Echitaţie turistică pe munţii judeţului Vâlcea

Nedeea Vâlceană este afacerea care plimbă turişti călare prin munţi şi văi. Totul a început în anii 2000 cu un cal şi o şa de lemn. Primii turişti au fost puţini, însă erau străini. Afacerea mergea destul de greu până în anul 2011. De atunci, proprietarii afacerii, mari iubitori de cai și de zona de nord a județului Vâlcea au construit o cabană de care se pot folosi pentru a oferi şi cazare pentru cei care vor să călărească. De atunci, din 2011, afacerea s-a extins şi în mediul online, pentru a atrage mai mulţi clienţi. În prezent sunt deja 12 cai gata să fie călăriţi pentru a oferi o experienţă unică în excursiile din munții judeţului Vâlcea. Murgu, Saşa, Fulger, Breazu, Dochia, Paco, Sumi, Lina, Bobi, Cezar, Vizir şi Prâslea sunt caii care oferă o călătorie sigură pentru turiştii curioşi şi pregătiţi de o nouă provocare.

Pentru a te putea aventura, Nedeea Vâlceană te învaţă să călăreşti, oferind lecţii de echitaţie pentru începători, totul fiind desfăşurat în natură. Apoi încep plimbările pe poteci, pe drumurile forestiere sau direct pe munte. Pe lângă experienţa cu caii, turiştii vor avea parte de mâncare gătită la foc. Acolo participă toată lumea, se organizează workshopuri şi se găteşte ca pe vremuri: la vatră sau la ceaun.

Activităţile sunt desfăşurate pe Munţii Lotrului i pe Valea Călineşti. De acolo sunt diverse trasee care pot fi parcurse cu calul. Traseul Pripor, care durează 4-5 ore, este un traseu pentru novici. De acolo se pot vedea Făgăraşii (creasta principală), masivul Cozia, Ţara Loviştei şi muntele Narăţu, din grupa Parâng. Pe traseul Odăile de la Lac şi Chilie se poate face trap sau galop pe drumul forestier de pe Valea Călineştiului şi durează 3-4 ore. Spre Odăile din Rădea şi Richiţi durează 5-6 ore şi este un traseu mai solicitant, atât pentru călăreţi, cât şi pentru cai. Durează între 5 şi 6 ore. Acestea sunt doar câteva dintre traseele pe care turiştii cu spirit de aventură le pot parcurge. Unele trasee pot dura până la 3 zile, deci sunt suficiente variante pentru a alege călătoria perfectă.

Anul acesta au fost doar turişti români, însă, în 2019, a fost un număr record de participanţi străini: 30 de europeni din diverse ţări au ales Nedeea Vâlceană pentru experienţa călăritului printre munţii din România, judeţul Vâlcea. Majoritatea turiştilor sunt români, tineri care vin şi cu familia alături de copii. Pe timpul pandemiei, familia care dezvoltă proiectul a construit o colibă rustică în care pot dormi două persoane. Este construită din lemn, piatră, lut şi izolată cu lână. Este perfectă pentru cei care vor o şedere mai rezervată în natură.

Ștefan CIUCĂ

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *