Modernizarea spitalului Orăşenesc Horezu continuă

Primăria Horezu are o preocupare permanentă în ceea ce priveşte modernizarea acestei unităţi spitaliceşti, unitate medicală vitală pentru locuitorii oraşului Horezu, dar şi pentru cei din zonele limitrofe, şi nu numai.

La Horezu, administraţia locală a atras o importantă sumă de bani pentru a continua procesul de modernizare a spitalului. Este cea mai mare şi importantă unitate medicală cu paturi din nord-vestul judeţului Vâlcea, fiind al doilea spital judeţean privind gradul de adresabilitate la nivel zonal, care asigură serviciile medicale celor peste 70 de mii de locuitori. Astfel, prin intermediul fondurilor atrase, Spitalul Orăşenesc din Horezu a devenit o unitate medicală modernă, unde locuitorii oraşului, precum şi cei din zonele arondate pot să se bucure în prezent de consultaţii medicale de calitate. „Sănătatea este obiectivul primordial al unei societăţi care trebuie să se dezvolte într-un ritm crescut, fiindcă sănătatea presupune oameni care să răspundă acestor stricte necesităţi de convieţuire prin asigurarea unui climat sănătos populaţiei”, este de părere primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Faptul că la Horezu se atrag fonduri pentru modernizarea unităţii spitaliceşti arată siguranţa pe care primăria o acordă cetăţenilor oraşului Horezu. Banii s-au direcţionat atât pentru achiziţionarea de aparatură modernă, cât şi pentru creşterea confortului hotelier al pacienţilor.

Primarul Nicolae Sărdărescu a reuşit să atragă fonduri importante pentru trei proiecte privind dotarea Spitalului Orăşenesc Horezu

Spitalul este dotat cu aparatură medicală de ultimă generaţie, unică în Regiunea Oltenia. Pentru achiziţionarea de aparatură de ultimă generaţie, care în prezent se află integral la spital, administraţia locală a atras fonduri guvernamentale în valoare de aproximativ 19 miliarde de lei vechi, la care şi Consiliul Local Horezu a avut o cotă de cofinanţare de 10%. În prezent, primarul Nicolae Sărdărescu are în derulare proiecte cu bani europeni atraşi în valoare de peste 2,5 milioane de euro, investiţii care vizează spitalul orăşenesc, şi care se vor folosi pentru construirea zonei de amplasare a computerului tomograf. Unitatea sanitară va fi dotată cu aparatură nouă prin achiziţie RMN, mamograf şi a altor 17 echipamente. Dotarea spitalului cu această aparatură performantă se face pentru modernizarea secţiei ATI, astfel încât să facă faţă cât mai bine în lupta împotriva Covid 19, pentru o mai bună asigurare a stării de sănătate a populaţiei, dar şi o depistare precoce a cauzei şi o intervenţie din partea medicilor cât mai urgentă: „Avem un nou proiect, prin intermediul căruia am reuşit să atragem 2,5 milioane de euro bani europeni pentru cinci aparte medicale: computerul tomograf, RMN, mamograf, complexul de telemedicină pentru modernizarea întregul sistem de diagnosticare şi de recomandare tratament şi aparatură pentru osteoporoză. În prezent am reuşit să aducem şi „Braţul C”, acesta fiind un complex informatizat prin intermediul căruia se fac operaţiile chirurgicale în domeniul ortopediei, strict necesar în tipurile acestea moderne pentru a putea face o operaţie de mare acurateţe şi foarte dificilă. Prin urmare, Spitalul Orăşenesc Horezu este dotat cu un asemenea aparat, „Braţul C”, acel complex pentru telemedicină şi mamograful, care au şi fost instalate toate de firma Siemens. Computerul tomograf îl aşteptăm zilele acestea, iar în luna martie vom avea şi RMN, care va fi adus din Germania, de ultimă generaţie, inclusiv cu soft de cercetare. Important este faptul că avem un complex de ultimă generaţie necesar pentru telemedicină, care va oferi posibilitatea a tot ceea ce înseamnă diagnostic şi recomandare medicală pentru a putea fi stabilite şi oferite medicii specialişti din spitalele universitare din ţară. Pacienţii vor primi recomandarea medicală şi diagnosticul gratuit, pentru că primăria va achita toate aceste analize pentru toţi cetăţenii din oraşul Horezu. Un astfel de sistem nu există în Regiunea Oltenia”, a precizat primarul oraşului Horezu.

Este nevoie urgentă de medici

A treia finanţare europeană aprobată, în valoare de 3,5 milioane de lei (35 de miliarde de lei vechi) este pentru dotarea cu aparatură modernă necesară unui Spital de Urgenţă.

„S-a finalizat licitaţia şi pentru construcţia zonei unde va fi montat RMN-ul. Termenul de execuţie este de 6 luni. Spitalul de la Horezu este unul dintre cele mai recomandate spitale din ţară. Cu toate eforturile noastre sunt puţine persoane care fac public lucrurile bune pe care le văd aici, la Spitalul Orăşenesc Horezu. Majoritatea critică, demontând tot ceea ce noi, primăria construim. Problema pe care o avem şi noi, ca oricare spital din ţară, este problema personalului medical.  Este nevoie urgentă de medici, chiar dacă în spitalul nostru lucrează în prezent 43 de doctori şi mai aşteptăm alţi 5 medici să îşi desfăşoare activitatea la noi. Cu toate acestea avem nevoie de medici anestezişti, de medici cardiologi, de medici pediatri, dar şi pentru imagistică medicală. Nevoie avem şi de medici pentru servicii medicale de urgentă”, mai spune primarul Nicolae Sărdărescu. Spitalul Orăşenesc Horezu este unitate medicală de urgenţă, dar nu poate să funcţioneze în acest sens pentru că nu are acele gărzi paralele cu medici specialişti pentru fiecare secţie. Cu toate acestea, unitatea medicală din Horezu este al doilea spital, după cel judeţean, ca grad de adresabilitate la nivel de zonă, care asigură serviciile medicale pentru 70 de mii de locuitori.

Nicolae Sărdărescu: „Le-am cerut şi le cerem obligaţia de a manifesta o conduită ireproşabilă faţă de pacient”

„A doua problemă pe care o vom încerca să o rezolvăm împreună cu managerul spitalului este cea a personalului cu studii medii, referitor la modul de a gândi şi a se comporta faţă de pacient. În acest sens le-am cerut şi le cerem obligaţia de a manifesta o conduită ireproşabilă faţă de pacient, fiindcă un om când vine la spital nu vine de plăcere, ei fiind mereu în prima linie de comunicare cu pacienţii, şi reprezintă interfaţa umană între aceştia, medici şi imaginea spitalului”, a punctat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu. Pe lângă atenţia pe care o acordă Spitalului Orăşenesc şi proiectelor pe care le are în derulare, dar şi celor propuse pentru acest mandat, primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu ne-a informat că are în plan amenajarea unui pasaj subteran care se va construi din strada Tudor Vladimirescu spre Liceul „Constantin Brâncoveanu”, pentru a evita aglomeraţia din centrul oraşului. Proiectul se va realiza cu bani din bugetul local şi va avea valoarea de aproximativ 14 miliarde de lei vechi (1400 de mii de lei).

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *