Constantin Daniel Tudor și viziunea sa pentru o administrație locală eficientă

Cu experiență în administrarea unei societăţi private, Constantin Daniel Tudor a făcut un pas în faţă în toamna acestui an, când a devenit unul dintre cei mai tineri primari din județ, pentru a lucra în slujba comunităţii din Şuşani. Tânărul primar consideră că este timpul să se implice mai mult în partea executivă, şi asta fiindcă în administraţie este nevoie tineri care să își poată asuma responsabilitatea, să fie manageri eficienți ai comunității, dar să aibă şi spirit gospodăresc. Datorită experienţei sale în mediul privat, noul primar al localității Șușani consideră că poate îndeplini cu succes noile însărcinări. 

Spune că în activitatea din mediul privat a pus afacerea în centrul atenţiei administrative și a reușit să își formeze în jurul său o echipă cu care a colaborat în cei opt ani, la fel își dorește să formeze o echipă competentă şi la primărie. Vrea să transfere din sfera privată în cea administrativă nu doar cunoştinţele, ci şi capacitatea de a forma o echipă performantă în accesarea fondurilor europene. 

În acest sens, spune că la primărie va înfiinţa un departament privind absorbția fondurilor europene, conştient fiind de faptul că tocmai această latură, a fondurilor europene, constituie „călcâiul lui Ahile” pentru o administraţie de succes, și ar ajuta foarte multe dezvoltarea tuturor localităţilor. Afirmă că Şuşaniul are nevoie să îşi păstreze oamenii tineri, iar, pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de o dezvoltare mult mai eficientă a întregii zone şi de accesarea fondurilor europene pe mai multe segmente.

Ce l-a determinat să lase antreprenoriatul pentru primărie, ce proiecte a pregătit pentru dezvoltarea localităţii, dacă are clasa politică puterea de a atrage tineri alături de ea, care este motivaţia unui tânăr de a se implica în viaţa politică şi care sunt primele măsuri pe care le va lua pentru eficientizarea aparatului administrativ, aflăm în rândurile de mai jos, într-un interviu acordat de Constantin Daniel Tudor, cititorilor ziarului Impact real. 

Impact real: Care este motivaţia pentru care ați ales o carieră politică, şi ce v-a determinat totuși să lăsați antreprenoriatul pentru primărie?

Constantin Daniel Tudor: Fac parte din generaţia care, până la vârsta de 32 de ani a stat departe de ceea ce înseamnă implicare în politică şi am preferat o carieră în mediul antreprenorial. Sunt absolvent al Facultăţii de Drept la Universitatea din Craiova, iar masterul l-am susţinut tot în drept. Am condus o firmă timp de opt ani şi am intrat în administraţie cu gânduri optimiste, de a face treabă bună pentru localitatea Şuşani şi pentru cetăţeni. Am constatat că este nevoie de mai mult din partea noastră, a tinerilor, iar acest mai mult, pentru mine, a însemnat decizia de a mă înscrie într-un partid politic şi de a candida la funcţia de primar, de a valorifica, într-un cuvânt, această oportunitate. Consider că, o dată cu intrarea mai multor tineri în politică şi în administraţie lucrurile se vor schimba, în acest sens avem inclusiv promisiuni de la actualul Guvern PNL. Ne dorim să punem stop plimbatul hârtiilor , asta fiind în esenţă eficientizarea unei administraţii.  Nu lucru este cert: la Şuşani va fi continuitate în privința dezvoltării acestei localităţi. 

Impact real: Care sunt primele măsuri pe care le veţi lua pentru eficientizarea aparatului administrativ?

Constantin Daniel Tudor: Îmi voi pune la dispoziţie întreaga mea experienţă, mă voi folosi şi de cunoştinţele fostului primar, Gheorghe Staiu, care îmi este socru şi care, după cum bine ştiţi, are o vastă experienţă, de peste 16 ani în conducerea Şuşaniului, astfel încât localitatea să îşi continue evoluţia promisă şi începută în cadrul platformelor-program pentru care cetăţenii ne-au acordat votul într-un procent covârşitor. Viceprimar al localităţii Şuşani va fi, şi în acest mandat, Gheorghe Constantinescu, un om de încredere şi responsabil, şi pe care mă pot sprijini necondiționat şi garantat. Un lucru este cert: în politică şi în administraţie este nevoie de un suflu nou, de echipe noi, tinere, cu experiență în antreprenoriat. Primele măsuri pe care le voi lua pentru eficientizarea aparatului administrativ vor fi îndreptate către înfiinţarea unui departament de accesare a fondurilor europene. Cu certitudine, banii europeni vor schimba spectaculos viața locuitorilor din comunele care vor avea proiecte și deschiderea de a folosi acest mecanism de finanțare. Avem inclusiv promisiuni ferme de la Guvern că acest exerciţiu financiar, 2021 – 2027, va fi mult mai permisiv, că vor dispărea acele condiţii de neatins pentru multe localități, impuse în programele de finanţare din exerciţiul financiar trecut. Astfel, noi, primarii nu vom mai aştepta să ne dea guvernul bani, iar multe localităţi vor avea şansa să se dezvolte, mai ales că, după terminarea crizei medicale prin care trecem din cauza pandemiei, vom traversa o criză economică foarte severă, iar banii europeni vor fi o „mană cerească”. Toţi angajaţii din această primărie sunt oameni buni, cu experienţă, pe care mă pot baza atunci când cetăţeanul vine la primărie şi plecă mulţumit, fiindcă problema cu care a venit a fost rezolvată.  

Impact real: Ce proiecte aţi pregătit?

Constantin Daniel Tudor: Şuşaniul are nevoie să îşi păstreze oamenii tineri, iar, pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de o dezvoltare puternică a întregii zone, de accesarea fondurilor europene pe mai multe segmente. Vom continua proiectele pentru care administraţia locală a obţinut finanţări guvernamentale, dar şi europene, iar în plus trebuie implementate și alte proiecte imperios necesare pentru modernizarea Şuşaniului. În acest moment se lucrează la finalizarea proiectului de alimentare cu apă, finalizarea proiectului de reabilitare și modernizare a școlilor din satele: Ușurei, Rîmești și Stoiculești, finalizarea construcțiilor celor 6 poduri peste pârâul Beica, finalizarea reabilitării și modernizării dispensarului medical din Șușani și finalizarea proiectului de asfaltare a circa 20 de kilometri de drumuri: DC 63Ușurei-Sârbi, DC 54 Râmești-comuna Lungești, dar și a drumurilor de interes local din toate satele. 

Impact real: Care sunt problemele prioritare aflate în atenţia dumneavoastră şi pe care v-aţi propus să le rezolvaţi în acest mandat?

Constantin Daniel Tudor: Am în plan crearea condiţiilor la cel mai înalt nivel privind educaţia. În primul rând avem nevoie de înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit şi a unui after school. Pe această nişă, a educaţiei, în localitate este în plină execuţie modernizarea celor trei şcoli. Vom aloca fonduri pentru bursele şcolare copiilor merituoşi, dar şi celor defavorizaţi. Fiindcă Şuşaniul are nevoie să îşi păstreze oamenii tineri, am în plan identificare unor terenuri pentru a fi concesionate tinerilor căsătoriţi care doresc să îşi construiască în comună o casă şi să aibă aici o gospodărie. Pentru a încuraja micii agricultori, dar şi pentru independenţa economică a comunei, vom identifica fonduri pentru înfiinţarea unui centru de colectare a fructelor şi legumelor. În prezent se lucrează la documentaţia unui proiect de amenajarea a unui complex de agrement, cu piscină acoperită şi terenuri de tenis de câmp, fotbal şi handbal. Pentru că îmi doresc ca sportul să facă parte din viaţa copiilor noştri din localitate, avem în plan lansarea unor programe şi strategii eficiente de susţinere a activităţilor sportive, iar pentru persoanele în vârstă vom identifica fonduri pentru construirea unui cămin de îngrijire. Anul acesta se va finaliza inclusiv proiectul de racordare a apei. La capitolul modernizare a drumuri, în comună ar mai trebui asfaltaţi aproximativ 18 kilometri. În acest sens, avem două proiecte depuse în vederea finanţării pentru satul Sârbi şi satul Râmeşti.  

Impact real: Cum credeţi că îi influenţează politica pe tineri? Are clasa politică puterea de a atrage tineri alături de ea, şi care este motivaţia unui tânăr de a se implica în viaţa politică?

Constantin Daniel Tudor: Viitorul clasei politice este atragerea tinerilor, iar politicul trebuie să se gândească serios la viitor. Noi, tinerii trebuie să ne implicăm mai mult, să fim interesaţi de ceea ce se întâmplă în politică, pentru că viitorul nostru depinde de deciziile politice luate, până la urmă. Avem motivaţie fiindcă prezenţa noastră pe scena politică este vitală, implicarea noastră creează o abordare optimistă şi poate da o altă bază politicii. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *