş și scurtând cu peste 80 de kilometri drumul spre Piteşti, de la Sibiu, şi fiind o variantă pentru Valea Oltului, mai ales în cazul producerii unor accidente sau deja, în cazul clasic, al căderilor de bolovani. La fiecare rundă de alegeri clasa politică promite un nou destin acestui drum, înăbuşind de promisiuni alegătorii, drumul respectiv fiind de fiecare dată motiv de „săpuneală” între opoziţie şi partidele aflate la guvernare:
„Ceea ce mă face să cred că de data aceasta vom rezolva asfaltarea acestui drum este faptul că, prin înfiinţarea acestei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară cu localităţile din Ţara Loviştei suntem o forţă. Este adevărat, CNAIR nu a fost interesat, putea depune un proiect cu bani europeni, având în vedere ca s-au scurs trei etape de finanţare până în prezent. Nu au făcut acest lucru pentru că nu au avut interes, dar acum cu siguranţă vom reuşi. De un singur lucru îmi este teamă: să nu se schimbe Guvernul. Eu văd prin acţiunea aceasta unică asfaltarea acestui drum. După 17 ani este pentru prima dată când sunt puţin optimist că se va asfalta. Dacă acest drum era asfaltat, Perişaniul era astăzi una dintre cele mai dezvoltate aşezări din punct de vedere turistic. Din păcate, în zonă este doar o singură pensiune funcţională, „Casa de piatră”, în satul Poiana, care are 20 de locuri de cazare, și care sunt ocupate tot timpul anului. Turiştii vin şi pe acest drum naţional de pământ şi sunt fascinaţi, spunând că vin la „Casa de piatră” pe un drum ca în Epoca de Piatră. Este un drum pentru care am militat de fiecare dată, în toţi aceşti ani. În decursul acestor ani fiecare ministru, deputat sau senator, atunci când voia voturi sau avea nevoie de imagine, venea în zonă şi promitea că se va asfalta acest drum. Anii au trecut, iar drumul este tot ca la început”, afirmă Ion Sandu, primarul localităţii Perişani.
Asfaltarea drumului DN7D, singurul drum naţional de pământ din România este, pentru aceste localităţi din partea de nord a judeţului, singura şansă de dezvoltare a turismului, a investiţiilor şi, în primul rând, pentru rămânerea acasă a tinerilor.