Preşedintele Iohannis, în vizită la ICSI Rm. Vâlcea

Joi, cu prilejul Zilei cercetatorului şi proiectantului, preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) de la Ramnicu Valcea. Institutul a implinit anul acesta 50 de ani de la înfiinţare, şi are un rol important în dezvoltarea, implementarea şi promovarea tehnologiilor energetice bazate pe emisii scazute de gaze cu efect de seră, precum şi în ceea ce priveşte aspecte legate de protecţia mediului şi securitate alimentară.
ICSI deruleaza proiecte de cercetare pe materiale pentru viitoarea generatie de baterii litiu-ion, integrarea tehnologiilor bazate pe hidrogen în aplicaţii pentru sectorul de transport şi aplicatii de stocare a energiei pentru integrarea surselor regenerabile în sisteme energetice.
De asemenea, Institutul desfăşoară proiecte cu aplicaţii pentru programul nuclear naţional şi participă în activităţile de cercetare şi dezvoltare la nivel internaţional pe acest domeniu.
În acest sens, vineri, ICSI a lansat două proiecte mari, finanţate de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Competitivitate, care vor creşte capacitatea de cercetare şi dezvoltare în ceea ce priveşte hidrogenul şi domeniul nuclear.

“Pandemia de COVID-19 a redefinit relaţia dintre activitatea umană şi mediul înconjurător, în contextul actual devenind evident faptul că este nevoie de o întărire semnificativă a sistemului sanitar şi de eliminarea factorilor de mediu care vor duce în viitor la boli pulmonare şi cardiace, precum gazele cu efect de seră, care generează schimbări climatice. ICSI dezvoltă solutii în acest sens prin cercetarea academică solidă, cu mare potenţial de transfer tehnologic către industrie şi societate”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a subliniat că, în contextul în care sistemul sanitar face faţă din ce în ce mai greu numărului mare de îmbolnăviri de coronavirus “este necesară modernizarea reţelelor de oxigen şi a celor electrice. Pregătim un program de finanţare bine pus la punct, ne folosim de fondurile europene”, a afirmat Iohannis.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *