Marele câștigător și marele perdant al alegerilor

Alegerile parlamentare din acest an vor fi unele total atipice, pentru că vor aduce în prim plan problemele cu care se confruntă principalele partide. PSD și PNL par doi hipopotami afundați până la ochi în mocirla politicii românești din ultimii ani, incapabili să își scuture picioarele la timp și să se miște rapid, atunci când împrejurările o cer.

De data aceasta, împrejurările i-au luat total prin surprindere pe ambii „grei” ai politicii românești, care se vor trezi în curând cu o hienă urlând la urechile lor, și pe care nu vor mai avea timp să o oprească din foamea ei după putere.

Vorbim, ați ghicit, despre USR, care este un partid votat mai ales de neștiutorii în domeniul politicii, sau, mai bine spus, de atotștiutorii care iau cu ușurință un slogan gol de conținut drept un adevăr veritabil. De aceea, în perioada aceasta, de pandemie, USR este singurul care nu are nevoie să alerge din ușă în ușă pentru a convinge toate babele să îl voteze, pur și simplu pentru că se adresează unui electorat fără cultură politică și fără experiență, este calat exact pe lipsa de cunoștințe aprofundate care caracterizează „generația Facebook”. În aceste condiții, un astfel de partid care sună a gol, dar despre care votanții lui cred că ascunde vreo bombă atomică va fi marele câștigător al alegerilor parlamentare din acest an. USR a ajuns deja la un uimitor scor de 20% și are toate șansele să obțină acum aproape 30, asta și pe fondul redistribuirii unui număr foarte mare de voturi de la partidele mici, care nu vor mai avea loc pe scena politică după aceste alegeri.

Tot mai mulți alegători sunt speriați de boală, așa că electoratul tradițional nu va ieși de această dată la vot. Ne dorim să ne aleagă conducătorii numai 15 – 20% dintre alegători? Sigur că nu, dar la aceste alegeri, prognozăm că nu vor ieși la vot decât maximum 25 – 30% dintre votanți. Ce se va întâmpla atunci? Ați ghicit: vor avea acces la Parlament partidele extremiste, iar USR este un astfel de partid.

În schimb, deși PNL se baza pe acest lucru pentru a contracara ascensiunea fulminantă a USR, PMP-ul lui Traian Băsescu este posibil să nu mai aibă acces la Parlament, lăsând deciziile importante la latitudinea „salvatorilor” României, care habar nu au de politică sau administrație, știu să arunce doar fumigene și să facă scandal. În condițiile acestea, PSD și PNL au doar două variante: ori fac „blat” în noua legislatură, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut, ori acceptă un mandat presărat cu scandaluri doar de dragul lui Iohannis, care trebuie să aibă pe cine să înjure și să dea vina pentru orice insucces al PNL, arătând cu degetul asupra PSD.

Problema este că alegătorii s-au săturat de vechiul PSD și de vechiul PNL, dar nici unul dintre cele două partide nu pare conștient de nevoia urgentă de a se reforma din temelii. Care dintre cele două se va trezi totuși la realitate primul nu știm, cert este că acela va câștiga pe termen lung. Până atunci, la aceste alegeri, ambele partide vor pierde procente în favoarea USR, care își va menține cel mai probabil procentul de la europarlamentare. Vom avea un mandat complicat în noul legislativ, iar parlamentarii care vor ajunge să reprezinte Vâlcea în Parlament vor avea o misiune grea. Nu doar că vor trebui să vorbească, ceea ce unora le este foarte greu, ci vor trebui să vorbească foarte bine.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *