Elevii din judeţul Vâlcea au nevoie urgentă de tablete pentru a putea învăţa de acasă.  Până acum, în 25 de localităţi, şcolile au achiziţionat tablete pentru toţi copiii din bugetul primăriilor. Tabletele au ajuns la elevi şi sunt folosite pentru desfăşurarea orelor. Au ajuns destul de repede deoarece şcolile din cele 25 de localităţi aveau un număr mic de elevi. Multe firme de unde se achiziţionează tablete pentru elevi nu dispun de un număr suficient de tablete pentru a face față tuturor cererilor, fiind dificil să se realizeze comenzi pentru cazurile în care a fost nevoie de mai multe dispozitive pentru şcoala online. Primăriile îşi vor primi banii investiţi în tablete ulterior.

De la Ministerul Educaţiei vor fi livrate 3.200 de tablete pentru şcolile din judeţul Vâlcea până pe 25 noiembrie. Numărul acesta este obţinut prin cererile care au fost realizate în luna mai pentru a identifica câţi copii nu au dispozitivele necesare pentru desfăşurarea orelor de curs. Între timp, au mai fost accesate fonduri europene pentru a achiziţiona 620 de laptopuri, 400 de camere web, 220 de table interactive şi aproximativ 80 de videoproiectoare pentru dotarea şcolilor.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că instituția este pregătită pentru a dota toate şcolile cu măşti, dezinfectant, aproximativ 300 de laptopuri, 1.300 de camere web şi alte lucruri necesare pentru protejarea elevilor pe timp de pandemie. Aceste echipamente nu au fost folosite deloc, dar în cazul în care se vor redeschide şcolile, toţi elevii vor avea condiţii bune pentru a se proteja împotriva virusului.

Totuşi, în unele localităţi din judeţul Vâlcea, există familii şi copii care nu au curent electric în casă sau conexiune la internet, astfel încât tabletele sunt ineficiente, chiar dacă ele ar exista. “Aici există un plan de intervenţie. Fiecare director a trimis câte un plan de intervenţie la inspectoratul şcolar unde am identificat aceste probleme speciale referitoare la accesul copiilor la lecţiile online şi modul în putem acoperi cum o sa ajungă resursele la copii. Vorbim aici de copii care nu au curent electric sau copii care nu au internet sau dispozitive. Dacă nu au dispozitive, asta este clar, se acoperă acum când vin tabletele care vor fi şi conectate la internet cu abonament de 2 ani. În schimb, dacă nu au internet sau nu au curent electric, atunci urmează ca la nivelul şcolii să se desemneze o persoană care să le ducă fie fişe de lucru, lecţiile, deci se găsesc modalităţi să ajungă şi la ei resursele.” ne-a declarat Mihaela Andreianu, inspectorul şcolar general de la Vâlcea.

Ștefan CIUCĂ

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *