O campanie interesantă

Campania pentru alegerile parlamentare se anunţă a fi una scurtă, dar deosebit de intensă la Vâlcea. Cum ne-am obişnuit, şi de această dată alianţele bine gândite vor face diferenţa. Interesantă în toată ecuaţia politică de la alegerile generale va fi atitudinea primarului rămas cam sigur în funcţie, Mircia Gutău. Mica umbrelă politică găurită de care s-a folosit până acum, şi vorbim aici despre PER nu îi mai ajunge actualului primar. Disperat să se agaţe cu orice chip de puterea locală şi văzându-se pentru prima oară cu chiloţii politici în vine, la modul figurat, desigur, Gutău s-a gândit să divorţeze de PER şi să sprijine făţiş, chiar dacă nu poate face acest lucru oficial, PMP-ul fostului preşedinte Băsescu, cel despre care se spune că a aprobat primele condamnări penale ale edilului râmnicean. De unde putem trage concluzia că, în politică, banul şi puterea sunt mai presus de orice logică sau măsură de bun simţ. După alegeri nici Gutău, nici Solomon de la Craiova nu s-au mai prezentat la şedinţele PER. Secretarul general al formaţiunii, Mircea Andrei a cerut dizolvarea Biroului Permanent Naţional şi organizarea de noi alegeri pentru pregătirea scrutinului parlamentar din 6 decembrie. Se anunţă demisii masive din partid, în perioada următoare.

După ce a înjurat pe faţă PNL şi a făcut orice a fost posibil pentru a amâna constituirea noului Consiliu Local, probabil pentru a avea timp să-şi mai aranjeze niscaiva lucrări efectuate şi nedecontate, după cum îi este obiceiul, Gutău nu ştie cum să facă sluj prin praful stârnit de pantofii liberalilor, încercând orice pentru a reuşi o alianţă locală şi a-şi promova astfel proiectele în următorii patru ani. Cum la nivel local declaraţiile politice ale PNL au fost clar împotriva unei astfel de alianţe, care i-ar asigura eventual lui Gutău încă un mandat de primar, actualul primar a „divorţat” rapid de PSD, datorită căruia a obţinut acest mandat şi, fără să se uite măcar o dată înapoi, s-a aruncat cu arme şi bagaje în braţele PMP, promiţând sprijin necondiţionat la alegerile parlamentare, urmărind să beneficieze în schimb la nivel naţional de alianţele care se pregătesc după alegerile parlamentare. Este un mod de-a dreptul scârbos de a face politică, iar şantajul şi loviturile sub centură sunt la ordinea zilei.

PSD va rămâne din nou singurul partid pe stânga, fără aliaţi posibili, deşi, în cazul în care şi-ar fi pus un candidat la alegerile locale pentru Primăria Râmnicului ar fi avut cele mai mari şanse să controleze acum Consiliul Local municipal, umăr la umăr cu PNL. Pentru mofturile lui Gutău, Constantin Rădulescu a pierdut foarte multe voturi în municipiu, dar a câştigat în judeţ, încât să conducă liniştit Consiliul Judeţean în următorii patru ani. La Râmnicu Vâlcea, în schimb, PSD a pierdut foarte mult, şi a rămas marele perdant al localelor.

Interesant este ce se va întâmpla în continuare cu căţelul politic local al lui Gutău rătăcit pe listele PSD pentru alegerile parlamentare. După ce stăpânul său de facto, Mircia Gutău l-a informat sec să nu conteze pe vreun vot din partea lui, Eugen Neaţă a căpătat un aer de căţel bătut, care se plimbă acum fără lesă printre picioarele conducerii PSD cu maţele ghiorţăind, fără să îl bage cineva în seamă. Nu îi mai plăteşte nimeni „pensie alimentară”, după ce, până acum, a fost „copilul” preferat al tandemului PER – PSD.

Pe de altă parte, au început ameninţările voalate ale lui Gutău la adresa PSD. Uitând, probabil de situaţia precară pe care o va avea în următorii ani şi poate chiar de auditul pe care Virgil Pîrvulescu urmează să îl solicite la Primărie, Gutău încă se mai crede zmeu, deşi începe să semene tot mai mult cu un curcan opărit, gata de tăiat, după ce s-a îndopat ani de-a rândul din bugetul local şi acum aproape că îi plezneşte guşa.

Rămâne de văzut cât de mult va influenţa lipsa voturilor venite din partea lui Gutău rezultatul alegerilor pentru PSD, dar cert este că, din disputa creată între Gutău şi Constantin Rădulescu va câştiga fără îndoială PNL, în timp ce USR şi PSD vor pierde, cel puţin pe moment. Datorită numărului foarte mare de voturi care se vor redistribui la aceste alegeri, este posibil ca PSD şi PNL să obţină, totuşi, scoruri destul de mari la parlamentare, în detrimentul partidelor mici.                    

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *