Guvernul Orban a decis: „Spitalul Orăşenesc din Bălceşti se va reînfiinţa”
În urma hotărârii de reînfiinţare a Spitalului orăşenesc din Bălceşti, adoptată în şedinţă de Guvern, noua unitate sanitară va funcţiona în subordinea Consiliului Local al Oraşului Bălceşti.
Reînființarea spitalului orăşenesc din Bălceşti a fost acceptată în şedinţa de Guvern. În 2010, în urma unui proces de restructurare sanitară s-a luat decizia ca spitalul să devină cămin de bătrâni, şi ulterior acesta a fost închis din lipsă de fonduri. În ultimii 4 ani reprezentanţii administraţiei locale au făcut mai multe demersuri pentru redeschiderea unuia dintre cele mai vechi spitale din sudul judeţului Vâlcea, dar fără rezultat. În urma unei hotărâri de guvern iniţiată de reprezentanţii PNL Vâlcea şi Bălceşti, alături de Prefectura Vâlcea, Cabinetul Orban şi-a dat avizul pentru reînfiinţarea spitalului, dar şi pentru finanţarea ulterioară a lucrărilor de modernizare din cadrul unităţii spitaliceşti din Bălceşti.
Constantin Aleca: „Bălceştiul are nevoie de spital, iar redeschiderea Spitalului Bălceşti este pe drumul cel bun”
„Bălceştiul are nevoie de spital, iar redeschiderea Spitalului Bălceşti este pe drumul cel bun. Înfiinţarea acestui spital însemnă respectarea drepturilor la sănătate ale cetăţenilor, şi acest lucru ni se datorează, fiindcă timp de patru ani am făcut toate diligenţele posibile, perseverând în ceea ce priveşte redeschiderea spitalului. Unul dintre punctele pe care le-am avut trecute în pliantele de campanie a fost acest spital. În acest sens se fac paşi importanţi şi siguri, şi sunt convins că se va redeschide unitatea. Înfiinţarea acestui spital este proiectul meu de suflet. Acum este oficial, Spitalul Orăşenesc Bălceşti chiar se înfiinţează. Hotărârea a fost publicata pe 2 septembrie 2020 în Monitorul Oficial al României. Mulţumesc domnului deputat Cristian Buican că ne-a sprijinit în demersurile de a redeschide acest spital încă din 2016, domnului premier al României Ludovic Orban, Instituţiei Prefectului şi funcţionarilor Primăriei Oraşului Bălceşti, fără de care s-ar mai fi amânat câţiva ani redeschiderea sau nu s-ar fi reînfiinţat deloc. Am alergat pentru acest proiect în toţi aceşti patru ani, la un moment dat toată încrederea cetăţenilor se redusese foarte mult, din cauză că postam mereu informaţii despre spital, dar asta o făceam pentru că demersurile s-au derulat continuu în aceşti ani, fără a veni, însă, şi un anunţ oficial din partea Guvernului României. Acum, acest „vis” este oficial realitate. De aici înainte ne vom mişca cât de repede posibil pentru a putea beneficia de serviciile medicale în această unitate spitalicească. Ce a fost mai complicat de obţinut s-a realizat deja”, afirmă primarul oraşului Bălceşti,Constantin Aleca.
Noul spital, finanţat din venituri proprii
Conform Hotărârii nr. 724/2020, publicată în Monitorul oficial nr. 807 din 2 septembrie 2020, „se aprobă înfiinţarea, ca urmare a prevederilor Hotărârii Consiliului Local al Oraşului Bălceşti nr. 24 din data de 6 aprilie 2020, a Spitalului Orăşenesc Bălceşti, unitate sanitară cu paturi, cu personalitate juridică, având sediul în aleea Petrache Poenaru nr. 2-3, oraşul Bălceşti, judeţul Vâlcea, în subordinea Consiliului Local al Oraşului Bălceşti.
Structura organizatorică a Spitalului Orăşenesc Bălceşti se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local al Oraşului Bălceşti, cu avizul Ministerului Sănătăţii, în condiţiile art. 172 alin. (7) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Personalul necesar funcţionării spitalului se asigură în condiţiile legii, cu încadrarea în normativul de personal şi în numărul total de posturi din domeniul sănătăţii aprobat judeţului Vâlcea. Numărul total de paturi al spitalului se asigură cu încadrarea în Planul naţional de paturi alocat judeţului Vâlcea. Patrimoniul Spitalului Orăşenesc Bălceşti se constituie în condiţiile legii. Spitalul Orăşenesc Bălceşti, înfiinţat potrivit art. 1, este finanţat integral din venituri proprii, realizate din sumele încasate pentru serviciile medicale prestate pe bază de contract, precum şi din alte surse prevăzute de art. 190 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”, se menţionează în hotărârea semnată de premierul Ludovic Orba.