Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Cearta continuă în Consiliul Local: ședința de astăzi s-a lăsat cu scântei

O altă ședință de consiliu local cu scântei s-a desfășurat astăzi la Filarmonica Ion Dumitrescu, Sala Lahovari. Încă o dată, primarul Mircia Gutău este într-o continuă ceartă cu opoziția formată din PNL și USR.

Din 36 de puncte de pe ordinea de zi propuse de primarul Municipiului Vâlcea, Mircia Gutău, doar 6 au fost considerate valide de opoziție.

„Stimați colegi, în aceste condiții, singurele puncte care vor putea fi dezbătute astăzi și care îndeplinesc condițiile de legalitate sunt: 31, 32, 33, 34, 35 și 36. Celelalte fie au fost votate, fie nu au cumulat toate elementele de legalitate, respectiv referat, raport și avizul comisiei.” a declarat președintele de ședință, Crăciunescu Grigore.

Primarul Mircia Gutău nu a fost de acord cu renunțarea celorlalte puncte de pe ordinea de zi, și a încercat să aducă ca argumente articole din codul administrativ.

„Conform codului administrativ scoaterea de pe ordinea de zi o face doar inițiatorul, adică primarul. Dumneavoastră puteți să vă exprimați votul corect democratic prin DA sau NU, conform legii. Este o încălcare. Dumneavoastră nu aveți niciun drept să scoateți puncte de pe ordinea de zi, conform codului administrativ, doar inițiatorul, care poate să propună suplimentarea ordinii de zi cu acordul dumneavoastră sau în orice moment al ședinței poate să scoată de pe ordinea de zi subiectul.” a declarat primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

Ce au presupus cele 6 puncte de pe ordinea de zi?

Cele 6 puncte de pe ordinea de zi au reprezentat, fiecare în parte, desemnări de reprezentanți ai Consiliului Local pentru diferite structuri: Centrul Flandra, SCM Râmnicu Vâlcea, Filarmonică, Teatrul Ariel și pentru unitățile de învățământ.

Primarul Mircia Gutău face apel la consilierii locali să respecte votul vâlcenilor

Mircia Gutău consideră că vâlcenii au pierdut un proiect important din pricina acțiunilor celor din opoziție, anume scutirea de taxe pentru HoReCa.

„Vreau să vă rog, în numele vâlcenilor care ne-au trimis în consiliul local, să lăsăm deoparte ambițiile și să votăm ceea ce este pentru interesul vâlcenilor. Așa am promis toți în campania electorală, că vom vota ce este în interesul vâlcenilor. Vreau să vă spun că datorită ambițiilor dumneavoastră, celor majoritari, am pierdut un proiect extraordinar de important și mă refer aici la scutirea de taxe pentru HoReCa, care trebuia redactat până pe data de 1 decembrie. Deci oamenii respectivi nu mai beneficiază de acest drept.„ a declarat primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău.

De asemenea, primarul consideră că proiectele aprobate în ședința anterioară, de pe data de 26 noiembrie 2020, unde acesta s-a ridicat și a plecat după numai 14 minute, nu sunt valide și aprobate conform legii. A propus aceleași idei și pe ordinea de zi din această ședință, dar au fost considerate invalide de către opoziție. Aduce în discuție proiectul de extindere de gaze naturale care provoacă o altă contraargumentare cu președintele de ședință.

„Se pierd acele fonduri pentru cei 38 de kilometri de gaz!„ – primarul Mircia Gutău

„Nu mă interesează! Nu este campanie electorală aici!„ – președintele de ședință, Grigore Crăciunescu

„A, nu vă interesează ce vor vâlcenii? Mâine este ultima zi!„ – primarul Mircia Gutău

„Domnul primar, hotărârea pentru extinderea de gaze este adoptată!„ – președintele de ședință, Grigore Crăciunescu

„Ați adoptat-o la stână doar, dar nu aici, hai să fim serioși!„ – primarul Mircia Gutău

Celelalte puncte de pe ordinea de zi, care ar fi fost aprobate în ședința anterioară după plecarea primarului, sunt legate de rectificări de buget pentru Filarmonică și Teatrul Ariel, prelungiri de contracte pentru închirieri, proiectul de extindere gaze naturale și măsuri de intervenții pe timpul iernii.

Virgil Pîrvulescu a răspuns declarației primarului:

„Cetățenii din Râmnicu Vâlcea trebuie să știe că, în momentul de față, atât extinderea rețelei de gaze, cât și celelalte puncte aflate pe ordinea de zi sunt aprobate într-o ședință asupra cărora colegii noștri au emis puncte de vedere diferite cu privire la legalitate. Dacă pe domnul primar atât de mult îl doare faptul că aproximativ 4 milioane de lei nu am putut să acordăm reducere la impozitele și taxele aferente HoReCa, și vorbim de impozitul pe clădiri, atunci l-aș întreba pe domul primar de ce nu poate să achite banii pentru reabilitarea blocurilor, pentru care solicită o rectificare, de 1.800.00 euro care vor veni de la U.E., atâta timp cât dumnealui are un disponibil? „ a declarat viceprimarul Municipiului Râmnicu Vâlcea, Virgil Pîrvulescu.

Doi consilieri PSD, Lețu Fănel și Grigorescu Remus au fost la un pas să fie dați afară din ședință

La ședința de consiliu local au fost certuri aprinse între cei doi consilieri și președinele de ședință. Tema a fost legată de legalitatea prin care s-au ales punctele de pe ordinea de zi și desfășurarea lor.

„Domnule Crăciunescu, vă rog frumos să precizați dacă este corect ce facem astăzi aici. Este legal sau nu este legal, ca să știm, că iarăși venim să stăm aici să pierdem timpul.. Nu se poate așa ceva! Abuzați efectiv de un drept pe care îl avem! „ a declarat consilierul local Grigorescu Remus către președintele de ședință.

„Mă determinați să aplic prerogativele! Domnul Lețu Fănel, în acest moment dumneavoastră și domnul Grigorescu primiți avertisment! „ a răspuns președintele de comisie, Crăciunescu Grigore.

Certurile și replicile nu au lipsit nici de la această ședință

„Dumneavoastră nu ați condus niciodată primăria, este adevărat lucrul acesta. Și un fluier vă dă, pe lângă avertisment! … E criminal! … Extraordinar! Vrei să-ți dai cu fluierul în cap? Eu am vorbit cu dumneavoastră. Eu știu că la stână se vorbește cu „tu„, cum faceți dumneavoastră!„ Mircia Gutău către președintele ședinței, Grigore Crăciunescu.

„N-am nevoie de permisiunea ta să vorbesc!„ – primarul Mircia Gutău

„Atunci nici eu de prezența ta! Mergeți la primărie, aici e ședință de consiliu!„ – îi răspunde președintele de ședință, Grigore Crăciunescu

„Domnule Crăciunescu, vă faceți de cacao! Mă băieți, râde lumea de voi! Sunteți de râsul lumii!„  – primarul Mircia Gutău

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *