Lockdown cu repetiție, sau tâmpițeala din mintea decidenților politici

Nu am învățat nimic din experiența începutului de an. Iohannis anunță un nou lockdown și, noaptea minții, implicarea armatei în procesul de vaccinare a populației. Se pare că, ori de câte ori ne confruntăm cu apropierea alegerilor, un virus necunoscut încețoșează mintea politicienilor și le dă frisoane. În starea de urgență, regimul Iohannis a scos armata pe străzi cu taburi, fără să explice nici până astăzi de ce. Acum, aflăm de la ministrul sănătății că armata va fi implicată și în procesul vaccinării cetățenilor, iarăși nefiind clar de ce, de parcă ne-am aștepta la milioane de doze care să se aplice zilnic. Pare că, de câte ori regimul actual se confruntă cu vreo dificultate socială, recurge la instituțiile de forță spre a intimida populația. Aproape că te întrebi ce mai urmează. În același timp, ministrul sănătății avertizează că „alegerile sunt mai sigure decât spitalele”.

 

Următorul episod, pregătit cu minuțiozitate de actualul Guvern este cel al alegerilor parlamentare. Cele două partide mari din România, PNL și PSD ș-au desemnat candidații. S-au răfuit cu cei care, dintr-un motiv sau altul nu au mai încăput pe liste și așteaptă acum scrutinul. Scrutin care, potrivit lui Ludovic Orban, s-a putut amâna în martie, când aveam 200 de cazuri pe zi, dar sunt foarte sigure acum, când avem 10.000. Pe 27 martie, premierul Orban anunța că vrea consultări cu partidele pentru a decide dacă se impune amânarea alegerilor locale. Agitația era maximă, iar Autoritatea Electorală Permanentă scria negru pe alb că „epidemia a generat multiple consecințe negative și a avut un impact negativ asupra întregii societăți românești. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare care ar trebui să aibă loc la finalul anului planează un grad mare de incertitudine”. Iohannis era de departe cel mai îngrijorat, spunând că „important este să facem alegerile când nu sunt un pericol pentru populație. (…) Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri când epidemia încă există și sunt un număr semnificativ de bolnavi”.

 

În prezent, avem un bilanț de aproape 270.000 de infectări, circa 7500 de morți și aproape 10.000 de infectări noi pe zi. Brusc, românii aud cu totul altceva de la politicienii teribil de îngrijorați și de preocupați de sănătatea populației din primăvară. Aud că, la 7-8-10.000 de cazuri pe zi și câte o sută de morți alegerile nu sunt mai periculoase decât mersul la pâine ori la farmacie, că nu există nici un risc dacă ne punem măști și ne spălăm pe mâini înainte și după vot.

 

Interesant este că, indiferent de data alegerilor, tot românii vor fi găsiți țapi ispășitori pentru tot ce se va întâmpla în continuare. Economia anul viitor aproape nu va mai exista, în forma actuală, iar graba PNL de a organiza aceste alegeri se trage din disperarea faptului că nu se mai poate susține din împrumuturi un sistem bugetar cu organigramele sufocate de piloși, iar măsurile dure pe care urmează să le ia actualii guvernanți de nevoie, nu de voie, le vor afecta iremediabil credibilitatea politică. Tocmai de aceea vor să pună cât mai repede stăpânire pe majoritatea voturilor din Parlament, pentru a sta după aceea liniștiți, timp de 4 ani. 

 

PNL susține pe față, sus și tare, necesitatea organizării în luna decembrie a alegerilor parlamentare, invocând în acest sens prevederile Constituției României, în timp ce PSD avertizează opinia publică asupra pericolului escaladării pandemiei, în condițiile în care va avea loc în luna decembrie cea mai importantă rundă electorală a acestui an. În realitate însă, PSD face tot ce poate pentru ca alegerile să nu fie amânate.

Guvernul ne-a închis în case în primăvară pentru a pregăti sistemul sanitar să facă față pandemiei, iar acum aflăm că secțiile de terapie intensivă sunt deja supraaglomerate. Era clar pentru toată lumea că, în momentul când oamenii își vor relua activitățile sociale, gradul de infectare va crește direct proporțional. Pandemia nu mai poate fi oprită, asta este clar, iar în România ea a fost scăpată de sub control. Și scăpată va rămâne, în ciuda asigurărilor și angajamentelor premierului Ludovic Orban. Răspândirea infecției nu poate fi controlată, atâta timp cât contacții persoanelor cu coronavirus nu sunt inventariați și testați obligatoriu și gratuit, așa cum se întâmplă în celelalte state din Uniunea Europeană.

Alegerile din decembrie vor duce la explozia pandemiei, așa cum s-a întâmplat și a alegerile locale, astfel că, în a doua parte a lunii decembrie vom culege exact ceea ce semănăm până atunci. Dar ce mai contează? Jucătorii politici vor fi cu sacii în căruță, iar după aceea tot cetățenii vor fi învinovățiți. Pentru tot ceea ce urmează, cetățenii vor fi acuzați, declarați iresponsabili, fugăriți și amendați. Probabil ni se va spune din nou că lucrurile au scăpat de sub control pentru că nu ne-am spălat suficient pe mâini și nu am purtat mască. Ca niște iresponsabili ce suntem.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *