Deputatul Vasile Cocoş, bilanţ la final de mandat

Raport privind activitatea parlamentară și politică desfășurată în perioada 2016-2020

Vasile Cocoş a ajuns la finalul unui mandat de deputat în Parlamentul României. 4 ani de provocări, dar frumoşi, în care a pus priceperea şi experienţa sa atât în slujba vâlcenilor, cât şi a tuturor românilor. Cu o experiență profesională plină de provocări în cadrul Comisiei de buget – finanţe – bănci, unde a fost membru titular, radiografia activității deputatului social-democrat Vasile Cocoş se poate evalua după trei mari componente: cea profesională, munca în teritoriu și activitatea legislativă.

În raportul prezentat sunt prezentate câteva dintre cele mai importante realizări ale sale.

Vasile Cocoș a fost ales deputat din partea Organizației PSD Vâlcea în circumscripția electorala 40 – Vâlcea şi validat în data de 21.12.2016, conform Hotărârii Camerei Deputaților nr. 122 / 2016.

Ca membru al Grupului parlamentar al PSD, a desfășurat următoarea activitate parlamentară: „În calitate de membru al Comisiei de buget, finanţe, bănci din cadrul Camerei Deputaților am fost desemnat de conducerea Camerei Deputaților să particip la Brussels – Belgia la 3 ședințe ale Comisiei de buget din cadrul Uniunii Europene (1 în 2018 și 2 în 2019 ), ocazie cu care am luat în două rânduri cuvântul în plen (2018 si 2019), unde am prezentat poziția Parlamentului României privind construcția și realizarea bugetului Uniunii Europene. Fac precizarea că, la solicitarea liderului de grup am participat la ședințele altor comisii permanente pentru a asigura majoritatea pentru vot: Comisia pentru muncă , Comisia pentru industrii, Comisia pentru învăţământ, Comisia pentru afaceri europene, Comisia juridică, Comisia de transporturi, etc.

Am fost desemnat de Parlamentul României mai întâi ca membru, şi apoi ca președinte (din aprilie 2019 ) al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi.

Fac precizarea că, în calitate de președinte al acestei comisii speciale comune am participat la şedinţele Curţii de Conturi a României cu diverse ocazii, printre care şi cea de întâlnire cu președintele Curții Europene a Curții de Conturi.

Am fost desemnat de Parlamentul României ca membru supleant al

Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE ;

am fost desemnat de Parlamentul României să fac parte din următoarele Grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Maroc (vicepreşedinte); grupul parlamentar de prietenie cu Republica Congo (până în iulie 2018); Grupul parlamentar de prietenie cu Muntenegru; Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Senegal (până în iulie 2018); Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Franceză – Adunarea Naţională; Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Bulgaria.

Fac precizarea că, în anul 2019 am primit vizita Grupului de prietenie al Regatului Maroc care, la solicitarea mea, a vizitat şi judeţul Vâlcea, respectiv municipiul Rm. Vâlcea, municipiul Drăgăşani, oraşul Horezu şi comuna Şuşani.

Totodată, la invitaţia Ambasadei Regatului Maroc la București am participat, în calitate de parlamentar şi vicepreședinte al grupului de prietenie, începând cu anul 2017, la aniversarea Zilei Marocului, care s-a desfășurat la București.  

În ceea ce privește activitatea parlamentară desfășurată în plen, voi prezenta câteva cifre. În 40 de ședințe am luat de 61 de ori cuvântul, dintre care de 46 de ori în ședințe de plen și cu ocazia celor 24 declarații politice li 32 de rapoarte ale Comisiei de buget, finanțe și bănci, precum și ale Comisiei de afaceri europene;

134 de propuneri legislative inițiate (cu diverși colegi deputați, printre care si colegii deputați PSD de Vâlcea) dintre care 42 promulgate legi; o interpelare și 7 moțiuni de cenzură.

Fac precizarea că atât eu, cât și colegii parlamentari PSD de Vâlcea am respectat întocmai disciplina parlamentară privind prezența atât în comisii, în plen sau la alte activităţi organizate de Parlamentul României, situându-ne în toată perioada mandatului 2016-2020 printre cei mai disciplinați, activi și eficienți parlamentari.

Totodată , precizez că, în perioada de activitate parlamentară 2016-2020 am înaintat sau prezentat de la tribuna Camerei Deputaților, împreună cu colegi din PSD, din coaliția parlamentară majoritară și/sau din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților în care activez inițiative legislative orientate în mod prioritar pe palierul politicilor economice, de muncă și financiar – fiscale ale României, precum :modificarea Codului fiscal; modificarea Codului muncii; protecția consumatorilor față de dobânzile excesive; protecția consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive; protecția consumatorilor față de riscul valutar în contractele de credit; protecția consumatorilor contra cesiunilor speculative de creanțe; modificarea Legii privind internshipul; modificarea Legii privind responsabilitatea fiscal-bugetară; modificarea legii privind cadastrul și publicitatea imobiliară; etc.

Nota :  A se vedea pe site-ul Camerei Deputaților la Sinteza activității parlamentare 2016- prezent pentru deputat Cocos Vasile ,

link : http://cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=76&cam=2&leg=2016  .

Activitate din teritoriu/ județul Vâlcea

În calitate de deputat, conform programului săptămânal de activitate aprobat prin hotărâre de Biroul Permanent al Camerei Deputaților, în zilele când nu aveam activitate la Camera Deputaților (în principiu zilele de joi – vineri), am desfășurat activitate în teritoriu, respectiv în județul Vâlcea.

  Activitatea in teritoriu am desfășurat-o astfel: în cadrul celor două cabinete parlamentare din municipiul Rm. Vâlcea, str. Carol I nr. 30, bloc D6, parter (sediul social al Organizației municipal PSD Rm. Vâlcea), județul Vâlcea și orașul Horezu, str. Unirii nr. 110, județul Vâlcea.

Activitatea în cadrul Cabinetului din Rm. Vâlcea s-a desfășurat atât sub forma audiențelor pentru cetățeni , în ziua de vineri, între orele 10-12, dar și întâlnirii cu membrii PSD și consilierii locali PSD din municipiul Rm. Vâlcea.

Totodată, am asigurat buna organizare și funcționare a sediului organizației municipale a PSD Rm. Vâlcea din str. Carol I nr. 30, bloc D6.

 Activitatea în cadrul Cabinetului din Horezu s-a desfășurat atât sub forma audiențelor pentru cetățeni, în ziua de sâmbătă, intre orele 10-12, dar și întâlniri cu cetățenii și consilierii locali din oraşul Horezu.

La data de 30.09.2020 sunt înregistrate în registrul de audiențe peste 450 de audieri la cele două cabinete. Am participat, alături de colegii parlamentari PSD de Vâlcea și de președintele organizației PSD Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu la aproape toate evenimentele culturale, educative, sociale și sportive organizate în localităţile județului Vâlcea, am participat ca invitat la ședințele Consiliului Județean Vâlcea și ale Consiliului Local Rm. Vâlcea, unde am urmărit modul de organizare și desfăşurare a ședințelor, a problematicii de pe ordinea de zi și a hotărârilor luate. Am participat și la emisiuni TV la posturile locale (VTV, Etalon, Vâlcea 1), unde am prezentat vâlcenilor răspuns la câteva probleme legate de pensii, alocații, activitatea parlamentară personală, activitatea politică a organizației PSD Vâlcea, activitatea preşedintelui Consiliului Județean Vâlcea, domnul Constantin Rădulescu și alte aspecte solicitate în direct prin telefon de vâlceni. De asemenea, am participat la întâlniri cu conducătorii unor instituții și societăţi comerciale alături de prefectul județului Vâlcea, Florian Marin, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu și alţi colegi parlamentari PSD de Vâlcea, unde am luat la cunoștință despre problemele cu care s-au confruntat aceste entităţi juridice cu ocazia diverselor evenimente (CET Govora , Ciech – USG Govora, Spitalul Județean Vâlcea, etc.). Am participat la toate evenimentele organizate de Instituția Prefectului Vâlcea cu diverse ocazii (Ziua Eroilor Revoluției, Ziua Imnului, Ziua Armatei, Ziua Poliției Române, Ziua Jandarmeriei Române, etc.). Am sponsorizat în luna aprilie 2020 cu suma de 5.000 de lei Spitalul Județean Vâlcea pentru a sprijini achiziția de materiale și dispozitive medicale necesare pentru a face față pandemiei generată de virusul Covid-19. Am participat la toate campaniile pentru alegerile europarlamentare , prezidențiale și locale, alături de echipa de campanie, mergând în toate localitățile județului Vâlcea împreună cu președintele organizației județene PSD, Constantin Rădulescu.  

În situația în care voi fi ales în continuare (prin vot secret) parlamentar din partea Colegiului 40 – Vâlcea îmi propun să realizez următoarele:

În Parlamentul României

Voi participa a activ în Comisia de buget, finanțe, bănci, la corectarea / îmbunătățirea legislației fiscale care generează greutăţi în calculul, evidența, declararea și încasarea veniturilor la bugetul de stat și al asigurărilor sociale. Voi participa activ și în Comisia de buget, finanțe, bănci la corectarea / îmbunătăţirea legislației privind construcția / fundamentarea , aprobarea și urmărirea execuției bugetului de stat și al bugetului de asigurări sociale. Voi analiza și voi solicita prin inițiative legislative îmbunătăţirea Codului administrativ, în sensul acordării unei autonomii consiliilor județene și tuturor UAT – urilor în gestionarea fondurilor proprie, astfel ca aceste fonduri să ducă la dezvoltarea și modernizarea tuturor localităților din Romania. De asemenea, voi participa activ în ședințele de plen ale Camerei Deputaților prin luări de cuvânt pe propunerile legislative în dezbatere.

În teritoriul județului Vâlcea

Voi continua activitatea de audieri în cadrul cabinetelor parlamentare din Rm. Vâlcea, Horezu și îmi doresc să mai deschid unul la Brezoi, pentru a mă apropia de cetățenii zonei de Nord a județului Vâlcea. Urmăresc o mai bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă primăriile din toate localitățile din județul Vâlcea, inclusiv problemele cu care se confruntă Consiliul Județean Vâlcea, probleme legate de necesarul de resurse financiare și de modul de colaborare cu instituțiile descentralizate la nivel județean. Voi participa în funcție de disponibilitate la ședințele Consiliului Județean Vâlcea, la ședințele Consiliului Local Rm. Vâlcea și al altor localităţi din județul Vâlcea. Voi iniția și organiza, împreună cu Camera de Comerț și Industrie Vâlcea întâlniri cu mediul de afaceri din județul Vâlcea pentru a cunoaște mai bine problemele cu care se confruntă firmele vâlcene; voi iniția întâlniri cu șefii instituțiilor descentralizate la nivelul județul Vâlcea în vederea cunoașterii problemelor cu care se confruntă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *