CNAIR licitează pentru proiectarea și execuția lotului 3 din autostrada A1 Sibiu – Pitești

Miercuri, 23 septembrie 2020, CNAIR a publicat anunțul de licitație restrânsă cu precalificare pentru „proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu – Pitesti, Secțiunea 3: Cornetu – Tigveni”. Valoarea estimată a contractului este de 5.3 miliarde de lei fără TVA, pentru proiectarea traseului care are o lungime de 37,4 kilometri. Sursa de finanțare pentru acest proiect este din fonduri europene nerambursabile, iar termenul de finalizare prevăzut este 12 luni pentru proiectare și 45 de luni pentru execuție, conform factorilor de evaluare din documentația de atribuire. Data limită de depunere a ofertelor este 10 noiembrie 2020. Principalele lucrări cuprinse în licitație includ 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente, în lungime de 1,7 kilometri/ galerie, un nod rutier la Cornetu și încă unul la Văleni, precum și un ecoduct în zona localității Călinești.

Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122 de kilometri și este împărțită în 5 loturi. Va face legătura dintre centrul şi vestul României prin reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean. Data pentru depunerea ofertelor este 10 noiembrie, însă procedura prevede practic o precalificare a constructorilor în funcție de o serie de criterii care țin de experiența pe diverse tipuri de lucrări, precum tuneluri de autostradă sau pasaje. Reamintim faptul că, în această perioadă, Comisia Europeană a aprobat aproape 900 de milioane de euro pentru România, din  fondul de coeziune, pentru construirea primei faze a autostrăzii Sibiu-Piteşti. Șoseaua de mare viteză urmează să fie construită în trei etape, potrivit strategiei de implementare stabilită de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Prima etapă, care conţine secţiunile 1, 4 și 5 ar trebui să se încheie în decembrie 2023. Etapa I vizează construirea a 54 de kilometri de autostradă, inclusiv 6 noduri rutiere, 28 de poduri şi pasaje, 10 viaducte, un tunel, 3 centre de întreținere si coordonare, 2 spatii de servicii și o parcare de scurtă durată;

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan  European, care traversează ţara de la vest la est. Este un proiect strategic pentru dezvoltarea României. Aceasta este cerută şi de compania Dacia Renault, unul dintre cei mai mari exportatori ai României. Acest proiect va rezolva un mare blocaj de trafic din reţeaua românească de transport. Va creşte siguranţa rutieră și va avea un efect pozitiv asupra economiei judeţului Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *