Robert Schell: „Brezoiul nu mai este al nostru, este al lumii”
În orașul minunatului festival „Open Air Blues Festival”, care a pus pe harta lumii atât Brezoiul, cât și județul Vâlcea domnește un peisaj misterios, cu iz de început de lume, de care oamenii locurilor sunt legați prin legende.
Oraşul este o aşezare de o frumusețe miraculoasă, aflată la poalele minunatului vârf Țurțudan,unde munții şi pădurea îţi bat în geam, iar Lotrul, cu apele-i năbădăioase străbate localitatea, plin de povești.
Este un loc unde istoria a adus alături, la sfârșitul anilor 1880 o mulțime de străini, italieni, evrei, cehi și polonezi, recunoscut ca fiind un oraș cosmopolit, cu o viață mondenă demnă de marile metropole europene, unde se putea viziona un film la cinematograf și unde exista dispensar, grădiniţă şi şcoli moderne.
Nimic din ceea ce reprezintă frumusețile naturii, dar şi măreția de altădată nu-i lipseşte micii localități pentru a intra în catalogul turistic european.
Brezoiul a continuat, în plină pandemie, să atragă români din toată țara
Anul acesta festivalul Open Blues Air a fost amânat pentru anul viitor, dar Brezoiul a continuat, în plină pandemie, să atragă români din toata țara printr-o serie de spectacole săptămânale, sub denumirea Live Music Summer:
„Din păcate, anul acesta nu ne-am putut bucura de Festivalul nostru de suflet, „Open Blues Air” şi nu numai al nostru , al lumii. Sperăm că anul viitor, la Brezoi se vor putea organiza 6 zile de Festival extraordinar. Fiindcă Brezoiul nu mai este al nostru, este al lumii. În plină pandemie am reuşit să păstrăm şi să respectăm toate regulile impuse de autorități, aşa cum era firesc. Drept dovadă, nu a fost nici un caz de îmbolnăvire”, a precizat Robert Schell.
„Brezoiul este al lumii” pentru că Brezoiul a reuşit să intre în atenţia publicului cu aceste evenimente datorită primarului Robert Schell, care are toate meritele în acest sens. La Brezoi a fost cea mai frumoasă vară, boemă și plină de evenimente, mulţumită evenimentelor Live Music Summer, unde au fost peste 12 weekenduri pline de muzică, în care au participat zeci de artişti din ţară, unde au venit sute de turişti şi care a făcut posibil ca Brezoiul să devină o destinaţie turistică permanentă.
Brezoiul uneşte oamenii prin muzică
Brezoiul are un potenţial foarte mare, care trebuie valorificat în continuare. De o bună perioadă de vreme lucrurile se dezvoltă pe un făgaş firesc, normal, iar primarul Robert Schell confirmă că vom asista la perspectiva de dezvoltare turistică a întregii Văi a Lotrului, care este extraordinară şi va aduce un aport economic, dar şi cultural, pentru judeţul Vâlcea. De oriunde te-ai afla se vede semeţ Vârful Ţurţudan, emblema localităţii, iar înconjurul lumii au făcut şi nişte imagini cu blocurile vechi, anvelopante recent: „În acest sens continuă programul de anvelopare a blocurilor, fiindcă arătau sinistru. Tot timpul am spus că problema localităţii Brezoi reprezintă aceste monstruozităţi urbanistice construite de comunişti. Din păcate, zona acesta, care trebuia să aibă un alt aspect arhitectural şi urbanistic a fost stricată de aceste blocuri. Începem să le aranjăm, să le dăm o faţă umană prin anvelopare şi reabilitare termică, dar în primul rând prin ceea ce pictăm pe aceste blocuri. Dacă până acum am avut natură, copaci sau alte repere, de acum blocurile care vor fi anvelopate vor fi pictate cu artişti care au fost la festivalul „Open Blues Air” şi care vor veni în continuare la Brezoi. Cred că este o idee minunată şi vor deveni o atracţie în sine aceste blocuri”, a precizat primarul Robert Schell.
Valea Lotrului la Brezoi
„Brezoi, turism pentru cele patru anotimpuri”
În opinia primarului, nu există în România o zonă mai frumoasă decât la Brezoi. Brezoiul atrage ca un magnet pentru că este o aşezare deosebită, şi se încununează, în această perioadă, cu declararea zonei ca staţiune turistică de interes local. Toate acestea se datorează muncii autorităţilor locale în decursul anilor.
Cei care vin la Brezoi pot vedea aici, fructificat într-un mod deosebit de valoros tot potenţialul natural, turistic şi educaţional din zonă.
„Brezoi, turism pentru cele patru anotimpuri” este definiţia aşezării, fiindcă aici sunt foarte bine identificate zonele de călătorie, indiferent de anotimp. În micul oraş de munte situat în Carpaţii Meridionali, la confluenţa Lotrului cu Oltul, iarna este recomandată în mod special pentru că aduce un plus de savoare prin zăpada abundentă. Zona este atractivă, cu trase de iarnă spre Munţii Căpăţânii sau spre Munţii Cozia. Este o zonă de răspântie deosebită, dinspre care se poate porni spre Obârşia Lotrului, Făgăraș, apoi în stânga este Cibin sau Munţii Căpăţânii şi Parâng. Poziţionat într-o zonă aproximativ centrală a României, Brezoiul deschide mult mai multe perspective turistice, constituind punctul de plecare pentru numeroase trasee marcate, care străbat munţii Lotrului şi masivul Cozia.