SC Chimcomplex SA va finaliza în anul 2021 o investiţie de 35 de milioane de euro într-o nouă întreprindere

SC Chimcomplex SA, companie chimică regională cu o cifră de afaceri de peste 260 milioane de euro în 2019, va finaliza în anul 2021 o investiţie de 35 milioane de euro într-o nouă întreprindere, fabrică ce va crea circa 200 de locuri de muncă. Societatea, cu două platforme în industria chimică, la Râmnicu Vâlcea şi Borzeşti, este una dintre cele mai mari 20 de companii antreprenoriale din România şi cel mai mare exportator cu capital privat românesc. Totodată, această nouă fabrică, specializată în polioli (folosiţi la fabricarea spumelor poliuretanice folosite în industria mobilei) va mări capacitatea de producţie la peste 140.000 de tone pe an, iar potrivit lui Ştefan Vuza, preşedintele SC Chimcomplex SA, centrul avansat de cercetări al poliolilor, cât şi cel de producere a energiei prin hidrogen va lucra pentru a finaliza proiectele.
Treptat, industria chimică din Râmnicu Vâlcea se reface, de data asta, cu management privat, cu alt regim de performanţă, SC Chimcomplex SA, reuşind astfel să repornească o nouă instalaţie pe platforma Râureni. După achiziţia a 5 grupe de active SC Oltchim SA în 2018, SC Chimcomplex SA a devenit cea mai mare companie din industria chimică din România, cu 2000 de angajaţi, în cele două combinate de la Râmnicu Vâlcea şi Borzeşti. Aceste două companii, deşi cu traiectorii diferite în ultimii 10 ani (prima devenind foarte competitivă datorită investiţiilor, iar a doua în insolvenţă), au devenit nucleul noului SC Chimcomplex SA, o companie care vrea să reînvie industria chimică românească şi să pună România pe harta industriei chimice din Europa. „Nu a fost un an uşor, ştim asta. La SC Chimcomplex SA venise o nouă echipă executivă, cu o nouă viziune şi o nouă strategie. Acomodarea managementului a fost o provocare, întrucât echipa era nouă la începutul crizei”, spune preşedintele SC Chimcomplex SA.
Cu toate acestea, după cum a declarat Ștefan Vuza, SC Chimcomplex SA va avea, la sfârşit de an, o cifră de afaceri de peste 300 milioane de euro şi un EBITDA de 50 de milioane de euro. Mai mult, pentru viitor, SC Chimcomplex SA prevede investiţii de amploare la Râmnicu Vâlcea şi Borzeşti.
Investiţiile viitoare ale societăţii se vor concentra pe eficienţa energetică
„Bugetul nostru de investiţii este ambiţios. Avem în vedere investiţii mai mari de 50 milioane de euro. Ca industrie de industrii, ajutăm în aval industrii şi lanţuri de valoare să îşi atingă obiectivele. Facem parte dintr-o industrie europeană de miliarde de euro cu un potenţial uluitor. Suntem parte din progres, producem sustenabil materialele prime şi high-tech de care societatea are nevoie pentru a se dezvolta”, punctează Ștefan Vuza, preşedintele SC Chimcomplex SA. Investiţiile viitoare se vor concentra pe eficienţa energetică şi pe modernizarea unităţilor de producţie pentru a permite dezvoltarea de noi aplicaţii. De fapt, pandemia a schimbat multe lucruri dar nu şi strategia.
„Dacă în luna martie compania şi-a modificat liniile de producţie industriale pentru a putea produce în regim prioritar hipocloritul de sodiu, biocidul anticoronavirus, în luna mai, am relansat în producţie instalaţia de alcool izopropilic, care este substanţa activă pentru ultradezinfectanţi. IPA este cunoscut ca fiind un ingredient activ în gelurile de igienizare a mâinilor. Chimcomplex este singura companie din România care produce IPA şi hipoclorit de sodiu şi ne-am asumat foarte serios această responsabilitate socială. Produsele biocide Chimcomplex sunt utilizate în clorinarea apelor potabile şi a celor pentru piscine. Bulgaria, Grecia şi Moldova nu au la nivel naţional producători de clorosodice sau alcooli. Oraşe precum Sofia, Atena şi Salonic nu au alte surse pentru asigurarea apei potabile în cazul în care SC Chimcomplex SA nu putea să livreze produsele necesare clorinării apei. Rafinării precum Lukoil Bulgaria, care utilizează produsele noastre, riscau sistarea totală a activităţii în timp foarte scurt. A fost o provocare să depăşim problemele logistice, inclusiv închiderea graniţelor, pentru a livra aceste produse esenţiale în ţările vecine. SC Chimcomplex SA are o misiune strategică: să construiască o companie chimică regională puternică şi integrată. Pentru a răspunde provocărilor pieţei globale, am întărit echipele de vânzări, pentru a trece de la o unitate de producţie, la o organizaţie cu strategie bazată pe piaţă”, a mai dezvăluit preşedintele SC Chimcomplex SA.
Societatea şi-a atins obiectivele financiare, dar calea a fost foarte diferită de modul în care am planificat-o. Covid-19 nu a fost singura tulburare neaşteptată din 2020. Noua echipă de conducere a trebuit să se adapteze foarte repede la incertitudinea din jurul nostru. Chimcomplex va crea o companie chimică regională puternică, integrată, axată pe producţia de polioli cu valoare adăugată ridicată, dar în acelaşi timp singurul producător de clor, hipoclorit de sodiu, clorură de var şi sodă caustică, care sunt materii prime pentru biocide.
Strategia este să se integreze cele două platforme, de la Vâlcea şi Borzeşti
Strategia SC Chimcomplex SA este să integreze cele două platforme de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea (fostul SC Oltchim SA) şi să crească eficienţa generală a companiei, să ajusteze portofoliul la cerinţele pieţei şi să devină lideri de piaţă regionali.
„Suntem parte din progresul tehnologic, producem sustenabil materiile prime de care societatea are nevoie pentru a se dezvolta. Pandemia este una dintre numeroasele ocazii în care am arătat că suntem o companie rezistentă şi fiabilă. Anul acesta am funcţionat fără întreruperi şi am răspuns prompt cererii de produse din portofoliu, la care am adăugat în regim de urgenţă biocide gata de folosit şi dezinfectanţi. Industria chimică europeană este competitivă, deoarece la nivelul anilor 2000-2010 s-a aplicat o politică de restructurare, reinginerie şi dezvoltare care în esenţă a constat în păstrarea în Europa a subramurilor cu ştiinţă multă şi cu valoare adăugată mare: industria medicamentelor, a coloranţilor, a produselor de biosinteză şi a produselor cosmetice; industria produselor siliconice: monomeri, uleiuri, emulsii, cauciucuri şi polimeri termoplastici; industria firelor artificiale pe bază de carbon, de sticlă şi de şisturi vulcanice; industria produselor chimice speciale: explozivi, pesticide, etc. Industriile de volum, poluante, au fost transferate şi dezvoltate în Asia, unde erau materii prime accesibile, forţă de muncă şi mulţi consumatori. România poate fi mai mult parte dintr-un lanţ valoric european. Oltchim şi Chimcomplex sunt două combinate chimice emblematice şi strategice pentru industria noastră, iar ele sunt singurele platforme industriale cu capital integral românesc ce au mai ramas în funcţiune după tranziţia ultimilor 30 de ani. Faptul că le-am putut salva de la insolvenţă, că aproape 2000 de salariaţi îşi pot face meseria în oraşele lor, că putem fi unul dintre motoarele cele mai mari de creştere a economiei României mă motivează să încerc totul pentru a reînvia industria chimică a ţării noastre. Anul acesta am lansat mai multe acţiuni şi programe interne şi am păstrat legătura strâns cu colegii. De la activări prin care le-am mulţumit celor care au inspirat, au informat şi au susţinut marea noastră echipă zi de zi, până la pregătirea primului studiu de cultură organizaţională şi lansarea unui program amplu de transformare. Acesta se adresează colegilor care au dorit să facă parte voluntar din echipele care vor determina schimbarea pentru viitorul Chimcomplex. De asemenea, în luna septembrie a acestui an, Chimcomplex a angajat prima generaţie tânără de operatori chimişti şi sudori. 24 de tineri, băieţi şi fete au fost angajaţi la Borzeşti şi beneficiază de programe de formare şi integrare la locul de muncă. În parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi din Oneşti, compania a susţinut în cadrul învăţământului profesional în sistem dual, timp de 3 ani o clasă cu specializarea operatori chimişti şi sudori. Implicarea continuă în educaţie reprezintă angajamentul companiei de a participa activ la viaţa oraşului şi de a influenţa în mod pozitiv dezvoltarea tinerilor din zonă”, a spus Tivadar Runtag, directorul SC Chimcomplex SA.