La Stoileşti, ploile din ultimele zile au reactivat alunecări de teren

• Peste 400 de gospodării riscă să rămână izolate

În localitatea Stoileşti, alunecarea de teren din satul Bulagei s-a reactivat ca urmare a ploilor torenţiale care au căzut în această perioadă şi, din nefericire, s-a activat o altă alunecare de teren, în acelaşi sat, pe o lungime de 50 de metri. Traficul rutier pe tronsoanele de drum comunal din cele două puncte se desfăşoară cu dificultate, după ce valuri de pământ dislocate au afectat infrastructura rutieră, îngrădind accesul cetăţenilor către gospodării: „Pur şi simplu o bandă de drum a alunecat în pârâu. În prezent circulaţia se face pe o singură bandă, existând riscul prăbuşirii totale a platformei drumului comunal, ceea ce ar duce la îngrădirea accesului cetăţenilor către gospodării şi ne referim la două sate: Bulagei şi Geamăna, amândouă cu peste 400 de gospodării. De aceea am trimis raport operativ la Prefectură şi Consiliul Judeţean pentru situaţii de urgenţă. Sperăm ca aceste rapoarte să fie analizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi să se facă propunerea de finanţare din partea Guvernului, noi neavând posibilitatea finanţării acestor lucrări cauzate de ploile căzute în această perioadă, iar partea rea este că, de 5 zile plouă în fiecare zi, iar prognoza meteorologică nu se arată favorabilă în următoarele zile. Lucrul acesta face ca cele două alunecări de teren să înainteze şi mai mult să dea naştere unor probleme şi mai grave”, a precizat primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu.

Guvernul nu a alocat banii necesari pentru plata persoanelor cu dizabilităţi şi asistenţilor personali ai acestora

Florin Ionescu spune că nu există nici măcar promisiuni că ar urma să fie alocaţi aceşti bani: „Nici măcar promisiuni nu avem din partea acestui Guvern”. În comuna Stoileşti sunt aproximativ 125 de persoane încadrate cu grad de handicap, care au nevoie lună de lună de tratament. Sumele alocate de la bugetul de stat nu au acoperit anul trecut plata indemnizaţiei lunare în totalitate. În prezent, primăria are restanţă două luni: „Din păcate nu am primit decât bani pentru o lună restantă, asta în situaţia în care primăria era cu trei luni restanţă şi suntem în prezent restanţieri cu două luni. Acum, în luna ianuarie plătim veniturile celor 125 de persoanelor cu dizabilităţi pentru luna octombrie. Din nefericire rectificările de buget s-au făcut doar pentru primarii PNL. Noi am făcut solicitările privind sumele necesare, dar am primit din păcate doar 30% din sprijinul financiar pentru a depăşi dificultăţi de la final de an. Pentru noul an aşteptăm bani pentru investiţii, Guvernul să demareze programele de finanţare, pentru că, în acest moment nu există nici un program de finanţare pentru administraţiile locale şi nici măcar promisiuni nu avem din partea acestui Guvern”, a precizat primarul Florin Ionescu.

Este o situaţie cu care se confrunta majoritatea primăriilor, având în vedere că banii primiţi de la bugetul de stat nu au acoperit anul trecut decât plata pentru o perioadă de 6 luni a indemnizaţiilor. Situaţia a fost semnalată de primarul localităţii, care a atras atenţia asupra efectelor pe care le are întârzierea acestor plăţi asupra persoanelor cu handicap, care depind de aceste venituri.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *