Distrigaz trebuie să respecte legea şi să racordeze locuitorii comunei Bujoreni la reţeaua de gaze

Primarul localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu, face apel către toţi cetăţenii să facă cereri pentru a constrânge Distrigaz să îşi îndeplinească obligaţiile legale privind extinderea reţelei de gaze în toată localitatea. Societatea Distrigaz a cerut şi a primit aprobarea pentru licenţa de distribuţie a gazelor naturale în toate cele 7 sate ale comunei Bujoreni. Prin urmare, Distrigaz este obligată să respecte legea şi să tragă rapid gaze către toţi cetăţenii şi instituţiile din localitatea Bujoreni şi asta în doar 180 de zile de la solicitarea unei persoane: „Am făcut şi noi, primăria cereri, pentru a crea presiune privind îndeplinirea obligaţiilor legale ale Distrugaz, trebuie ca fiecare persoană să îşi facă propria cerere şi dosarul de solicitare privind racordarea şi să-l depună, pentru că altfel vor interpreta că doar primăria a cerut, iar Distrigaz va motiva că nu există dosarul tehnic pentru gospodării. În momentul în care au toate aceste lucruri nu vor mai găsi un alt motiv să tragă de timp. Noi am informat cetăţenii şi fac în continuare apel către ei să facă aceste demersuri. Cetăţenii au făcut cereri la primărie, iar primăria a făcut în numele cetăţenilor, însă Distrigaz spune că cererile erau depuse anterior emiterii licenţei de distribuţie şi nu le mai ia în calcul. Prin urmare, vor trebui făcute din nou cereri pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, cetăţenii vor avea gazele la poartă anul aceasta, mă voi lupta cu ei. Aşteptăm ca Distrigaz să îşi îndeplinească obligaţiile legale. În luna decembrie am fost informat că Distrigaz are licenţă pentru Bujoreni, dar există şi obligaţii legale de dezvoltare pe care nu şi le-a îndeplinit. Vin oamenii la primărie pentru a le da o adeverinţă de nomenclator stradal ca să o ducă la Distrigaz pentru a-şi face cererea de racord la reţeaua de gaze naturale, iar ei au obligaţia să îi racordeze în 180 de zile. Oamenii merg la Distrigaz şi vin apoi la primărie, fiindcă li se spune că Distrigaz nu are această posibilitate. Societatea de gaze caută diverse motive pentru a crea o stare de tensiune. După ce am aflat că au şi concesiunea pentru toată localitatea Bujoreni, consider ilegal faptul că s-a dat această concesiune fără o licitaţie publică. Am întrebat cui plăteşte Distrigaz redevenţă şi de la cine are concesiunea şi mi se răspundea că sunt confidenţiale, în contextul în care UAT Bujoreni este proprietara domeniului public al comunei”, a precizat primarul localităţii.

Distrigaz are obligaţia legală de a extinde reţeaua de gaze în localitate

Distrigaz are concesiunea pentru toate satele din anul 2019 în comuna Bujoreni şi licenţa din anul 2013, iar Primăriei Bujoreni i se refuză emiterea avizului pentru proiectul pe care trebuie să-l depună în vederea accesării fondurilor europene de frică să nu aducă alt operator. Prin urmare, având concesiunea, Distrigaz are obligaţia legală de a extinde reţeaua în localitate şi nu ar mai fi trebuit ca Primăria Bujoreni să facă proiect şi să cheltuiască bani în acest sens. „Conducta de gaze se află la intrare în oraş, iar noi avem şcolile şi toate instituţiile fără gaze, ne chinuim cu lemne o întreagă comunitate doar pentru faptul că Distrigaz are concesiunea, deci şi obligativitatea branşării la reţeaua de gaze, pentru că au licenţă. Culmea este că această conductă de gaze traversează localitatea prin toate cele 7 sate, iar Distrigaz a declarat că a preluat concesiunea printr-o extensie a sistemului. Proiectul nostru, pe care îl avem împreună cu oraşul Călimăneşti este pentru înfiinţarea unei reţele inteligente, iar ei ne-au răspuns că nu au obligaţia să dezvolte aşa ceva, deşi noi am putea să o dezvoltăm cu bani europeni şi ei să fie beneficiarii. Cu toate acestea nu ne-au dat avizul, ne-au spus că nu au obligaţia de a realiza acest lucru După presiunile pe care le-am făcut, dintr-o dată Distrigaz a preluat licenţa pentru toate satele comunei”, afirmă primarul Gheorghe Gîngu.

Proiectul de gaze nu se poate implementa prin Distrigaz fiindcă societatea de gaze nu este aplicant al proiectului european, aplicant fiind UAT Bujoreni. Este posibil ca, în aceste condiţii, proiectul să fie declarat neeligibil, întrucât există deja un concesionar şi un distribuitor. Din această cauză primarul face apel şi roagă toţi cetăţenii să facă cereri pentru a constrânge Distrigaz să îşi îndeplinească obligaţiile legale privind extinderea reţelei de gaze în toată localitatea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *